Dodaj do ulubionych

cholestaza

16.10.05, 10:49
Pani doktor, moim problemem jest cholestaza i rosnące wyniki badań oraz świąd
skóry. To moja druga ciąża 33 tydzień. W pierwszej świąd pojawił się w 36 tyg
a w 37 rozwiązano ciążę. Wyniki obecne AspAT - 253, AIAT 484, FA - 245,
bilirubina 0,97, cholestreol 398, cholesterol LDL 311,6; trójglicerydy 305;
hcv - nie stwierdzono. Leże w szpitalu (obecnie przepustka)ale poza badaniem
tętna płodu nic nie wykonują.Wszystkie leki wykupiłam sama i to z zaleceń
innych lekarzy niż na tym oddziale.Sama stosuję dietę wątrobową.Biorę
Essentiale i Vasosan oraz Clemastin.Czy powinnam dostawać jakieś kroplówki
oraz czy przeyjmować witaminę K i po jakich badaniach?Boję się o
dzieciątko.Wg USG jest duże na 35 tydzień. Kiedy i jak powinna być rozwiązana
ciąża. Po pierwszym porodzie miałam silny krwotok. Jak można temu zapobiec?
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: cholestaza 16.10.05, 15:10
      Przede wszystkim powinnas na stałe być w szpitalu własnie po to aby w sposób
      ciągły nadzorować stan płodu ( zapisy Ktg, przepływy naczyniowe). Cholestaza
      nie jest niebezpieczna dla Ciebie tylko dla Twojego dziecka. Nie przyjmuj leków
      na własna ręke. Jeśli masz dane o jakimś skutecznym leku przedyskutuj to ze
      swoim lekarzem prowadzącym.Ciąża powinna byc ukończona najpóźniej w 38
      tygodniu, jeśli wyniki nie będą miały tendencji spadkowej. Koniecznie zwróc
      uwage swoich lekarzy na krwotok, który miałaś po poprzednim porodzie. To ważne.
      • nina_gren Re: cholestaza 16.10.05, 18:20
        Bardzo dziękuję za odpowiedź,tylko w moim szpitalu nie ma takich badań jak
        przepływy naczyniowe a ktg robią tylko przy przyjęciu 1 raz.A lekarz z oddziału
        myślał ze Vasosan,(który przepisał mi specjalista od chorób zakaźnych) to lek
        na żylaki! Staram sie o przeniesienie do CZMP w Łodzi. Jeszcze raz dziękuję.
        • justin301 Re: cholestaza 16.10.05, 19:21
          Ja dodam od siebie trzy grosze. Jakieś dwa miesiące temu bylam w ICZMP na
          jedynce z cholestazą. KTG miałam robione 3 razy dziennie, przepływy z dwa razy
          w tygodniu. Więc radzę ci jak najszybciej udać się do ICZMP niewątpliwie
          będziesz tam właściwie monitorowna. Robia tam poza tym 2 razy w tygodniu
          badania kwasów żółciowych - istotne przy tym schorzeniu. Robią je we wtorek i w
          czwartek.I moja praktyczna rada - najlepiej zgłosić sie do szpitala w
          przeddzień robienia tych badań. Pwnie na ich podstawie podejmą decyzję co do
          leczenia ewntualnie zakończenia ciąży. Ja miałam kwasy na poziomie 24 - norma w
          ICZMP bodajże 10 ale udalo się je zbić do 5. Dostawałam tez Dexawen - zastrzyk
          na rozwój płuc dziecka ( wzbudza kontrowersje ). Dostawalam mnóstwo leków w tym
          Essentiale forte i trzymalam dietę - pomogło. Udalo mi sie dotrwać do 38
          tygonia, pewnie dałabym radę wytrzymać do terminu ale odeszły mi wody.
          pobyt z cholestazą byl baaardzo męczący ciągle zastzyki, pobieranie krwi ale
          sie opłacilo. Więc czym prędzej się tam zgoś dla dobra twojego dzieciątka.

Zyczę, żeby ci spadły te wyniki i żeby się udało dobrnąć do tego 38 tygodnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka