basia97 09.01.05, 18:11 Poradźcie! Ile glukozy daje sie na 100 ml wody, aby przygotować wodę z glukozą dla malucha (półrocznego) Zaczął jeść kaszkę i są czasem problemy z kupką. Basia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fey Re: woda z glukozą 09.01.05, 18:32 Szczerze mówiąc nie wiem, bo nigdy glukozy mu nie dodawałam. Na rozluźnienie stolca możesz mu podać rumianek. Ja w takich wyciskam maluchowi sok z winogron albo podaje tarte jabłuszko (ewentualnie sok z jabłka). Pozdrawiam, fey Odpowiedz Link Zgłoś
jaworka Re: woda z glukozą 09.01.05, 18:41 Witam! na 100ml wody 1łyżeczka glukozy. Mój synek ma 8mcy. Ale mtsle, ze dla półrocznego bąbla tak samo Gorąco pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi1 Re: woda z glukozą 10.01.05, 20:20 Witaj Basiu! Według tego co poradzono mi w szpitalu to na 100 ml wody dodaj plaską łyzeczke glukozy. Nasza pani pediatra polecała dopajanie dzidzi tylko glukozą a nie herbatkami poniewaz one mogą powodowac wzdecia i moze potem bobasa bolec brzuszek. Od trzech miesięcy stosuję wodę y glukozą i na razie mamy na koncie 0 kolek i bulow brzuszka!! Aha, polecam stosowac profilaktycznie codziennie 1 kropelkę Asputiconu. Superowo zapobiega wzdęciom! Moja 3 miesięeczna Zuzia od czasu jak stosujemy kropelki Asputicon w ogóle nie ma wzdęc i bólów brzuszka! Serdecznie polecam glukozę i kropelki. Pozdrawiamy Dominika i Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: woda z glukozą 11.01.05, 12:04 hmm,dziwne ja czytałam,że właśnie glukoza powoduje wzdęcia natomiast herbatka na trawienie zawiera ziołą przeciwdziałajace wzdęciom a jeśli herbatek nie to polecałabym samą wodę mineralną do słodkiego lepiej dziecka nie przyzwyczajać (tak samo jak do przypraw - im później tym lepiej) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi1 Re: woda z glukozą 11.01.05, 12:31 Witaj Kulko! Tak poradziły mi pielegniarki na noworodkach w szpitalu i nasza pani doktor. To na prawde działa i odpukać dzidzia nie ma wzdęć ani kolek. A poza tym taka ilość glukozy dodanej do wody wcale nie powoduje, że woda jest słodka! Polecam Dominika i Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: woda z glukozą 11.01.05, 15:04 to właściwie po co dodawana jest ta glukoza? jeśli nie zmienia smaku wody, przez co nie staje się ona atrakcyjniejsza do picia a glukozy jako takiej organizm dziecka nie potrzebuje przecież muszę ci jeszcze powiedzieć, że te wszystkie panie pielęgniarki nie zawsze dobrze postepują i radzą moje dziecko np przyzwyczaiły do butelki i gdy mnie napłynął pokarm to mały nie chciał już ssać piersi mam do nich o to żal do dziś Odpowiedz Link Zgłoś
annamarp Re: woda z glukozą 11.01.05, 16:19 W przypadku kiedy dziecko pije mleko matki nie ma potrzeby dopajania dziecka tymbardziej woda z glukoza mozna dawac w pozniejszych miesiacach sama wode aby nauczyc dzidzie pic np z butelki, natomiast w przypadku mleka modyfikowanego lepiej podawac wode mineralna lub herbatki natomiast woda z glukoza jakie ma wartosci bo jakos na takie pytanie zadna z Pan pielegniarek nie umie odpowiedziec. Poza tym lepiej nauczyc dziecko pic czysta wode mineralna niz wode o lekkim slodkawym smaku, gdyz pozniej dzidzia bedzie wolala pic slodkie napoje. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi1 Re: woda z glukozą 11.01.05, 17:08 Witam! No cóż macie szczęście, że możecie karmić Wasze maluszki własnym mlekiem ja niestety nie mam pokarmu a różne sposoby pobudzenia laktacji spełzły na niczym. Dlatego właśnie muszę dziecko dopajać. A jeśli chodzi o pielegniarki to bardziej polegam na naszej pani pediatrze, która zna się na rzeczy i mam do niej zaufanie. Do tej pory jej rady wychodzą na zdrowie mojej Zuzi! Cieszę się, że Wasze dzieci piją samą wodę mineralną- pozazdroscić. Moja Zuzia pije tez mineralna ale z dodatkiem glukozy. A co do herbatek to kiedyś dawałam jej do picia i bolał ja później brzuszek i miała wzdęcia i straszliwie sie prężyła dlatego daję jej wodę z glukoza. No cóż każde dziecko jest inne i lubi co innego. Pozdrawiam Dominika i Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia311 Re: woda z glukozą 11.01.05, 16:36 Też tak uwazam jak wiekszość przedmówniczek. Skoro glukoza nie ma wartości odżywczych to po co ją dodawać?.Moja Iza ma 4 prawie 4 m-ce i uwielbia wodę mineralną ( ja ją zawsze przegotowywuje). Jak do tej pory 0 kolek . Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: woda z glukozą 11.01.05, 16:59 Też się zastanawiam po co glukoza. Najlepsza woda, moj synek (roczny) pija głównie wode, od czasu do casu tylko osczek. A glukozę to dali mu tylko raz w szpitalu, po urodzeniu. -- Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: woda z glukozą 11.01.05, 17:00 POza tym - czy glukoza ma jakiś wypływ na kupki? Nic o tym nie słyszałam, ale może się mylę.... Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 do mamy Zuzi 12.01.05, 09:04 moje dziecko też od urodzenia jest karmione sztucznie więc nie mysl, że mam takie szczęście i od urodzenia dostaje pić na poczatku hermatkę na trawienie potem herbatkę ziołową teraz pije wodę mineralną oraz soczki, rozcieńczane wodą mineralną nigdy nie podawałam samej glukozy, chociaż w szpitalu pielęgniarki dawały acha i nigdy nie miało żadnego ataku kolki Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: do mamy Zuzi 12.01.05, 09:06 zrobisz oczywiście jak chcesz, my tylko ci radzimy ja osobiscie nie widzę powodu podawania dziecku pustych kalorii a do słodkiego nie zamierzam go przyzwyczajać wystarczy ze soczki są słodkie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi1 Re: do mamy Zuzi 12.01.05, 15:02 Witam Kulko! Dobrze słyszeć, że są tutaj nie tylko mamy karmiące naturalnie! Dziekuję za rade ale chodzi o to ,że mała była dopajana ta przeklętą glukozą w szpitalu i nie chce sie od niej odzwyczaić. Myslisz, że nie próbowaliśmy jej dawać samej wody? Próbowaliśmy i gdy tylko poczuła, że to sama woda to zaczynała okropnie wrzeszczeć i nie chciała pic. Moja córka jest bardzo humorzasta i uparta (co ma po tatusiu) i nie lubi zmian i bardzo protestuje przeciwko wszelkim nowościom i innowacjom. Np. uparła się na jeden rodzaj smoczków a resztę ma w nosie! A co do tej glukozy to pani pediatra poradziła nam, że skoro nie chce pić samej wody to lepiej dodać jej troszke glukozy niz dawać herbatki bo po nich Zuzia ma wzdęcia i boli ja brzuszek. Najwidoczniej herbatki jej nie służą. (M. in. jest uczulona na rumianek). A przecież coś pić musi!! Glukozy dodaje tylko troszke, szczerze mówiąc to prawie nie ma różnicy (dla nas) ale Zuzia najwidoczniej ją widzi! Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Julka Dominika i Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi1 Re: do mamy Zuzi 12.01.05, 15:03 Aha, a soczków na razie jeszcze jej nie daje bo jest za mała. Ma dopiero 3 miesiące. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czerem woda z glukoza 12.03.05, 13:34 moj kubus mial po porodzie zoltaczke (zreszta nadal ma jej resztki). polozna poradzila zeby wystawiac go na swiatlo i dawac wode z glukoza. tak wiec w moim przypadku woda z glukoza ma pomoc zlikwidowac zoltaczke. pozdr agata i kubus Odpowiedz Link Zgłoś