manuskrypt1 25.11.15, 13:32 Moje maleństwo ma 4 miesiące. Czy takiemu dzieciątku można podawać kaszę mannę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leni6 Re: Kasza manna 25.11.15, 13:38 A co znaczy "można podawać" ? Na pewno nie jedna matka matka podała i nic się nie stało. WHO na dziś zaleca tylko mleko do 6 miesiąca włącznie. Polskie zalecenia odnośnie rozszerzania diety chyba wciąż dzielą czas wprowadzania pokarmów w zależności od tego czy dziecko jest na piersi czy na mieszance. No i manna to gluten, co do tego kiedy należy wprowadzać gluten też zdania są różne, aczkolwiek 4 miesiąc to bardzo wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szonik1 Re: Kasza manna 25.11.15, 13:38 Hm, a po co? Nie lepiej samo mleko do 6 m.z.? unikniesz wielu alergii, zaparc itp. Poczytaj o rozszerzaniu diety. Odpowiedz Link Zgłoś
ani-a1987 Re: Kasza manna 26.11.15, 12:23 z tego co widzę to pytanie było czy można podać kaszkę a nie czy mam karmić wyłącznie piersią do 6 m-ca mi lekarz zalecił rozszerzanie diety po 17 tygodniu. w 4 tygodniu jej rozszerzania jest uwzględniona kaszka więc chyba można syn ma 14 tygodni więc jeszcze nie przetestowałam ale od 17 tygodnia zamierzam działać Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Kasza manna 26.11.15, 12:29 Bo lekarze tak zalecają, pewnie za kilka lat to się zmieni. Generalnie to lat 20 XX wieku zalecane było późne rozszerzanie diety (mniej więcej 1-2 lata, zależnie oczywiście od okresu i miejsca). Potem się skracało co wynikało z wprowadzania mleka modyfikowanego, które nie było tak doprawione witaminami i minerałami jak jest dziś, dlatego czas niewprowadzania stałych pokarmów się skracał. Dziś mleka modyfikowane są uzupełnione o potrzebne dodatki stąd wydłużanie okresu wyłącznie na mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kasza manna 26.11.15, 19:05 Nie trzeba być lekarzem, żeby wiedzieć, że maluch 4 miesięczny jest jeszcze bardzo malutki, ma niedojrzały układ pokarmowy i im później coś się wprowadzi tym lepiej. Ja na pewno nic bym nie wprowadzała w 4 miesiącu, tylko mleko do 6. A czy można? Przecież za to nie idzie się do więzienia, to nie przestępstwo tylko pytanie o sens tak szybkiego rozszerzania diety, bo ja go nie widzę, ale skoro tak się spieszysz z tym rozszerzaniem to liczę, że sens wyjaśnisz. No i od tego 17 tygodnia to będzie 16 tydzień i 1 dzień czy ile, bo widać wyliczenia masz przygotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
manuskrypt1 Re: Kasza manna 26.11.15, 21:33 Po prostu dietę dziecka rozszerzało się po 4 miesiącu, dlatego pytam o kaszę mannę. Maja skończyła już 4 miesiące i przyszło mi do głowy, że może wprowadzić jej kaszę mannę, podobnie, jak marchewkę, czy jabłko, czy inne produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Kasza manna 28.11.15, 07:28 Lepiej zacznij od bezglutenowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Kasza manna 26.11.15, 21:53 Ja bym się nie spieszyła i na pewno rozszerzenie diety zaczynałabym od warzyw. Manna może zapierać. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Kasza manna 26.11.15, 22:06 Kasza manna nie jest zdrowym pożywieniem. Jeśli zrobisz ją na mleku modyfikowanym, jest bezwartościowym, słodkim zapychaczem. Dużo rozsądniej jest podać płatki owsiane, kaszę orkiszową, jaglaną. A jeszcze lepiej warzywka. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Kasza manna 03.12.15, 13:56 można podać ale zaczęła bym do warzyw rozszerzanie diety (no i niestety licz się z tym, ze pierwsze ileś tam razy dziecko nie jest zainteresowane i mu nie smakuje) ja mojemu dziecku jako pierwsze prowadziłam kleik ryżowy i kukurydziany na noc, żeby było bardziej treściwe i żeby dłużej spało "pierwszym" nocnym snem (za takie wyznania niektóre forumowe mamy mają ochotę ukamienować) Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Kasza manna 03.12.15, 14:04 Ja dziś dałam młodemu pierwszy raz kaszę ale jaglaną. + olej kokosowy. Omg, ale się zażerał. Zastanawiam się przy którym produkcie zacznie pluć.... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Kasza manna 03.12.15, 22:52 U nas na razie wszystko razem w zupkach idzie, więc wsuwa jak leci. Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: Kasza manna 03.12.15, 22:31 U mnie były to brokuły nawet nie chciał wziąć do gęby, a jak już spróbował, to minę miał taką, że miałam ochotę go nagrać Odpowiedz Link Zgłoś