afryka11 04.11.04, 17:40 mój 3,5 mies. Igusiek strasznie się ślini, wszystko pakuje do buzi ( mniej chętnie smoka, woli twarde rzeczy), robi się marudny. czy to mogą być objawy ząbkowania? jesli nie, to napiszcie proszę po czym je poznam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_olga Re: ząbkowanie - objawy 04.11.04, 22:31 Moja córa (obecnie 10-cio miesięczna) również zaczęła się slinić w wieku 3 miesięcy, a pierwszy ząbek pojawił się dopiero w dwa dni po skończeniu 6 miesięcy. U nas oprócz ślinienia nie było żadnych innych objawów, natomiast teraz gdy czekamy na górne trójki jest gorzej(wbrew opinii, że wyrzynanie pierwszych ząbków jest bolesne u nas im więcej tym gorzej). Mała jest bardzo marudna, szczególnie gdy przychodzi pora spania, ładuje palce (i nie tylko) do buzi, dziąsła są nabrzmiałe i dość twarde. Np. dziś usiłowałam ją uśpić na noc przez 1,5h-obecnie jestem padnięta, ale za to cel osiągnęłam. Może nasze doświadczenia Ci się na coś przydadzą. Natomiast z doświadczeń koleżanek wiem, że mogą być też: podwyższona temp., luźne kupki, pociąganie uszek lub tarcie główką. A tak przy okazji to w okolicach 3 m-cy dzieci także ślinią się z zadowolenia, a pakowanie różnych rzeczy do buziaka to chęć ich poznania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
u.l.l.a Re: ząbkowanie - objawy 04.11.04, 22:36 Mniej więcej około 4 miesiąca rozwijają się ślinówki, tj. narządy odpowiedzialne za produkcję śliny.Dlatego też twój Iguś tak się ślini, ale nie jest to objaw ząbkowania.No chyba, że to ten przypadek 1 na ileś,ileś... Ząbki zapewne zaczną się wyrzynać troszkę później.Będą te same objawy,tzn. ślinienie się, wkładanie wszystkiego do buzi(choć przez to również poznaje świat).Ja dla swojej Gabrysi dawałam gryzaki żelowe, wcześniej schładzałam w lodówce.Pamiętaj tylko wyparzać po całym dniu, bo pewnie nie raz upadnie na ziemię. Podczas wyrzynania się ząbków najpierw puchną dziąsła, są czerwone, a w dalszym etepie zobaczysz dwie, bądź jedną kreseczkę, wzdłuż dziąseł, będzie to oznaczać, że ząbki się wyrżnęły i z każdym dniem bądą bardziej widoczne. pozdrawiam ps.:moja mała była bardzo marudna w tym okresie! Napiszę tobie jeszcze, że w pierwszym etapie powinno wyjść 16 ząbków, ostatnie piątki wyżynają się pod koniec drugiego życia dziecka, znacznie później. Odpowiedz Link Zgłoś