Dodaj do ulubionych

Fotozagadka:)

23.10.14, 12:04
Co to może być za zaraza? smile Wczoraj pojawiły się córce wypryski na rękach, zauważyliśmy dopiero wieczorem (rano ich nie było, cały dzień miała długi rękaw). Wygląda to trochę jak ugryzienia komarów. Posmarowałam lekko fenistilem, rano wstała i tego jest chyba jeszcze więcej, są też bardziej "rozlane" (może to reakcja na ten fenistil?). Ma te wypryski w zasadzie tylko na rękach (ramiona i przedramiona), oprócz tego jeden na nodze i jeden-dwa na twarzy. Helpsmile Czy to może być początek ospy?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/ab/wf/rbyi/zabgblKOiYsizcm5ZB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/ab/wf/rbyi/S8gJQAaG7tBa75cmNB.jpg
Obserwuj wątek
    • tola2014 Re: Fotozagadka:) 23.10.14, 12:21
      Poczytaj sobie o chorobie bostonskiej. Kolezanki maluszek wlasnie przechodzi. Nie mowie, ze to to akutat, u nich tez tylko raczki nozki i glowa. Wysypka z tego co mowila podobna do tej przy ospie. Leczy sie tak jak ospe.
      • rulsanka Re: Fotozagadka:) 23.10.14, 14:10
        Bostonka może być albo jakiś inny wirus z tej grupy. Jeśli chodzi o leczenie to nie ma leku na tego wirusa (a na ospę jest).
        • tola2014 Re: Fotozagadka:) 23.10.14, 14:34
          Wiem, że ta koleżanka smaruje czymś te krostki, tylko tyle.
        • orbital_motion Re: Fotozagadka:) 23.10.14, 14:45
          Czytałam właśnie o tej bostonce i nie jestem pewna. Ewa nie ma wysypki ani na dłoniach, ani na stopach, ale na ramionach i przedramionach. Nie wiem, zobaczymy, czy to ewoluuje w jakąś stronę, wieczorem pojedziemy pewnie do lekarza.

Swoją drogą - pierwsze słyszę o chorobie bostońskiej, dzięki za info! smile
    • boo-boo Tak- tak 23.10.14, 14:34
      super śmieszne.
      Na twoim miejscu już bym dawno do lekarza poszła- na forum żadna z mam-laików ci dziecka nie zdiagnozuje.
      • orbital_motion Re: Tak- tak 23.10.14, 14:43
        A wiesz, że też na to nie wpadłam...big_grin

A tak serio - nie wiem, czy jest sens latać do lekarza z każdym pryszczem, jeśli nie bardzo są jakieś inne objawy. Tym bardziej, że jeżeli to pogryzienie - to lekarz nic nie zrobi (zaleci mi fenistilsmile), a ospę mogę podłapać siedząc w poczekalni. A jeśli to ospa albo inna choroba wirusowa - to lekarz też niewiele pomoże, antybiotyku na to przecież nie przepiszesmile
        • rulsanka Re: Tak- tak 23.10.14, 14:54
          No właśnie, ja ani z bostonką ani z ospą nie byłam u lekarza. Przebiegały typowo, wiedziałam co robić. U was wysypka nie jest typowa, ale póki dziecko nie gorączkuje wysoko to pewnie bym go nigdzie nie ciągała.
          • fizmedka Re: Tak- tak 23.10.14, 15:25
            U cory po pobycie w szpitalu zakaznym wywalilo takie krostki na udach. Do tego goraczka byla 40 st i biegunka. W szpitalu moda byla z urosepsa.
            Lekarka zalecila badania w sanepidzie i tam wyszlo w krwi ze to wirus coxsackiesmile czyli wirus wywolujacy bostonke...
            Tak sie nietypowo objawilosmile
            • orbital_motion Re: Tak- tak 23.10.14, 15:33
              Czyli jednak może być gdzieś "wyżej" niż na dłoniach i stopachsmile

No nic, w sumie jeden pies, czy to ospa czy bostonka, ja to bym przede wszystkim chciała wiedzieć, czy to coś zakaźnego, czy ją coś pogryzło - bo wtedy wiem, czy mogę ją ewentualnie smarować fenistilem i wypuszczać w teren w celu wymiany śliny z innymi dzieciakami, czy niesmile

U nas oprócz tych wyprysków - był lekki katar przez 3-4 ostatnie dni, wczoraj nie miała apetytu. Ale jako, że aktualnie "kończymy" serię wychodzących zębów - ten brak apetytu i katar nie zrobił na nas większego wrażenia, bo i tak czuła się lepiej niż wcześniej.

Ech, macierzyństwo, ciężka sprawasmile
              • rulsanka Re: Tak- tak 23.10.14, 21:41
                zajrzyj do gardła. Przy bostonce często występują nadżerki w jamie ustnej i w gardle. Katar może też być.
    • wilkowaona Re: Fotozagadka:) 23.10.14, 22:39
      Bostonka - obecnie panuje
      • wilkowaona Re: Fotozagadka:) 23.10.14, 22:51
        Dodam jeszcze, ze tez u synka podejrzewam bostonke. Oczywiście byliśmy u lekarza, (fakt, ze lekarz do d..py), bo synkowi jakby cos wyrosło/spuchlo po obu wewnętrznych stronach policzkow, tuż przy ustach, a na koncach były pecherzyki. Do tego od kilku dni był rozdrazniony i plakal czesto, widac bylo ze cos ewidentnie boli. Brak gorączki. Lekarka stwierdziła, ze nie wie co to, ze moze od smoczka (???), nie potrafiła wyjaśnić co niby to ma znaczyć, ze co ten smoczek zawinił. Zalecila przecierac te nadzerki tantum verde i podawac syrop przeciwbólowy. Dopiero wieczorem po wizycie mnie olśnilo, ze ostatnio przechodziła bostonke córka siostry, mieli kontakt, a synek ma nietypowe kilka krostek w dziwnym miejscu bo z tylu głowy, i kilka na twarzy. A skórę na ogół ma bardzo gladka, bez żadnych wykwitow. Tylko brak tej gorączki, biegunki sie nie zgadza. Nie byłam ponownie u lekarza, bo dzisiaj jest poprawa. Wiec nie wiem.
        • fizmedka Re: Fotozagadka:) 24.10.14, 09:11
          Wilkowaona maluchy czasami choroby przechodza bez goraczki. Moje dziecko mialo zapalenie pluc wirusowe a goraczki nie bylo nawet stanu podgoraczkowego.
          • wilkowaona Re: Fotozagadka:) 24.10.14, 09:54
            A no właśnie. Tez czytałam, ze tak moze byc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka