Dodaj do ulubionych

Reflux żołądka

16.12.16, 19:49
Witam Nasz synek właśnie skończył 3 tyg. dostał refluksu żołądka, zwracał znaczną część pokarmu po jedzeniu. Lekarz przepisał nam Gaviscon w saszetkach w dodatku kupilismy mleko z formuła antyreflux, i faktycznie pomogło ,synek przestał zwracać pokarm tylko pojawił sie drugi problem.... Teraz bardzo sie spina po jedzeniu robi sie czerowny na twarzy wierzga nogami jest niespokojny przez długi czas. W nocy jak wczesniej budził sie tylko na jedzenie teraz tez całą noc rzuca sie po łóżeczku płacze i spina ciało. Czy to może być kolka? Dziecko pryka oraz robi kupke normlanie
Obserwuj wątek
    • ewelina021284 Re: Reflux żołądka 16.12.16, 20:43
      Bardziej bym powiedziała że dzidziuś ma nie dojrzały układ pokarmowy z tego co wiem to refluks stwierdza sie na podstawie badań chyba że się mylę to proszę mnie poprawić.Mój syn ulewał po każdym karmieniu dostaliśmy od lekarza Debridat po którym było jeszcze gorzej trwało to około miesiąca kupiłam mleko Bebilon Ar i przeszło jakby ręką odjął.Sporadycznie mu się ulewało.Prawdopodobnie też miał kolki lecz trudno to stwierdzić raz było ok a raz tragedia.Dodam że syn miał robione usg brzuszka w 4 dobie życia bo ulał czymś co wyglądało jak zmielona kawa w żółtej mazi.
    • ela.dzi Re: Reflux żołądka 16.12.16, 21:51
      Czy dziecko mialo USG brzucha ? Na tym etapie to jedyne badanie, które może wykluczyć czy potwierdzić refluks. Jeśli dziecko przybiera na wadze, to ulewanie to tylko defekt kosmetyczny. Ja bym obstawiała, że to reakcja na ten preparat. Tak naprawdę to zagęszczacz, a nie żaden lek czyli hamuje ulewanie, bo zamienia treść żoładka w żel, ale nie rozwiązuje problemu. Ja bym odstawiła to zupełnie jak dziecko tak reaguje.
      • dexia Re: Reflux żołądka 17.12.16, 15:54
        Dokładnie, jeśli rzeczwiście lekarz na podstawie stwierdzenia, że dziecko dużo ulewa dał ten gaviscon to też bym radziła odstawić i zrobic badania. Są dzieci, ktore dużo ulewają, nam się wydaje, że zwróciły wszystko co zjadły, ale w rzeczywistości tej treści tak dużo nie jest i w żołądku i tak zostaje sporo. Moj synek do takich należał, długo i dużo ulewał, ale mimo to przybierał na wadze świetnie, a zdarzało się że po karmieniu ulało mu się kilka razy. Nam pomogło, choć nie zlikwidowało calkowicie, ale widziałam dużą poprawę, minimum 15 min trzymanie na ramieniu do odbicia ( w nocy też, chociaż chwilę - mimo że są opinie, że nie trzeba, ale ja widziałam zależność między odbijaniem ,a ulewaniem) tak żeby odbiło mu się minimum 2-3 razy, wiadomo, przy odbiciu też mu się ulało czasem, ale jednak nie tyle co na leżąco.
        • ela.dzi Re: Reflux żołądka 17.12.16, 19:45
          Mam dokładnie takie same doświadczenia mimo stwierdzonego refluksu. Karmienie tylko na siedząco i odbijanie zawsze wszędzie, zwłaszcza w nocy. Jeszcze kładłam prawie cały czas do spania na brzuchu albo w nosidle w pionie.
      • illegal.alien Re: Reflux żołądka 22.12.16, 09:56
        Byłabym bardzo ostrożna z odstawianiem czegokolwiek bez konsultacji z lekarzem.
        Refluks owszem, może być tylko niezbyt przyjemnym defektem, a może doprowadzić do uszkodzenia śluzówki.
        Nasz syn jako dziecko brał leki (inne), potem objawy mu przeszły, wiec leki odstawiliśmy. Okazało się, ze refluks mu nie przeszedł, tylko objawy się zmieniły - wylądowaliśmy na pogotowiu, bo syn wykaszlal kule flegmy z krwią. Przy badaniu okazało się, ze wracający kwas z żołądka podrażnił mu śluzówkę, stad krew w flegmie i uszach (w uszach wyszło przy badaniu).
        Dzieci z refluksem maja tendencje do infekcji uszu i gardła, własne z tych powodow.
        • india-mia Re: Reflux żołądka 29.12.16, 14:31
          Dokładnie, tak jak napisała Mama przede mną-objawy się zmieniają. Moja córeczka też już nie ulewa a mleko wciąż zarzuca jej się do gardła i nosa, chociaż na zewnątrz tego nie widać. Gdy śpi staje się wtedy niespokojna, wije się, stara się jakoś poradzić sobie z tą wydzieliną. Mieliśmy przez to wiele nieprzyjemnych sytuacji, ponieważ dziecko nie mogło oddychać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka