Dodaj do ulubionych

nie chce podnosić główki

12.09.04, 19:26
Mój synek ma już 2,5 miesiąca i wciąż nie podnosi główki. Lekarka twierdzi,
że powinien już podnosić. Mały położony na brzuszku leży i jest zadowolony
obserwując otoczenie z tej perspektywy ale głowa leży tak jak sobie ułożył na
początku. Machanie grzechotką kolorowymi zabawkami nie pomaga. Jak to było z
waszymi dziećmi? czy mogę mu jakoś pomóc żeby tą głowę dźwigał?

pozdrawiam,
mama Pawełka
Obserwuj wątek
    • annaj7 Re: nie chce podnosić główki 12.09.04, 20:46
      moja corka ma 3 i pol i dopiero od jakis 2 tyg.daje sobie rade,to przyszlo
      bardzo szybko,najpierw byla taka niepoadna a osiagnela perfekcje w ciagu 2
      dni.Poprstu badz cierpiwa,to zadna tragedia kazde dziecko rozwij sie
      inaczej.Pozdrawiamy
      • grzesia14_mikolaj Re: nie chce podnosić główki 12.09.04, 21:07
        Nie martw się, mój syn jak skończył 3m-ce to dopiero podnosił główkę. Teraz jak
        leży na brzuszku to nie ma zamiaru jej położyć. Wydaje mi się, że każde dziecko
        samo zadecyduje kiedy GŁOWA DO GÓRY .
    • smartka Re: nie chce podnosić główki 12.09.04, 22:13
      Mój mały też ma 2,5 miesiąca. Podnosił główkę już jakieś 4 tygodnie temu ale
      teraz mu się odechciało smile jak go położyć na brzuszku to albo obserwuje świat
      albo się wścieka i płacze. Ale to na pewno chwilowe lenistwo i wkrótce będzie
      znowu podnosił główkę. Twój mały też. Wszystko w swoim czasie smile
    • osmag Re: nie chce podnosić główki 13.09.04, 15:10
      Jeżeli wogóle jej nie podnosi to powinnaś to skonsultować z neurologiem.
      Noworodek bez odrywania głowy od podłoża potrafi przenieść główkę z jednej str.
      na drugą. Nie widząc dziecka trudno powiedzieć, że samo przejdzie bo jak
      słusznie zauważyłyście każde dziecko jest inne i akurat temu samo może nie
      przejść.
    • makdak Re: nie chce podnosić główki 13.09.04, 15:32
      Nie każde dziecko musi być książkowe, a jeżeli zacznie podnosic dwa tygodnie
      później to co? Nie martw się. Zachecaj go do ćwiczeń kładąc na brzuszku pokazuj
      mu kolorowe, najlepiej piszczące zabawki lub sama do niego mów stojąc nad nim.
      Moja pediatra też mnie nastraszyła-słaba ta pani córeczka już powinna główkę
      podnosić (miała wtedy niecałe 3m). Oczywiście też się denerwowałam, ale nie
      minął tydzień jak ślicznie zadzierała łepek by zobaczyć co ciekawego tym razem
      jest w górze. Cierpliwości i miłej zabawy smile
    • meredith1 Re: nie chce podnosić główki 13.09.04, 22:30
      U mnie jak Kuba miał 4 tygodnie to lekarka biła na alarm, że powinien podnosić
      główkę chociaż na chwilę, a on nic. A okazało się, że problemem nie było brak
      chęci u dziecka na podnoszenie głowy, tylko niedouczeni rodzice i lekarka (!).
      Po prostu kładliśmy małego na brzuszek i czekaliśmy na cud. A okazało się, że
      wystarczyło zmienić położenie rączek (tak aby piąstki były tuż nad klatką
      piersiową, czyli aby się na nich podpierał) i Kuba natychmiast podnosił głowę.
      A nauczyła nas tego pani neurolog, bo tam oczywiście zostaliśmy skierowani. I
      nie było mowy o rehabilitacji. Bo niemowlę ma prawo nie podnosić główki nawet
      do 4-tego miesiąca. Tak więc "głowa do góry" i trzymajcie się ciepło.
    • psotna Re: nie chce podnosić główki 13.09.04, 22:54
      Nic się nie martw miałam ten sam problem (chociaż chyba powinnam napisać mam.
      Moja Pola nie nawidzi leżeć na brzuszku i podnosić głowy. Wystarczy jednak, że
      wezmę ją i położę na swoich rękach na brzuszku i zaczynam tak z nią chodzić
      momentalnie podnosi główkę. Kiedy próbuję ja położyć znowu na brzuszek, główka
      fik i znowu leży. Zapytaj się swojej lekarz ja mam specjalny zestaw ćwiczeń, na
      tę w naszym przypaku leniwą przypadłość nie podnoszenia główki.
      • rerena Re: nie chce podnosić główki 15.09.04, 19:24
        Dziekuję wszystkim za słowa pocieszenia. Mały wczoraj po raz pierwszy podniósł
        główkę (oczywiście zaraz mu spadła na materacyk), ale jak go noszę to
        rzeczywiście trzyma prosto głowę nawet ładnie kręci w prawo i w lewo. Pediatra
        co prawda twierdzi, że się nie liczy bo podnoszenie z pozycji leżącej to nie to
        samo. Będziemy dalej ćwiczyć.

Pozdrawiam serdecznie,
        Mama Pawełka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka