Dodaj do ulubionych

leżenie na brzuszku i podnoszenie główki

17.03.05, 09:57
Kochane mamy -czy powinnam się niepokoic???Mój 3miesięczny synek leżąc na
brzuszku nawet nie stara sie podnosic główki.Lezy jak żaba i w ogóle się nie
rusza, tylko wypina pupę.Kiedy go noszę trzyma główke dosyc ładnie. Jak był
duzo mniejszy podnosił główkę leżąc na brzuszku a teraz robi wrażenie jakby
mu sie po prostu nie chciało. Pozdrawiam Patrycja i Igorek
Obserwuj wątek
    • dorotamoron Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 10:08
      No wlasnie, moze mu sie nie chce. Sprobuj polozyc go na brzuszku i pokazywac mu
      cos ciekawego np. jakas zabawke to moze sie zainteresuje i podniesie glowke.
    • olamatu Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 11:08
      Mojej małej też się nie chciało. Kładła główkę, a najlepiej jak trafiła na
      rączkę to mogła ją possać. A wtedy nie było szans, żeby główkę podniosła.
      Układałam zabawki przed nią i trochę pomogło. Przynajmniej wiedziałam, że sobie
      radzi. Nadal (4 m-ce) nie lubi leżeć na brzuszku. Ale jak podniesie główkę to
      naprawde wysoko i rozgląda się we wszystkie strony. Próbuj go jakoś zmotywować.
    • vegaa75 Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 12:23
      Witaj!
      Mamy podobny "problem". Mój maluch (3 miesiące) jak miał 1-2 miesiące ładnie
      podnosił główkę i podpierał się rączkami, a teraz nie znosi leżenia na
      brzuszku sad Rączki rozjeżdżają się mu jak u żaby. Wczoraj był lekarz i zalecił
      wizytę u fizykoterapeuty. Maluch ma bardzo słabe mięśnie ramion i specjalista
      podpowie nam jak to ćwiczyć. To nie jest nic strasznego, ale dzieciaki, które
      mało leżą na brzuszku, później raczkują, czasem "omijają" ten etap, a tak być
      nie powinno. Myslę, że powinnaś zasygnalizować to lekarzowi, a on podpowie co
      zrobić z małym leniuszkiem smile

Pozdrawiam,
      K
    • a.l.e.k.s.a.n.d.r.a Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 14:30
      Ja mam ten sam problem mój 3-miesięczny synek nie chce podnosić główki,
      najczęściej leży jak żaba i ssie piąstkę. Pediatra kazał często kłaść go na
      brzuszku i za tydzień zobaczymy czy jest poprawa. Jeśli nic się nie zmieni
      czeka nas rehabilitacja.
    • afrodyta25 Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 15:17
      witam broncie boże nie chccialabym cie straszyc ale mysle ze konieczna jest
      wizyta u neurologa dzieciecego czasem mozna cos przeoczyc a taka wizyta da ci
      spokojny sen i uspokojenie wlasnych obaw moj synek tez ma 3 mies 21.04 mój
      akurat trzyma główke ale z tego co wiem to też nie ma reguły jedne robia to
      wczesniej drugie póżniej ale na brzuchu powinien powodzenia!!!!!! jesli jestes
      z okolic wroclawia polece ci dobrego neurologa
      • a.l.e.k.s.a.n.d.r.a Do Afrodyty 17.03.05, 15:21
        Ja jestem z Wrocławia i prosiłabym o namiary do dobrego neurologa - z góry
        dziękuję
        • afrodyta25 Re: Do Afrodyty 17.03.05, 15:52
          doktor kuczynska w przychodni "puchatek "na kozanowskiej dlugo sie czeka na
          wizyte ale warto polecam jest tam rowniez rechabilitacja na miejscu wiec dwa w
          jesdnym
    • packa761 Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 15:23
      jutro wybiorę sie do mojego pediatry, na wszelki wypadek poproszę o namiary do
      dobrego neurologa, bo do Wrocławia mamy blisko.Póki co kłade małego często na
      brzuszku, on nawet nie protestuje ale zero aktywnosci. Własnie najczęściej
      wkłada reke do buzi i to wszystko. Dzieki za wszystkie posty-P.
      • afrodyta25 Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 15:50
        bardzo polecam doktor kuczynską w przychodni na kozanowskiej "puchatek" terminy
        sa odlegle wiec dzwonic jak najszybciej
      • monia72 Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 18:55
        Mój synek 5 m-cy też nie był zbyt chętny do podnoszenia główki leżąc na
        brzuszku. No i byłam cała nerwowa. Ale gdzieś w jakimś poście na tut. forum
        przeczytałam o dziewczynie która postawiła przed leżącym maluchem lustro. No i
        na moje dziecko to podziałało. Teraz lubi : patrzeć w lustro, jak ktoś koło
        niego leży (oczywiście jesteśmy ciut wyżej np. wsparci na ramieniu, jak chce
        popatrzeć w oczy to musi się podnieść), patrzeć na TV (niezbyt pedagogiczne ale
        działa), no i na brzuchu lubi leżeć stanowczo po południu i wieczorem. Do
        południa nawet nie ma co próbować.
        Tyle u mnie. Powodzenia!
    • packa761 Re: leżenie na brzuszku i podnoszenie główki 17.03.05, 21:50
      A możesz podac adres tej przychodni a najlepiej numer tel do tej pani doktor??
      Nie znam tak dobrze Wrocławia-wielkie dzieki pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka