Dodaj do ulubionych

posiew moczu-jak pobrac

20.08.15, 13:14
Pisalam juz we wczesniejszym watku o problemie zasypiania corki
W zwiazku z jakimis dolegliwosciami zglaszanymi p.dr kazala nam zrobic vadanie ogolne moczu i posiew.w ogolnym badaniu wyszly w osadzie nieliczne bakterie, leukocyty 0-1-2 w polu widzenia jakies fosforany wapnia.czy w/g was po tym badaniu powinnam zrobic posiew i jak ten mocz zlapac u niemowlaka zeby prosto do jalowego sloiczka
Dziekuje

Dz
Obserwuj wątek
    • kjut Re: posiew moczu-jak pobrac 20.08.15, 13:51
      Sprobuj tak: zaraz po drzemce wez malutka na rece. Usiadz z nia na toalecie - ty tylem i okrakiem, ona miedzy Twoimi nogami - pleckami opierasz ja o siebie, nozki podtrzymujesz reka. Druga reka (albo reka meza big_grin) odkrecasz wode w kranie i podstawiasz pojemniczek. Odrobina wprawy i powinno sie udac smile
    • tola2014 Re: posiew moczu-jak pobrac 20.08.15, 15:10
      A jak ten mocz pobieralas? Pewnie do woreczka? U nas przy takim pobieraniu najczęściej jakieś bakterie wychodziły. Posiew możesz zrobić tak jak kjut podpowiada dla pewności, ale moim zzadaniem nic nie wyjdzie. U nas przy ZUM zawsze były podwyższone leukocyty. Nie martw się na zapas. Posiew da Ci pewność. Trzymam kciuki, bo wiem jak ciężko nam było złapać siusiu takiego malucha.
    • kjut Re: posiew moczu-jak pobrac 20.08.15, 15:17
      Aj,no nie doczytalam pierwszej czesxi pytania,myslalam ze zdecydowana na ten posiew jestes. Ale ja przy takich wynikach bym posiewu nie robila smile
    • tatrofanka Re: posiew moczu-jak pobrac 20.08.15, 21:47
      Ja musze robic corce mocz ogolny 1 x m-c.
      Ostatnio wyszly liczne bakterie, leukocyty 100/ul i azotyny.
      ALE w osadzie byly leukocyty 4 w polu widzenia.
      Wynik konsultowalam z trzema lekarzami.
      Kazdy powiedział ze przy ZUM w osadzie byloby wiecej leukocytow.

Ps.
      U starszego tez ciagle badaliśmy mocz- zarowno urolog jak i nefrolodzy mowili ze posiew z moczu zebranego do worka nie jest wiarygodny.
      W domu bardzo ciężko pobrac jałowe probki.
      W szpitalu gdy mocz ogolny wyjdzie zle, dziecko cewnikuja.
      Wasze wyniki sa ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka