Dodaj do ulubionych

tym razem spanie na pleckach

15.09.04, 13:24
drogie emamy - moj malec (3 m-ce) toleruje tylko jeden sposob spania, czyli na pleckach. Dodam ze w ciągu dnia tez glownie lezy na pleckach, tylko kiedy cwiczymy podnoszenie glowki to lezy na brzuszku. Zauwazylam ze splaszcza mu sie z tyłu główka. Staram sie kłasc go na boku, ale o spaniu nie ma wtedy mowy, tak sie wierci i placze ze musze go polozyc na wznak, zas pozycja na brzuszku kojarzy mu sie tylko z podnoszeniem glowki a wiec tez ze spania nici. Poradźcie co robic, klasc na siłe czy pozwolic lezec jak lubi, a glowka wroci kiedys do normy?
Obserwuj wątek
    • dorota751 Re: tym razem spanie na pleckach 15.09.04, 13:28
      5 miesięcy. Też ma spłaszczoną główkę. Układam go na brzuszku albo na boku
      kiedy już śpi, ale robię to od niedawna więc nie wiem jaki tego będzie skutek i
      czy główka wróci do ładnego, okrągłego kształtu.
      Dorota
      • jess Re: tym razem spanie na pleckach 15.09.04, 15:58
        Może jak już spi, spróbujcie delikatnie przekręcić główkę na bok. Mój maluszek
        sam się tak czasami układa i główka jest okrąglutka. W szpitalu położne
        zachęcały do układania z główką na boczek, bo w ten sposób dodatkowo unika się
        zachłyśnięcie, gdyby się ulało.
        A co do odkształcania główki, to chyba jest to możliwe dopóki główka rośnie,
        zwłaszcza wtedy kiedy dzieci nie przesypiają już całych dni. Podobno jaka ma
        być genetycznie, to taka będzie. Ja nie do końca się z tym zgadzam i uważam ,
        że naturze też trzeba czasem pomóc... bo niby dlaczego Chinki miały takie małe
        stopy?! sad
        • cyntia33 Re: tym razem spanie na pleckach 16.09.04, 20:58
          Z kolei ortopeda zabraniał kłaść na boku - ze względu na ułożenie nóżek (źle
          się wtedy rozwija staw biodrowy).
    • aniczek1 Re: tym razem spanie na pleckach 16.09.04, 11:47
      Od samego poczatku czyli od urodzenia można kształtować kształt głowki dziecka.
      I jak powiedziała lekarka- wszystko zależy od rodziców. Albo będą o to dbać i
      jest szansa na ładny kształt albo nie. Jak dziecko nie chce zasypiać inaczej
      niż na wznak to niech sobie najpierw zaśnie w ulubionej pozycji a potem głowkę
      obróć na prawo czy lewo. Moja mała zasypiała tylko na jednym boku właśnie ze
      względu na kształt główki ale konsekwentnie w czasie snu ją obracałam i
      podkładałam pieluchę uniemożliwiającą powrót do wcześniejszej pozycji. Teraz ma
      5 miesięcy i już nie robi jej to różnicy na której stronie śpi smile bo wszystko
      się wyrównało. Pozdrawiam
      Ania
      • leli1 Re: tym razem spanie na pleckach 16.09.04, 15:41
        dzieki za rady, tyle ze moj maly jest chyba zbyt cwany na te metody albo ja zbyt miękka. Robie tak jak piszecie, jak tylko zasnie odwracam mu glowe, nie zdąże podłozyc pieluchy jak glowa jest w pierwotnej pozycji, a jak mi sie juz uda to zaraz ją sobie wyjmuje, jak położe cos cięższego to sie tak denerwuje ze wpada w płacz no i daje za wygraną.
        W poniedz.idziemy do pani rehabilitantki, moze cos wymysli.
        Pozdrawiam - Lili i maly Jaś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka