Dodaj do ulubionych

Jaką wodę dla niemowlaka?

04.12.14, 19:48
Witam, wlaśnie zaczęlam rozszerzac dietę mojej 5 miesięcznej córci i chciałabym też podawać jej wodę do picia tylko nie wiem jaką... wiem że niskosodową ale czy może byc to normalna woda mineralna jaką i my pijemy niskosodowa czy jakaś specjalnie przeznaczona dla niemowląt? Jaką wodę podajecie swoim maluchom?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 19:51
      Z kranu. Nie gotowałam nigdy
      • viki0 Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:22
        Nie no... chyba żartujesz....? z kranu to ja sama boje sie pić a co dopiero dziecku dac.... mieszkam pod Warszawą wiec w kranie u mnie woda z Wisły... przefiltrowane ścieki...
        • panizalewska Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 10:09
          Warszawa Bielany, Izabelin, jak wolisz. Dzieci żyją i mają się świetnie, w życiu żadnej jelitówki, niczego. Już dawno dowiedziono, że wody mineralne za ciężkie pieniądze nie różnią się składem od kranówy
        • zuleyka.z.talgaru Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 10:54
          Też wszyscy pijemy z kranu. Kranówka ma tak wyśrubowane normy, że nie widzę sensu kupowania wody ze sklepu, która jak wiadomo - jeśli nie jest z jakiś tam mega hiper źródeł ( i kosztuje kupe siana) jest tyle samo warta co kranówka.
    • semi-dolce Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:12
      A ja z czajnika.
    • jak-kania-dzdzu Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:21
      Ja daję mineralną, taką jaką akurat mam w domu albo z czajnika, z kranu też się zdarzyło jak nie miałam nic innego, a syn czegoś przełknąć nie mógł. Tylko u nas ciągle kp na żądanie (syn 8m), więc tej wody to wypija może dwa łyki dziennie i to nie codziennie. Bardziej w ramach wyrobienia nawyku niż gaszenia pragnienia.
      • viki0 Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:27
        Mi tez chodzi o wyrobienie nawyku bo mala też kp na żądanie ale zastanawiam sie czy jej zaszkodze np cisowianką bo taką wode pijemy i nie wiem czy jest sens dla niej inną kupowac jak pewnie niewiele wypije....?
        • smg5 Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:45
          Cisowianka jest wysokozmineralizowana. Dla dorosłych to super, dla dziecka odwrotnie. My też pijemy Cisowianke, ale dla dziecka mam najczęściej Primawere lub Mama i ja lub z czajnika. W sumie to patrzę żeby była niskozmineralizowana.
          • ewelina.90 Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 11.12.14, 22:12
            Wody o wysokiej mineralizacji (wysokozmineralizowane) są to wody wydobywane spod ziemi, o pierwotnej czystości, nieskażone bakteriologicznie i nieposiadające zanieczyszczeń chemicznych, o ogólnej mineralizacji od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr.
            Cisowianka nijak ma się do tego.
        • jak-kania-dzdzu Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:47
          A to myślę, że nie ma szans małej zaszkodzić, byle woda nie była zanieczyszczona jakimiś pełzakami czerwonki czy innym świństwem wink Bo zakładam, że skoro ma 5m, to dietę będziesz rozszerzać papkami, więc tym bardziej ona tej wody wypije mikroskopijne ilości na początku. Mój jeszcze nie kojarzy, że woda=picie, chociaż my na jedzeniu o stałej konsystencji, bo młody antyłyżeczkowy i antypapkowy.
    • grajfrutt Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:22
      Ja daje źródlaną, zresztą taka kupuję caly czas dla całej rodziny. Konkretnie żywiec albo Primera bo taka lubię.
    • kusi-kowa Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:30
      Lepsza jest woda żródlana od mineralnej
      • gosza26 Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 20:35
        Przegotowaną z kranu. Zawsze mam w termosie (młody jest na mm) wystudzoną.
    • ela.dzi Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 04.12.14, 23:08
      Zaczynałam na Primaverze. Większość wód polecanych dla niemowląt i tych, które mają różne pozytywne opinie różnych instytucji są dość wysokozmineralizowane. Teraz już z karnu po przegotowaniu albo z butelki.
    • nothing.at.all Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 08:00
      Wszystko jedno jaka byle niskozmineralixowana np żywiec czy primavera. Ja jeszcze nie podaje ale zamierzam właśnie je.
      • stysia1987 Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 10:25
        Mój lekarz dal mi kilka rad: wody nie gotować, bo to zmienia smak, podawac w temp pokojowej, nie dosladzac, najlepsza jest źródlana. My używamy Żywiec. Na początku nie wypije więcej niż dwa łyki; ale warto pokazać dziecku ze jest cos bez smaku wink
    • myaka Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 10:33
      Poczatkowo podawałam wodę źródlana. Ale tylko i wyłącznie ze szklanych butelek. Sami nie pijemy niczego z plastiku wiec i dziecku tego nie podam. Po jakimś czasie przeszliśmy na wodę z kranu. Sami taka pijemy. Ale tu gdzie mieszkam woda jest świetnej jakości.
      • tlenek.molibdenu Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 11:28
        Ja tylko dodam, że wbrew wszelkim mitom w Polsce, przynajmniej w większych miastach, woda z kranu jest również bardzo dobrej jakości smile
        • viki0 Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 11:51
          Jakos pomimo pozytywnych opinii do surowej kranowy nie moge sie przekonac a gotowanej nie chce podawac bo ma inny nieciekawy smak i wydaje mi sie zbyt jalowa... przeciez ta woda ma jakies chemiczne uzdatniacze... kiedys byl to chlor teraz cos innego... nie wiem co ale np na Ursynowie w Wawie woda z kranu wręcz ma dla mnie obrzydliwy zapach....
          Zakupie w takim razie zrodlana nismozmineralizowana, dzieki za opiniesmile
          • zuleyka.z.talgaru Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 12:18
            Ozon.
    • leminia Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 13:00
      Jak zaczęłam podawać to przegotowana kranówa lub Żywiec. Teraz (syn niedawno skończył rok) podaję taką mineralną jaką akurat mamy w domu smile Często jest to Żywiec (bo lubimy) ale nie zawsze.
    • matka.madzi Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 05.12.14, 14:59
      Przegotowana kranówa. Piją do dziś i żyją.
    • zaz.u Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 08.12.14, 14:20
      Albo przegotowana albo mineralna i wybor do 1rz jest z tego co znam Mama i Ja oraz Zywiec zdroj.
      • magma0806 Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 14.12.14, 00:23
        ja daję albo z Rossmana dla dzieci w kartonie, albo Żywiec Zdrój
        • olewka100procent Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 14.12.14, 23:21
          kup dzbanek z filtrem , a jak nada się boisz to wodę po prostu zagotuj
    • k.atarynka Re: Jaką wodę dla niemowlaka? 27.02.15, 13:12
      A przy kp i rozszerzaniu diety (początki, papki) trzeba w ogóle wodę podawać? Czy tylko po to żeby wyrobić taki nawyk?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka