Dodaj do ulubionych

problem ze skórą u synka 3m-ce

15.03.17, 12:11
Witam, mam taki problem, na ciele u synka występuje podrażnienie, nie jest to wysypka raczej czerwone plamy; jak go rozbieram do mycia i dłonią dotykam po brzuszku i plecach to zaczyna sie wić tak jakby go to swędziało, jest przy tym mocno pobudzony nie daje mu to spać.
Zmieniłam proszek, pieluchy, środki do mycia, nie wiem co jeszcze mam zrobić. Skórę ma ładną tj. nie jest sucha czy wysypką(kaszka). Ale ewidentnie mu to przeszkadza. Może coś doradzicie
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: problem ze skórą u synka 3m-ce 15.03.17, 14:25
      Trudno tak przez net zdiagnozować nie widząc tego, sądząc z opisu mój miał cos podobnego tylko najwięcej na twarzy, była to taka nadwrażliwość, podrażnienie kontaktowe. Początkowo myśleliśmy że to może jakaś alergia ale zostało to wykluczone, ostatecznie dermatolog kazała trochę zmodyfikować pielęgnację. Kąpać do 3-4 dni, w nieco niższej niż zalecana temperaturze, wykluczyć uzycie mozliwie drażniących tkanin, jakiś sweterków, włochatych kocyków itp. najlepiej bawełna i do tego w jasnych kolorach. A do mycia i smarowania cetaphil. Wcześniej stosowalam różne emolienty jak oilatum, oillan, ale ten cetaphil rzeczywiście był najlepszy.
      • figatek84 Re: problem ze skórą u synka 3m-ce 15.03.17, 14:44
        No właśnie on nie ma wysypki tylko jest taki wrażliwy przy dotyku ciałka, myłam go w emolientach ale miałam wrażenie ze jest gorzej niż lepiej; aktualnie od kilku dni myje go szarym mydłem, i jakby trochę było lepiej, chociaż problem nadal jest
        • julita165 Re: problem ze skórą u synka 3m-ce 15.03.17, 14:59
          Mój też nie miał wysypki, początkowo miał taka jakby miejscami zbyt szorstką skórę, jak po raz pierwszy to zaobserowałam miał ok 2 m-cy. Lekarz powiedział, że to kontaktowe i żeby się tym nie przejmować, taka nadwrażliwość która przejdzie. Potem w wieku 41,5 m-ąca, dość nagle, dosłownie w ciągu 1 dnia na twarzy ale też na nogach pojawiły się duże płaty czerwonej szorstkiej i ewidentnie swędzącej skóry. Miał to na obu policzkach i na czole plus po plamie na każdej nodze. Natychmiast wylądowałam u alergologa i dermatologa. Diagnoza była jw. Słuszna jak się okazało bo po wdrożeniu tych zaleceń objawy ustapiły, okazjonalnie i nie tak nasilone pojawiały się od czasu do czasu do wieku ok 1,5 roku.
        • rulsanka Re: problem ze skórą u synka 3m-ce 15.03.17, 22:25
          Przy myciu dziecka najlepiej nie używać ŻADNYCH środków myjących, tylko sama woda. No i niekoniecznie trzeba myć całe ciało codziennie. Jeśli dziecko nie ulewa, to nie brudzi się za bardzo. Można przemyć buzię, pupę, łapki i finito.
    • usmiechnieta90 Re: problem ze skórą u synka 3m-ce 31.03.17, 22:30
      może to początki AZS albo skaza białkowa? Zaczyna się często od czerwonych plam, które swędzą. Tu dieta do zmiany. Inne mleko a jesli karmisz piersią to odstaw produkty mleczne. Najlepiej poradzić się jednak lekarza. Ostrożnie też z kosmetykami. Np. ziołolek ma dobre emolienty dla niemowlaków i chyba ich maść apteczna z cholesterolem łagodzi świąd przy chorobach skóry.
    • chyba.ze Re: problem ze skórą u synka 3m-ce 01.04.17, 13:40
      Nie przegrzewasz go aby?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka