Dodaj do ulubionych

Nie spi cały dzień!

08.11.04, 14:06
Ups, za wcześnie wysłałam.
Kochane e-mamy, potrzebuję rady w takiej oto sprawie.
Mój 6 tygodniowy syn jest karmiony od urodzenia mlekiem Bebiko1.
Wczesniej było o.k, spał w nocy i w dzień, mało to mało ale zawsze.
Teraz jest nie do zniesienia, marudny, płaczliwy. Wczoraj pobił swój rekord,
nie spał cały dzień, padł dopiero o godz.20 i spał do 2.
Dziś znowu od rana nie śpi.Czasem usypia ale budzi się za 10 min.z płaczem
jakby go bolał brzuszek, więc biorę go na ręce i noszę, noszę, noszę aż mi
kręgosłup wysiada. Taki stan trwa już od tygodnia. Koleżanka podpowiada mi,
że tak się zachowują dzieci cierpiące na skazę białkową. Czy to prawda?
Dodam jeszcze, że mały ma wysypkę na buzi ale p. doktor powiedziała nam, że
to tradzik niemowlęcy. Czyżby jednak skaza?
Jaka jest Wasza opinia na ten temat, czy któraś z mam miała taki przypadek?
Pozdrawiamy. Jola i Adaś
Obserwuj wątek
    • ekasia1 Re: Nie spi cały dzień! 08.11.04, 14:11
      Moja koleżanka miała problemy ze swoją córeczką, bo ona też całymi dniami i
      nocami płakała. I faktycznie po pewnym czasie dziecko wylądowało w szpitalu i
      tam rozpoznano skazę białkową, albo alergię na coś. Szczególów nie znam, bo to
      taka dalsza koleżanka. Ale może warto poradzić się pediatry i podawać dziecku,
      np. Nutramigen (mieszanka mlekozastępcza.)
      • verdana Re: Nie spi cały dzień! 08.11.04, 14:58
        Moje dziecko tez nie spało całe dnie i wiekszość nocy.
        Ale było absolutnie zdrowe, tylko kolka je męczyła.
    • anna20045 Re: Nie spi cały dzień! 09.11.04, 00:37
      U mnie było podobnie do momentu gdy nie wprowadziłam stałych pór jedzenia,
      spania, spacerów, kąpieli, itd. Zrobiłam to gdy mały miał 5 tygodni. Rezultatów
      od razu nie było, ale z czasem się unormował. A też zdarzało się, że nie spał
      cały dzień.
      Ale to tylko moja podpowiedź. Jeśli jest niespokojny, płacze i ewidentnie to
      związane jest ze zdrowiem, to zaplanowany dzień tu nic nie pomoże sad
    • szyszunia75 Re: Nie spi cały dzień! 09.11.04, 09:57
      Ja podjerzewałabym mleko - skoro ma wysypkę i boli go brzuszek, to to może być
      alergia. Alergie ujawniają się właśnie w tym wieku - to dodatkowy argument.
      Skontaktuj się z lekarzem i poproś o receptę na preparat mlekozastępczy. MOja
      Maja od wieku 2 m-ce je Bebilon pepti i doskonale się chowa. Niedawno
      próbowałam ją przestawić właśnie na Bebiko (potem na Nan HA), ale dostawała
      wysypki, bolał ją brzuch, ulewała, była niespokojna, źle spała, nie chciała
      jeść. Jak wróciłam do Bebilonu pepti wszystko minęło jak ręką odjął. Pozdrawiam!
      • jola1977 Byłam już u lekarza 09.11.04, 12:40
        Witajcie!
        Właśnie wróciłam z małym od lekarza. Dostał tam takiego ataku kolki, że
        płakałam z nim z bezsilności. Pani zapakowała mu w pupę czopek i na moment sie
        uspokoił-ale tylko na krótką chwilkę. Potem znowu płakał.
        Pani doktor nie potrafiła jednoznacznie stwierdzić jaka jest przyczyna tych
        napadów kolek. Zaleciła profilaktycznie Nutramigen i od dzisiaj będę mu go
        podawać, ciekawe z jakim skutkiem.
    • ewso1 Re: Nie spi cały dzień! 09.11.04, 13:04
      Hej Jolu, miałam podobny problem, mój syn ma 7 tygodni i cała akcja zaczęła się
      od 6 tygodnia. Jadł Nan HA, po potwornych atakach kolki (tez płakałam razem z
      nim..) Pediatra kazał natychmiast zmienić mleko na Nutramigen (podobno
      nietolerancja mleka krowiego), podaję tez Debridat 2 razy dziennie i doraźnie
      esputicon. Młody w tym ostatnim okresie też nie spał w ciągu dnia i przyznam,
      że byłam wykończona. Od dwóch dni jest lepiej (6 dzień po zmianie mleka).
      Staram się też karmić go regularnie co jakieś 3,5 godziny. Ponieważ Nutramigen
      jest ochydny lekarz kazał mi go mocno dosładzać glukozą. Mam nadzieję, że
      zarówno u mnie jak i u Ciebie będzie tylko coraz lepiejsmile pozdrawiam
      • asia.kreg Re: Nie spi cały dzień! 09.11.04, 13:11
        miałam podobny problem - całodzienny krzyk i kolki. jestem od 3 tygodni na
        bebilon pepti i jest zdecydowanie lepiej. podobno to mleko jest smaczniejsze
        dla dziecka niż nutramigen a ma te same właściwości. mala (4 miesiące) je
        bardzo chętnie bebilon a do tego on jest na receptę (połowę tańszy - 12 zł)
        pozdrawiam wszystkie mamy dzieci z kolkami. dobrze was rozumiem!!!!
      • jola1977 Re: Nie spi cały dzień! 09.11.04, 13:39
        Dziękuję Wam dziewczyny widzę, że nie tylko ja mam ten problem. Jestem ciekawa
        jak mały przyjmie zmianę mleka. Do tej pory wcinał Bebiko i chyba mu smakowało.
        Mam pytanko odnośnie glukozy, ile mam jej wsypać do tego mleczka żeby smak był
        bardziej znośny? I czy Debridat jest na receptę?
        Mówię Wam, niedługo zacznę łazić po ścianach ze zmęczenia. Maluch cierpi ale my
        też to odczuwamy. Nie mam czasu nawet zjeść,co ja mówię- a kto mi obiad zrobi?!
        BUUU. No, wyżaliłam się i już mi lepiej na serduchu. smile)
        Buziaki. Jola i Adamooo Rozrabiaka (matkę chce wykończyć chyba)
        • ewso1 Re: Nie spi cały dzień! 10.11.04, 20:11
          Hej,
          Debridat jest na receptę, esputicon nie. Dodaję duuuzo glukozy, tak kazała
          lekarka coby młody jednak jadł bo momentami ma opory. Doszłam do tego, że na
          120 nutramigenu daję miarkę (z nutramigenu) glukozy. W sumie gościowi się nie
          dziwię, niedobrze mi się robi jak wącham to mleko ale co mam robić. Też mi
          lepiej jak poczytałam, że nie tylko ja mam taki problem
          Pozdrawiamy Ewa i Roch
    • vioziel1 Re: Nie spi cały dzień! 09.11.04, 13:35
      Moja córeczka ma 7 tygodni i zachowuje się podobnie, tzn. ma wysypkę na
      policzkach już od 4 tygodni a od kilku dni śpi w dzień jak przysłowiowa "mysz
      pod miotłą", strasznie płacze a jedyny sposób żeby ją uspokoić to bujanie w
      nosidle. Wcześniej zasypiała sama w łóżeczku i spała średnio ok. 2 godzin.
      Karmię ją piersią i zaczęłam również dokarmiam mlekiem Nan. Nie jem nic
      zwiazanego z mlekiem ale chyba muszę poczekać jeszcze na rezultaty. Na pewno
      szkodzą jej jogurty (boli ją brzuszek i bardzo płacze) więc myślę że ma skazę
      białkową. Droga jolu1977 uważam że Twój synek ma skazę białkową, wysypka jest
      jednym z jej obiawów a nie żadnym trądzikiem niemowlęcym.
    • jola1977 No i mam problem... 10.11.04, 21:37
      Mały zrobił mi dziś niezły numer. Zdecydowanie odmawia jedzenia Nutramigenu.
      Kopie, piszczy, wrzeszczy i pluje tym mlekiem na wszystkich. Dosłodziłam mu
      mleko glukozą ale to nie pomogło. Widzę, że jest głodny. Ssie rączkę i
      przechyla głowę na lewą stronę. Dziewczyny a jak on płacze... serce się kraje.
      Nie mam już siły, co mam robić?
      Dzis znowu cały dzień przepłakał i marudził. Nie pomagają czopki, nic nie
      pomaga. Jestem już bliska podania mu ponownie Bebiko, to mleko chociaż jest w
      miarę zjadliwe.
      Szkoda mi dziecka, nie potrafię mu pomóc. Smutno mi, że jest głodny a ja nie
      moge mu zapewnić normalnego smacznego mleka tylko pcham w niego to obrzydlistwo
      ( wiem, dla jego dobra). Czy Wasze dzieci też miały problemy z jedzeniem tego
      mleka? Adaś jest po nim wkurzony na cały świat a najbardziej chyba na mnie.
      Acha, i jeszcze jedna sprawa. Czy to normalne, że po Nutramigenie kopy sa
      częstsze? Bo mój syn wali teraz w pieluchę prawie po każdym posiłku.
      Niedługo będzie 22 a mój syn nie przespał ani minuty. Bez komentarza...
      Pozdrawiam Was i proszę trzymajcie za nas kciuki, bo jest ciężko jak cholerka.
      Jola i Adaś
    • mk.tarch Re: Nie spi ca?y dzień! 11.11.04, 01:02
      czesc
      musze sie dolaczyc do innych opini i ja tez podejzewam uczulenie na mleko krowie.
      ja karmie malego piersia i dopoki jadlam nabial maly wariowal cale dnie i noce no i
      ta okropna wysypka okolo 6 tyg.teraz ma 8tyg. i od tego czasu sie uspokoil.Wiecej
      spi, ma mniejsze kolki.
      Oczywiscie bylam u lekarza ktory poradzil na wysypke zmienic plyn do kapieli i
      proszek, a na kolki-przeczekac.wiec na takie wspaniale rady trzasnelam drzwiami i
      posluchalam sie mamy.i od tego momentu mam zupelnie inne dziecko a i ten niby
      tradzik niemowlecy prawie zniknal
      zycze powodzenia i tak do konca nigdy nie wiez lekarzom
      pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka