martynahpt 06.01.05, 17:54 O której kapiecie swoje paro miesieczne dzieci? Moj synek ma 2 mies. i kapiemy go o 19:30, ale nie wiem czy to nie za pozno. Bo usypia czasemmiedzy 21 a 22 a czasem 1,2 w nocy. Marta mama Marcleka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
26magda3 Re: Kąpiel dziecka 06.01.05, 18:05 ja kąpię swojego 3,5 tygodniowego dopiero o 23:00 potem karmienie i zasypia szybko, a śpi po kąpieli 5 godzin!!!! pierwszy syn tez był tak kapany i też długo sypiał, a jak zaczął sypiać po 8 godzin to zaczęlismy go kąpać wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarcysi Re: Kąpiel dziecka 06.01.05, 18:15 Jak moja córeczka była taka malutka(teraz ma 8msc), to też kąpaliśmy ją późno, czasem nawet o 23. Teraz chodzi spać ok 19, 20, więc kąpiemy ją wcześniej. Ważne jest,żeby zachować rytuał: np, że po kąpieli jest czas na sen nocny. Marcelinka pozdrawia Marcelka! Odpowiedz Link Zgłoś
zoi4 Re: Kąpiel dziecka 06.01.05, 20:15 Jako niedoświadczona mama mam pytanie... A trzeba dziecko kąpać o konkretnej godzinie? Bo moja Mała ma 6 tyg. i śpi różnie więc kąpiemy ją jak się obudzi (czasem jest to 19 a czasem 21)... Wybudzać dziecko ze snu żeby je wykąpać?? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.28 Re: Kąpiel dziecka 06.01.05, 20:54 My wyrobiliśmy naszej małej nawyk już od 6 tygodnia. Kąpiel o około 20 się zaczyna (rozbieżność 10 minut wcześniej lub później zależy od niej czy trze oczka). Później karmienie i tak koło 20.30 ląduje w łóżeczku. Gaszę światło i wychodzę z pokoju. Czasami trzeba jeszcze wejść dać smoka lub pogłaskać ale do 21 zasypia na dobre. I jak się okazuje dobrze robię bo wedłu wszystkich książek wychodzi że dziecko najszybciej i najłatwiej usypia między 20 a 21. No i my mamy trochę czasu dla siebie. Teraz już koło 20 już oczka trze i wie że trzeba się szykować do kąpieli. Kąpię codziennie to utrwala nawyk. Odpowiedz Link Zgłoś