Dodaj do ulubionych

woda z glukozą

09.01.05, 18:11
Poradźcie! Ile glukozy daje sie na 100 ml wody, aby przygotować wodę z
glukozą dla malucha (półrocznego) Zaczął jeść kaszkę i są czasem problemy z
kupką. Basia
Obserwuj wątek
    • fey Re: woda z glukozą 09.01.05, 18:32
      Szczerze mówiąc nie wiem, bo nigdy glukozy mu nie dodawałam. Na rozluźnienie
      stolca możesz mu podać rumianek. Ja w takich wyciskam maluchowi sok z winogron
      albo podaje tarte jabłuszko (ewentualnie sok z jabłka).

Pozdrawiam,
      fey
    • jaworka Re: woda z glukozą 09.01.05, 18:41
      Witam!
      na 100ml wody 1łyżeczka glukozy. Mój synek ma 8mcy. Ale mtsle, ze dla
      półrocznego bąbla tak samosmile
      Gorąco pozdrawiam.
      Ania
    • mama_zuzi1 Re: woda z glukozą 10.01.05, 20:20
      Witaj Basiu!
      Według tego co poradzono mi w szpitalu to na 100 ml wody dodaj plaską łyzeczke
      glukozy. Nasza pani pediatra polecała dopajanie dzidzi tylko glukozą a nie
      herbatkami poniewaz one mogą powodowac wzdecia i moze potem bobasa bolec
      brzuszek.
      Od trzech miesięcy stosuję wodę y glukozą i na razie mamy na koncie 0 kolek i
      bulow brzuszka!! Aha, polecam stosowac profilaktycznie codziennie 1 kropelkę
      Asputiconu. Superowo zapobiega wzdęciom! Moja 3 miesięeczna Zuzia od czasu jak
      stosujemy kropelki Asputicon w ogóle nie ma wzdęc i bólów brzuszka!
      Serdecznie polecam glukozę i kropelki.

Pozdrawiamy

Dominika i Zuzia
      • kulka50 Re: woda z glukozą 11.01.05, 12:04
        hmm,dziwne
        ja czytałam,że właśnie glukoza powoduje wzdęcia
        natomiast herbatka na trawienie zawiera ziołą przeciwdziałajace wzdęciom
        a jeśli herbatek nie to polecałabym samą wodę mineralną
        do słodkiego lepiej dziecka nie przyzwyczajać (tak samo jak do przypraw - im
        później tym lepiej)
        • mama_zuzi1 Re: woda z glukozą 11.01.05, 12:31
          Witaj Kulko!

Tak poradziły mi pielegniarki na noworodkach w szpitalu i nasza pani doktor.
          To na prawde działa i odpukać dzidzia nie ma wzdęć ani kolek. A poza tym taka
          ilość glukozy dodanej do wody wcale nie powoduje, że woda jest słodka!

Polecam

Dominika i Zuzia
          • kulka50 Re: woda z glukozą 11.01.05, 15:04
            to właściwie po co dodawana jest ta glukoza?
            jeśli nie zmienia smaku wody, przez co nie staje się ona atrakcyjniejsza do
            picia
            a glukozy jako takiej organizm dziecka nie potrzebuje przecież
            muszę ci jeszcze powiedzieć, że te wszystkie panie pielęgniarki nie zawsze
            dobrze postepują i radzą smile
            moje dziecko np przyzwyczaiły do butelki
            i gdy mnie napłynął pokarm to mały nie chciał już ssać piersi
            mam do nich o to żal do dziś
            • annamarp Re: woda z glukozą 11.01.05, 16:19
              W przypadku kiedy dziecko pije mleko matki nie ma potrzeby dopajania dziecka
              tymbardziej woda z glukoza mozna dawac w pozniejszych miesiacach sama wode aby
              nauczyc dzidzie pic np z butelki, natomiast w przypadku mleka modyfikowanego
              lepiej podawac wode mineralna lub herbatki natomiast woda z glukoza jakie ma
              wartosci bo jakos na takie pytanie zadna z Pan pielegniarek nie umie
              odpowiedziec. Poza tym lepiej nauczyc dziecko pic czysta wode mineralna niz
              wode o lekkim slodkawym smaku, gdyz pozniej dzidzia bedzie wolala pic slodkie
              napoje.
              • mama_zuzi1 Re: woda z glukozą 11.01.05, 17:08
                Witam!

No cóż macie szczęście, że możecie karmić Wasze maluszki własnym mlekiem ja
                niestety nie mam pokarmu a różne sposoby pobudzenia laktacji spełzły na niczym.
                Dlatego właśnie muszę dziecko dopajać.
                A jeśli chodzi o pielegniarki to bardziej polegam na naszej pani pediatrze,
                która zna się na rzeczy i mam do niej zaufanie. Do tej pory jej rady wychodzą
                na zdrowie mojej Zuzi!
                Cieszę się, że Wasze dzieci piją samą wodę mineralną- pozazdroscić. Moja Zuzia
                pije tez mineralna ale z dodatkiem glukozy.
                A co do herbatek to kiedyś dawałam jej do picia i bolał ja później brzuszek i
                miała wzdęcia i straszliwie sie prężyła dlatego daję jej wodę z glukoza.
                No cóż każde dziecko jest inne i lubi co innego.

Pozdrawiam

Dominika i Zuzia
    • dorcia311 Re: woda z glukozą 11.01.05, 16:36
      Też tak uwazam jak wiekszość przedmówniczek. Skoro glukoza nie ma wartości
      odżywczych to po co ją dodawać?.Moja Iza ma 4 prawie 4 m-ce i uwielbia wodę
      mineralną ( ja ją zawsze przegotowywuje). Jak do tej pory 0 kolek .
      • katklos Re: woda z glukozą 11.01.05, 16:59
        Też się zastanawiam po co glukoza. Najlepsza woda, moj synek (roczny) pija
        głównie wode, od czasu do casu tylko osczek. A glukozę to dali mu tylko raz w
        szpitalu, po urodzeniu.
        --
    • katklos Re: woda z glukozą 11.01.05, 17:00
      POza tym - czy glukoza ma jakiś wypływ na kupki? Nic o tym nie słyszałam, ale
      może się mylę....
      • kulka50 do mamy Zuzi 12.01.05, 09:04
        moje dziecko też od urodzenia jest karmione sztucznie więc nie mysl, że mam
        takie szczęście smile
        i od urodzenia dostaje pić
        na poczatku hermatkę na trawienie
        potem herbatkę ziołową
        teraz pije wodę mineralną oraz soczki, rozcieńczane wodą mineralną
        nigdy nie podawałam samej glukozy, chociaż w szpitalu pielęgniarki dawały
        acha i nigdy nie miało żadnego ataku kolki smile
        • kulka50 Re: do mamy Zuzi 12.01.05, 09:06
          zrobisz oczywiście jak chcesz, my tylko ci radzimy
          ja osobiscie nie widzę powodu podawania dziecku pustych kalorii
          a do słodkiego nie zamierzam go przyzwyczajać
          wystarczy ze soczki są słodkie
          • mama_zuzi1 Re: do mamy Zuzi 12.01.05, 15:02
            Witam Kulko!

Dobrze słyszeć, że są tutaj nie tylko mamy karmiące naturalnie!
            Dziekuję za rade ale chodzi o to ,że mała była dopajana ta przeklętą glukozą w
            szpitalu i nie chce sie od niej odzwyczaić. Myslisz, że nie próbowaliśmy jej
            dawać samej wody? Próbowaliśmy i gdy tylko poczuła, że to sama woda to
            zaczynała okropnie wrzeszczeć i nie chciała pic. Moja córka jest bardzo
            humorzasta i uparta (co ma po tatusiu) i nie lubi zmian i bardzo protestuje
            przeciwko wszelkim nowościom i innowacjom. Np. uparła się na jeden rodzaj
            smoczków a resztę ma w nosie!
            A co do tej glukozy to pani pediatra poradziła nam, że skoro nie chce pić samej
            wody to lepiej dodać jej troszke glukozy niz dawać herbatki bo po nich Zuzia ma
            wzdęcia i boli ja brzuszek. Najwidoczniej herbatki jej nie służą. (M. in. jest
            uczulona na rumianek). A przecież coś pić musi!! Glukozy dodaje tylko troszke,
            szczerze mówiąc to prawie nie ma różnicy (dla nas) ale Zuzia najwidoczniej ją
            widzi!

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Julka

Dominika i Zuzia
          • mama_zuzi1 Re: do mamy Zuzi 12.01.05, 15:03
            Aha, a soczków na razie jeszcze jej nie daje bo jest za mała. Ma dopiero 3
            miesiące.

Pozdrawiam
            • czerem woda z glukoza 12.03.05, 13:34
              moj kubus mial po porodzie zoltaczke (zreszta nadal ma jej resztki). polozna
              poradzila zeby wystawiac go na swiatlo i dawac wode z glukoza. tak wiec w moim
              przypadku woda z glukoza ma pomoc zlikwidowac zoltaczke.
              pozdr
              agata i kubus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka