Dodaj do ulubionych

KONTOLA BIODEREK

26.02.05, 12:42
Byłam u lekarza z miesięcznym bobasem. Bioderka ma prawidłowe, jednak
zapobiegawczo lekarz kazał na pampersa zakładać pieluszkę tetrową. Czy też
tak robicie? nie odparzają się dupcie waszych dzieci, zakładacie za każdym
razem 2 pieluszki?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: KONTOLA BIODEREK 26.02.05, 13:02
      To bedzie tylko i wyłącznie moja opinia po przebytych klopotach z bioderkami
      malucha.Pierwsze co to w 4 tyg. życia należy zrobic mauchowi USG bioder i tam
      wyjdzie co i jak.Jeśli jest ok to po co ta pieluszka - tez próbowałam zakładać -
      nadaje sie tyle co nic. Jak tak bardzo chcą lekarze to powinna byc to pielucha
      tetrowa włożona w pieluche flanelową - grubsza, lepiej trzyma nóżki. Tak gdzieś
      do 6mż., bo wtedy zaczyna sie kostnienie(prawidłowo).Jeśli jest cos nie tak to
      żadne szerokie pieluszkowanie nie pomoże - nalezy dziecku założyc szyne i po
      klopocie. Uciążliwe , rodzice sie bronia, bo żle sie pielegnuje dziecko, ale
      skuteczne. Zaleceniem do szerszego pieluchowania sa bioderka Ib - w granicach
      normy ale z tepym brzegiem panewki.
      • bea-ta Re: KONTOLA BIODEREK 26.02.05, 13:07
        W tym ostatnim przypadku faktycznie warto założyc dodatkowo ze 3 tetrowe
        pieluchy( a nie 1) lub dwie (tetrowa + flanelowa). Ważne jest aby maluch nie
        leżał na boczkach, nosic tylko na żabke przodem do siebie, nie pociagac za
        nóżki przewijając czy bawiąc się, nie krępować ruchu becikami, rożkami
        itp.,często ukł. na brzuszku w pozycji żabki np, zawsze do dziennej drzemki,
        kiedy widzisz co maluszek robi.
        • bea-ta Re: KONTOLA BIODEREK 26.02.05, 13:25
          Z opinii lekarzy wiem, że odchodzi się od szerokiego pieluchowania na rzecz
          swobodnego majtania nóżkami, bo maluchy maja tendencje do wyrównywania
          wszelkich nierprawidłowości.Szerokie pieluchowanie a tylko takie jest właściwe
          kiedy uda nóżek znajdują sie pod kątem prosty do pionowej osi tułowia jeśli
          jest niewłaściwie robione porzez rodziców może bardziej zaszkodzić niz pomóc np
          wtórne uszkodzenie chrzastki stawowej.Dlatego należy leczyc nieprawidłowości
          sprzetem specjalistycznym, a przy prawidłowych wyniakch dac dziecku spokojnie
          żyć. Odstepstwem jest wynik Ib.Przepraszam, że tak na raty. Osobiście też
          zakładałam 1 pileuszke na pamperasa a, syn ma 9 m i wylądował w szynie +
          ćwiczenia rozciągające, bo przy prawidłowych wynikach bioder miał przeoczony od
          urodzenia przykurcz przywodzicieli biodra i ta 1 pielucha to było zdecydowanie
          za mało, powinno być najmniej 3+flanela.Pupa sie nie odparza.
    • renata28 Re: KONTOLA BIODEREK 26.02.05, 14:16
      Mimo stwierdzenia przez lekarza prawidłowych bioderek na twoim miejscu zrobiłam
      bym jednak usg. Szerokie pieluchowanie u nas nic nie dało.
      Zakladalismy na pampersa gruba flanelowa pieluche (tetrowa jst bez sensu, jest
      za wiotka). Po prostu podkladalismy pod plecki i reszta z przodu. Na to
      wszystko mała miała złożone body, dzięki czemi nic sie nie wysuwalo i nie
      przesuwało.
      Raz jeszcze rozwaz zrobienie usg, takie badanie na oko nie zawsze potwierdza
      sie w rzeczywistosci.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka