Dodaj do ulubionych

8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp

10.09.15, 19:14
Witajcie,
moja córeczka ma 8 miesięcy i niepokoi mnie jej niski przyrost wagi od lipca tego roku. Karmię ją piersią ale jemy już 3 posiłki stałe. Córeczka je z apetytem w ciągu dnia,budzi się w nocy ok.2 razy i dostaje pierś a w ciągu dnia ma ją także na żądanie. Jest pogodna i bardzo ruchliwa. Presja "otoczenia" dotycząca słabego przyrostu i konieczności wprowadzenia mm jest odczuwalna. Czy powinnam się martwic,czy mogłabym prosić o opinie.
Jej waga:
9.07. 7400g
28.7 7540g
25.8 7640g
10.9 7780g
Jej najniższa waga urodzeniowa to 3120g. Od lutego przybierała średnio 500g.
Dziękuję z góry.

Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 19:48
      Po 6m minimalny przyrost to 50g tygodniowo, czyli 400g w 2 miesiące jest ok. W centylach wagowo jest prawie na 50tym więc w ogóle cudo. www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf?ua=1
      W ogóle idealna ilustracja, jak otoczenie może namieszać w głowie.
      • olsza81 Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 20:15
        Pediatra w Polsce stwierdziła,że średni miesięczny to 500g uncertain "Otoczenie" miesza,a młoda matka z pierwszym dzieckiem,karmiąca piersią gdzie nie da się zmierzyć ile, jest niestety często obiektem krytyki ze strony tych, mądrzejszych,starszych sad Ehh. Dziękuję za dobre informacje smile
        • rulsanka Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 20:23
          500g miesięcznie to w pierwszych 3 miesiącach smile
          w 3-6m minimum to 90g tygodniowo a po 6tym miesiącu 50g tygodniowo
          polecam siatki centylowe who
          • olsza81 Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 20:40
            Tak to ma sens smile Nasz lekarz twardo utrzymywał,że w tym wieku średnia to 500g sad Mam nadzieję,że inni także to zrozumieją.
            • koralik37 Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 21:18

• koralik37 Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 21:23
              Sorki - poprzedni za szybko. Dobrze Ci ruslanka radzi - patrz sobie na centyle i jeśli dziecko się trzyma swojego +/- 1 to luz. Jeśli mała jest na 50, to spokojnie - żadne straszne maleństwo-chudzienstwowink a pół kg to chyba wymysł dla brytyjskich dzieci na frytkach i leguminie chowanychwink ważne że przybiera, jeśli 150/200 m-c to norma. Nie wprowadzaj mm. Inne pokarmy dobrze je? Powodzenia!
              • olsza81 Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 21:39
                Nie jest chudzinką i była na 50 centylu a teraz spadła o jeden,ale już wiem,że jeden to nic strasznego choc wygląda złowieszczo. W książeczce mamy siatkę i przy każdym ważeniu zostają nam naniesione punkty od pewnego czasu spadające. Inne pokarmy je dobrze,Smakują jej kaszki,i to takie na wodzie bezmleczne,lubi zupki,owocki i chrupki kukurydziane wink Dziękuję za pokrzepiające wpisy smile
                • ela.dzi Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 22:03
                  Siatkę z ksiąźeczki możesz sobie darować. Po półroczu przyrosty mogą zwalniać, a nawet zahamowywać, a nawet mogą być spadki. I tak lepiej wyglądaja przyrosty Twojej córki niż mojego syna w tym wieku, a nikt nie wszczynał u nas alarmu mimo tego, że syn był niejadkiem i do tego miał niedokrwistość. Zastanów się czy ostatnio nie było infekcji, szczepień, zębów lub czy córka nie zaczęła się ruszać - to wszystko wpływa na przyrosty. No i karm piersią dalej przede wszystkim.

Pocieszę Cię, że po pierwszym półroczu syn systematycznie spadał z 25 centyla wg książeczki na okolice 3 i tak się tego trzyma od dłuższego czasu. Odnoszę wrażenie, że waga początkowa i początkowe przyrosty to raczej pokłosie predyspozycje genetycznych rodziców i ciąży. Syn na początku był niemal identyczny jak ja wymiarami, na 2 lata będzie podobnego wzrostu, ale na pewno nie dobije do mojej wagi z tamtego okresu.
                  • olsza81 Re: 8 miesięcy i niski przyrost wagi,kp 10.09.15, 22:32
                    Analizowałam okres gdy przybrała tylko 100g przez miesiąc i był to czas gdy 2 tyg byłyśmy w Polsce podczas upałów. Mała miała apetyt ale kąpała się codziennie w baseniku,zaczęła powoli pełzać i wyszły jej dwa ząbki. Przypominam sobie nawet,że spała dużo lepiej w nocy bo nawet po 6-7h bez pobudki. Dużo jak na jedno niemowlę wink I jakby na to nie patrzeć po powrocie po 2 tyg już jest jej więcej o 140g.
                    Hmm wszystko składa się w logiczną całość tylko szkoda,że nikt mi nie zadał takiego pytania zanim zaczęto komentować i radzić... Wow dziękuję smile
                    A porównując mnie i córeczkę w okresie dziecięcym to na razie jest szczuplejsza ale wyższa wink
                • niutaki centyle 10.09.15, 22:08
                  Zapytam ponownie, co to znaczy ze trzyma sie swojego centyla? Probuje sie ciagle zorientowac czy moja cora dobrze wazy... Nie, nie chce jej tuczycwink
                  • koralik37 Re: centyle 10.09.15, 22:19
                    Niutaki - malo profesjonalnie ale najprościej wpisz siatkicentylowe na edziecko - wypelnisz i pokaże Ci się wykres dzięki któremu będziesz wiedziała jaka jest tendencja.
                    • niutaki Re: centyle 10.09.15, 22:21
                      No tak gdzies zrobilam, wychodzi mi ze na 10 centylu jest, skad mam wiedziec czy to ten "jej" centyl, ktorego ma sie trzymac? Przepraszam, ale zupelnie tego nie rozumiem, mam wyjatkowa zacme...
                      • olsza81 Re: centyle 10.09.15, 22:40
                        No właśnie jak to jest z tymi właściwymi centylami.Raz,że chodzi o to by dziecko trzymało się w okolicach określonego od początku? Ale pewnie minimum też jest.
                        • joanaj7 Re: centyle 11.09.15, 00:07
                          Tak, dziecko 'powinno' trzymać się swojego centyla od początku, bo nawet jeżeli od urodzenia jest no na 10, to wraz ze wiekiem, widzisz czy rozwija się harmonijnie. Moja córka od urodzenia była około 10, i tak jest do tej pory - ma 13 mcy.
                          Ważne są dwie rzeczy - czy nie ma nagłych spadków - np ma kilka miesiecy i np spada z 75 na 10 centyl - to może wskazywać na jakąś infekcję, oraz druga rzecz- nie powinno być dużej różnicy na siatkach wzrostu i wagi - np waga 75 centyl, wzrost 10 itp. Gdzieś czytałam że ta różnica nie powinna być większa niż jeden stopień, ale w praktyce chyba o to trudniej wink moja mała miała zawsze wagę ok 10 centyla, wzrost ok 50 centyla i ma się dobrze.
                          • rulsanka Re: centyle 11.09.15, 08:18
                            Tak, dziecko 'powinno' trzymać się swojego centyla od początku, bo nawet jeżeli
                            > od urodzenia jest no na 10, to wraz ze wiekiem, widzisz czy rozwija się harmon
                            > ijnie. Moja córka od urodzenia była około 10, i tak jest do tej pory - ma 13 mc
                            > y.

Absolutnie nie masz racji. Wiele dzieci w niemowlęctwie jest pulpecikami, szczególnie w pierwszym półroczu. I wtedy są na wysokich centylach wagowych. Natomiast w pewnym momencie ich organizm przestawia się z gromadzenia niemowlęcych zapasów na normalne funkcjonowanie i z centyli spadają. Czasem znacząco. To kwestia genów, a tucząc i stresując siebie i takiego malucha robisz tylko wielkie szkody. Oczywiście warto wykluczyć chorobę, ale jeżeli dziecko rozwija się zdrowo, jest wesołe, rośnie na długość, waga również rośnie, choć wolniej niż wynikałoby z centyli - to najprawdopodobniej nic złego się nie dzieje.

Ważne są dwie rzeczy - czy nie ma nagłych spadków - np ma kilka miesiecy i np s
                            > pada z 75 na 10 centyl - to może wskazywać na jakąś infekcję, oraz druga rzecz-
                            > nie powinno być dużej różnicy na siatkach wzrostu i wagi - np waga 75 centyl,
                            > wzrost 10 itp.

I jedno i drugie nie musi oznaczać nic złego. Oczywiście warto dziecko zbadać, ale jeśli okaże się zdrowe, to nic się z tym nie robi. Nie powinno być spadku wagi w wartościach bezwzględnych, czyli np. z 8kg na 7,5. Ale jeżeli przybiera, tylko w granicy minimum określonego dla przedziału wiekowego, to zazwyczaj nic złego się nie dzieje.
                            Spadek w centylach wagowych często zbiega się w czasie z pojawieniem się mobilności (obroty, raczkowanie, chodzenie) oraz z dużym przyrostem na długość - wzrost długości zabiera dużo energii. Co do różnicy między wagą, a wzrostem, to są zazwyczaj geny, geny i jeszcze raz geny. Mój starszak miał różnicę 2 kanałów centylowych, a młodszy 3. Po prostu dzieci o delikatnej budowie ciała.
                            Obaj spadali w centylach. W pierwszym półroczu byli powyżej 25tego, a później lądowali na trzecim i poniżej (wg. polskich siatek). O tym, że to geny, świadczy fakt, że od tego czasu starszak nigdy nie przekroczył 10 centyla wagowego, a ma już 7 lat. Wzrostowo centyl 50ty. Młodszy podobnie, nawet jeszcze chudszy od starszego.

Jeżeli dziecko przybiera zgodnie z siatkami to na pewno wszystko ok. Ale jeśli spada w siatce wagowej, a wzrost i rozwój są w porządku - to też najprawdopodobniej wszystko ok.
                            • joanaj7 Re: centyle 11.09.15, 09:22
                              ^Absolutnie nie masz racji

To przepraszam, tak mi radziła moja mądra książka. Nie chciałam jakiejś mamy zestresować smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka