Dodaj do ulubionych

odstawić wit d3- zalecił lekarz

09.12.04, 17:50
czy ktoś z was spotkał się z podobnym zaleceniem, jeżeli tak to z jakich
powodów i jak zareagowało na to maleństwo??? moje maleństwo ma już prawie
5miesięcy, ok 2miesiąca życia miał problemy z enzymami wątrobowymi i pan dr
kazał nam odstawić wszelakie witaminy, więc tak też zrobiłam. enzymy wróciły
ale wit d mam dalej nie podawać. troche się martwie krzywicą??
Obserwuj wątek
    • madzia761 Re: odstawić wit d3- zalecił lekarz 09.12.04, 18:05
      witaj, zapytałam wczoraj o to lekarza-ortopedę, z ciekawości. podobno odstawia
      się wit. d3 m.in. z powodu zbyt szybkiego zarastania ciemiączka - zasklepienia
      czaszki - jeżeli tak by się stało rosnący mózg nie miałby miejsca. tyle wiem na
      ten temat.
    • malgorzatka28 Re: odstawić wit d3- zalecił lekarz 09.12.04, 19:44
      u nas pediatra zaleciła zmniejszenie dawki witaminy d3 ze względu na szybko
      zarastające ciemiączko i teraz podaję 1 kropelkę co drugi dzień. Jeśli chodzi o
      krzywicę to z dobrych rad babci wiem, że trzeba obserwować główkę dziecka czy
      nie jest przypadkiem spłaszczona (z boczków albo z tyłu - zależy jak dziecko
      najczęściej śpi) bo to mogą być początki krzywicy

pozdrawiam
      • asialub1 Re: odstawić wit d3- zalecił lekarz 10.12.04, 22:20
        Ja tez nie podawałam witaminy D3 ze wzgledu na wysokie próby watrobowe a poza
        tym synek źle sie po niej czul wieczorem. Na szczęście to minęło a teraz musze
        mu podawac bo główka sie robi troche miękka z tyłu i jest lekko spłaszczona po
        jednej stronie. Z układaniem go na boku jest ciężko bo ma juz 4 miesiące i z
        powodzeniem sam sobie zmienia pozycje do lezenia. Musiałabym warowac przy nim
        cała noc i go ciągle poprawiac. Lepiej chyba jak jest niedobór witaminy niz
        nadmiar bo zawsze mozna zwiększyc dziecku dawke i wszystko sie wyrówna a po
        przedawkowaniu ciemiaczko sie moze za szybko zrosnac i jest to juz
        nieodwracalne.
    • bart6 Re: odstawić wit d3- zalecił lekarz 11.12.04, 00:47
      mi kazano odstawic dziecku vit d ze wzgledu na zbyt szybkie zarazstanie
      ciemiaczka. doswiedzialam sie rowniez ze przedawkowanie tej witaminy objawia
      sie w doroslym zyciu mocna migrena. wiec nalezy uwazac. mojej przyjaciolce gdy
      byla matultak leczy;i krzywice dajac dzikie ilosci vit d i to co bieda teraz
      przzechodzi z migrenami to koszmar.
      • marzennak Re: odstawić wit d3- zalecił lekarz 11.12.04, 18:58
        Dziewczyny, zapytajcie na forum świat, bo z tego co wiem, to w USA i GB nie
        podaje się wit d3 i nie notują tam krzywicy. Moja koleżanka mieszka w
        Waszyngtonie, gdzie klimat jest zbliżony do naszego i nigdy nie słyszała o
        dodatkowym podawaniu wit D3.
        • anek.anek Re: odstawić wit d3- zalecił lekarz 11.12.04, 20:16
          pytanie w jaki sposób karmiony jest ten maluch? Bo większość mieszanek
          mlecznych zawiera tę witaminę, podobnie jak witaminy dla dzieci jak Vibovit,
          czy Visolwit. Wtedy nie trzeba podawać dodatkowo.
          Wszystko zalezy też ile czasu dziecko spędza na świeżym powietrzu. Witaminy D3
          nie da się inaczej pozyskać jak w sposób sztuczny, czy poprzez kontakt ze
          słoneczkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka