Dodaj do ulubionych

Kąpiel dziecka

06.01.05, 17:54
O której kapiecie swoje paro miesieczne dzieci? Moj synek ma 2 mies. i
kapiemy go o 19:30, ale nie wiem czy to nie za pozno. Bo usypia czasemmiedzy
21 a 22 a czasem 1,2 w nocy.
Marta mama Marcleka
Obserwuj wątek
    • 26magda3 Re: Kąpiel dziecka 06.01.05, 18:05
      ja kąpię swojego 3,5 tygodniowego dopiero o 23:00 potem karmienie i zasypia
      szybko, a śpi po kąpieli 5 godzin!!!!
      pierwszy syn tez był tak kapany i też długo sypiał, a jak zaczął sypiać po 8
      godzin to zaczęlismy go kąpać wcześniej
      • mamamarcysi Re: Kąpiel dziecka 06.01.05, 18:15
        Jak moja córeczka była taka malutka(teraz ma 8msc), to też kąpaliśmy ją późno,
        czasem nawet o 23. Teraz chodzi spać ok 19, 20, więc kąpiemy ją wcześniej.
        Ważne jest,żeby zachować rytuał: np, że po kąpieli jest czas na sen nocny.
        Marcelinka pozdrawia Marcelka!
        • zoi4 Re: Kąpiel dziecka 06.01.05, 20:15
          Jako niedoświadczona mama mam pytanie...
          A trzeba dziecko kąpać o konkretnej godzinie? Bo moja Mała ma 6 tyg. i śpi
          różnie więc kąpiemy ją jak się obudzi (czasem jest to 19 a czasem 21)...
          Wybudzać dziecko ze snu żeby je wykąpać??
          • marta.28 Re: Kąpiel dziecka 06.01.05, 20:54
            My wyrobiliśmy naszej małej nawyk już od 6 tygodnia.
            Kąpiel o około 20 się zaczyna (rozbieżność 10 minut wcześniej lub później zależy
            od niej czy trze oczka).
            Później karmienie i tak koło 20.30 ląduje w łóżeczku. Gaszę światło i wychodzę z
            pokoju. Czasami trzeba jeszcze wejść dać smoka lub pogłaskać ale do 21 zasypia
            na dobre. I jak się okazuje dobrze robię bo wedłu wszystkich książek wychodzi że
            dziecko najszybciej i najłatwiej usypia między 20 a 21. No i my mamy trochę
            czasu dla siebie. Teraz już koło 20 już oczka trze i wie że trzeba się szykować
            do kąpieli. Kąpię codziennie to utrwala nawyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka