Dodaj do ulubionych

Ciało kobiety po ciąży

03.04.05, 23:40
Szukam usilnie odpowiedzi na dręczące mnie pytanie- co się zmienia w ciele kobiety juz po urodzeniu dzieciątka. Slyszałam ze powiększa się wymiar w biodrach, niektórym powiększają sie piersi ( nie chodzi mi tu o okres karmienia)...
Napiszcie proszę co u Was się zmieniło...( na stałe)
Największym zaskoczeniem dla mnie był komentarz mojej koleżanki że u niej zwiększył się obwód pod biustem...
Pozdrawiam serdecznie...
M
Obserwuj wątek
    • lidias82 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 00:15
      Hmm... U mnie nic się nie zmieniło poza tym, że pozostały mi paskudne rozstępy -
      trzeba będzie z nimi żyć smile Przed ciążą ważyłam 45 kg, teraz ważę kilo więcej,
      ale to pewnie dlatego, że ciągle karmię piersią. Noszę ubrania sprzed ciąży
      (spodnie) i nie zauważyłam, żeby biodra mi się powiększyły. Moja koleżanka
      właśnie skończyła karmienie piersią i teraz trzeba tych piersi szukać z lupą,
      bo są po prostu "wyciągnięte" - ale myślę, że to zupełnie indywidualna sprawa z
      tymi piersiami.
      • morphea1 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 00:25
        ja mam 167 cm wzrostu i ważę ok 50 kg, ogólnie jestem dość drobna...więc może dlatego bardziej wyczulam się na to co miałoby się zmienić po urodzeniu dzieciątka...I już nie wiem gdzie w tych opowieściach jest granica między wyobrażeniami osób o własnym ciele a prawdą... smile
        Z ciekawości- jak to jest z tymi kremami na rozstępy? Czy Ty je stosowałas w czasie ciązy?
        Domyślam się ze też z Ciebie drobinka- sądząc po wadze.... smile
        • lidias82 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 00:31
          Stosowałam wszystkiego, co tylko możliwe: kremy na rozstępy, oliwka dla dzieci,
          natłuszczanie skóry olejem ryżowyn. Nic nie pomogło. Okazało się, że tak
          naprawdę nie ma sposobu na "ciązowe" rozstępy, a robią się tym kobietom, które
          mają ku temu genetyczne predyspozycje. Nie miałam pojęcia przed ciążą, że mam
          takowe predyspozycje, bo zawsze byłam szczuplutka. Myślę, że osoby z tendencją
          do tycia mają po porodzie problemy z powrotem do poprzedniej figury (ja na
          szczęście takich tendencji nie mam) i sądzę, że Ty tych tendencji również nie
          masz smile
          • magdalena1811 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 00:33
            Najmniejszego rozstepu nie mam, ale brzuszek pozostawia wiele do życzenia...
            przydałyby sie jakieś zabiegi... może masaż...
            • lidias82 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 00:35
              Ja mam za to paskudne rozstępy, a brzuszka zupełnie nie ma - tzn. jest, ale
              wklęśniety wink Także, jak widać - sprawa indywidualna.
            • 24d Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 19:34
              Wierze,ze gimnastyka pomozewink
              ze 100 brzuszkow dzienni i brzusio bedzie jak nowy!!!!!!!!
              No i jedzonko w miare zdrowe!
              pozdrawiam!!!!!!!!!!
            • afryka11 Re: Ciało kobiety po ciąży 05.04.05, 09:32
              mnie ciałka ubyło,ale za to jest jędrne ( nie ukrywam że troche - lecz
              niewiele cwicze). niestety piersi są okropne!rozmiar z zasadzie ten sam (te
              same staniki noszę), ale miękkie a miałam sliczny biust - byłam dumna, teraz
              nie mogę na nie patrzeć. gdy się kocham z mężem to wciążje zasłaniam. zero
              rozstępów, biodra w ciąży wydawały sie szersze, ale teraz mi spodnie spadają,
              choćpupa jest na miejscusmilewydaje mi się że zajmowanie sięruchliwym dzieckim
              doskonale działa na nasze ciałka,pozdrawiam
    • morphea1 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 00:31
      oczywiście nie ma to wplywu na chęć posiadania dzieciątka, tak po prostu pytam, z ciekawości....
      • lidias82 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 00:34
        Wyobraź sobie, że też się tym interesowałam przed ciążą i w czasie jej
        trwania wink Po urodzeniu dziecka nie miałam już na to czasu, a wszystko samo
        wróciło do normy - bez żadnych starań z mojej strony.
        • juskapl Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 06:30
          ja mam 165 cm wzrostu i przed ciaza warzylam 49 kg w czasie ciazy przytylam
          20kg teraz (4 mioesiace po )waze 51 ,owszem biodra mam szersze oczywiscie
          uparte przy swoim istnieniu rozstepysad((i co najdziwniejsze po ciazy chociaz ze
          mnialam farbowane wlosy wrocil mi ich naturalny kolor,sa bardziej blyszczace i
          zdrowsze z tego sie ciesze!
    • renata20 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 07:29
      Dowcipnie to moge powiedzieć, że po ciąży została mi blizna długości ok. 10 cm.
      na linii bikini... cesarka oczywiście. A poza tym? Większe piersi, ale karmię,
      trochę brzuszka, w ciuchy mieszczę się bez jakiś większych problemów, ogólnie
      źle nie jest, ale bałam się potwornie, że cała się zmienię, ale w ciąży jakoś
      już o tym nie myślałam
    • violka30 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 07:35
      po ciazy:
      -wiekszy rozmiar stopy (najbardziej uciazliwe, bo teraz juz nosze rozm 41!)
      -szersze biodra (rozluznione w czasie trwania ciazy wiezadla stawowe jakos nie
      skurczyly sie do stanu sprzed ciazy)
      -przez kilka miesiecy ciemna linia na brzuchu (zniknie)
      -mniej elastyczna skora (ale to bardzo indywidualne)

• nataliamackowiak Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 08:24
        Ja przed ciążą miałam 67 kg, (174 cm wzrostu).
        W ciąży przybrałam 21 kilo, dwa miesiące po porodzie już tych 21 kilo nie
        miałam, a teraz-pół roku po porodzie mam minus dwa kilo !!!
        W biodrach , w tyłku jestem szczuplejsza niż przed ciążą-zmniejszam sobie
        ciuchy-to miłesmile
        Biust trochę większy.
        Ciągle karmię piersią.
        Natalia
        • ewcialinka Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 08:39

ktos tu pisał że stopa wieksza,u mnie chyba tak samo.buty które nosiłam w
          tamtym roku na wiosne są za ciasne !! a waże tyle samo co przed ciążą i tu nie
          chodzi o to że mama za gube kostki tylko numer za mały. rozstepów żadnych ale
          brzuszek jest sad
        • magda270519761 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 08:45
          urodziłam 24.02.2005 drugą córke , starsza ma 10 lat , byłam zawsze osobą gru
          bszą , ale każda ciąża mnie odchudza , nie mam jakiś dużych rostępów ,
          troszeczke tylko z boku na wysokości bioder , niczym się nie smarowałam , po
          ostatnim porodzie mam jeszcze trochę brzucha no i 12 kg mniej niż przed ciążą ,
          jedyny mankament to piersi , karmienie i ciąża niestety zmieniły ich
          kształt magda . paulina i róża
          • mama_oli3 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 09:16
            U mnie prawie nic się nie zmieniło tylko wielkość piersi (karmię) ale nie wiem
            czy na stałe ,teraz mam 85b czylirozmiar większe niż miałam . Ale nie są
            obwisłe tylko takie jak były -mam jędrne i brodawki małe takie jak miałam.
            Rozstępów żadnych nie mam i się bardzo cieszę . Przed ciążą ważyłam 55kg.(mój
            wzrost to 169cm.)w czasie ciąży 68kg. i teraz waże już 55kg.A urodziłąm
            12.11.04r. więc amm już pięciomiesięczną córeczkę Oleńkę (bez paru dni).Biodra
            mam te same i figure taką jak zawsze (szczuplutką).Ale nie wiem czy piersi po
            karmieniu bedę mieć tak jak przed ciążą(wielkość).
            Pozdrawiam wszystkich
            Agnieszka i Oleńka smile
            • asialub1 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 09:33
              Figura nic sie nie zmieniła. Wrociłam ze szpitala i ubrałam sie w ubrania
              sprzed ciązy. Zero rozstepów, obwisłego brzucha. W ciązy przytyłam standardowo
              ok 16 kilo. W ygląd po ciązy w pewnym wzgledzie uzależniony jest od tego jaki
              tryb zycia sie prowadzi, szybciej dochodza do siebie dziewczyny, które czynnie
              uprawiaja jakis sport i nie chodzi tylko o spadek wagi ale o jedrność,
              cellultis (nigdy nie wiem jak to sie pisze, rozstępy. Najwyzej piersi troche
              zmalały u mnie ale i tak byly male wiec nie jest to dla mnie jakis problem.
    • hanka13 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 09:38
      WItaj,
      ja przed ciaza wazylam 56 kh, teraz- po 5 m-cach waze 54 kg, (ale karmie
      piersia, wtedy latwiej zgubic kilogramy).
      Rozstepow na brzuchu nie mam wcale (owszem smarowalam kremem Vichy cala ciaze),
      za to niestety mam na piersiach (pamiatka po masazach kilkudniowych, kiedy
      zrobil mi sie bolesny zastoj w piersiach i nawet polozna nie mogla sobie z tym
      poradzic)- choc tez smarowalamsad; teraz sie troche zmniejszyly po zelu Mustela.
      I owszem, zwiekszyl mi sie obwod pod biustem- to dlatego, ze w ciazy żebra moga
      sie troche "rozejsc", zebu pomiescic brzuszeksmile ciekawe, czy tak zostanie...
      Biust oczywiscie tez wiekszy, ale nadal karmie.
      Brzuch - niby talia jest , ale ogolnie niestety za miekki.... A synek tak
      malutko sypia w ciagu dnia, ze nie mam ani czsu, ani sily na cwiczeniasad(((
      I sciemnialy mi wlosy!
      hanka
      • kajda26 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 11:12
        hej.no to co niektórym mogę pozazdrościć.....w pierwszej ciązy przytyłam aż 30 kg.i ubyło mi 24 ale to dobrze bo wtedy byłam za szczupła-przy wzroście 170 cm ważyłam 49 kg.to było no akurat rózno 8 lat temu(dziś mój synuś ma urodzinki).terz ma drugie dziecko-9 misięczną córeczkę i w ciąży przytyłam 25 kg i niestety mam 10 kg.w plusie sad.rozstępy są ale co się dziwic tak dużo przybyło.muszę się wziąć ostro do pracy choc wiem że bedzie ciężko..czasem nie mam siły na ćwiczenia.widzę po sobie że mam szersze biodra i wiekszy biust.pozdrawiam i życzcie powodzenia w moich narazi postanowieniach.
        • syla.t Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 11:29
          U mnie zmieniło się tylko tyle ze przed ciążą ważyłam 54 kg przy wzroście 170
          teraz 44 u było mi wszędzie w biodrach w nogach brzuch wklęsły garderoba cala
          do wymiany, ale nadal karmie. Alicja ma skończone 11 m
          • dolores12 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 12:07
            Jestem 11 miesięcy po urodzeniu synka. Waga dopiero teraz wróciła do stanu
            sprzed ciąży (dzięki diecie Montignac), piersi trochę mniej jędrne, biodra bez
            zmian,zero rozstępów, brzuch niby płaski lecz nieco sflaczałysad. Obwód w
            talii 64 cm to już niestety przeszłość - po porodzie było o 10cm więcej, potem
            po miesiącu kręcenia hula-hoop jest tylkosad 70... Ale i tak myślałam, że
            będzie znacznie, znacznie gorzej...Ogólnie warto byłosmile
            • diana-zaw Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 13:02
              eh..tak to wszystko czytam i troche zazdroszcze.....ogolnie przed ciaza bylam "pelnych ksztaltow " wink ale czulam sie z tym dobrze teraz jestem troche okraglejasza i biust tez jest wiekszy bo z 80b/c mam 85c/80d bioedra nigdy mi nie przeszkadzaly a rozstepy niestety sa. Fakt moj ukochany mowi ze wymyslam bo jemu nic nie przeszkadza ale to chodzi o to ze ja sie z tym zle czuje. Wiem ze mu sie podobam ale chce tez podobac sie sobie i w sumie milobyloby uslyszec kompement od obcego faceta (nie oznacza to ze moj mezczyzna mnie nimi nie zasypuje) a najgorsze to ze ja nigdy sie nie odchudzalam bo bylo mi dobrze i nie miala poza tym do tego nigdy sily teraz by mi sie to przydalo a ja poprostu nie weim jak sie za to zabrac......moze ktos mi podpowie.
              Pozdrawiam i mykam bo moj 5-miesieczny SZymus plakusia.
              • kajda26 Re: do Dolores... 04.04.05, 15:43
                co to za dieta o której wspominałaś ?byłabym bardzo wdzięczna o więcej informacji.dziękuje
    • sonnja1 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 18:13
      U mnie- ta sama waga co przed ciaza (4,5 miesiaca), ta sama figura, zadnych
      rozstepow, i wszystko byloby cacy gdyby nie to, ze... skora na brzuchu troche
      naciagnieta sad(((, a propos, moze wiecie kobitki, czy cos da sie z tym zrobic??
      pozdr
      • moniaweg POWIEM WAM NA POCIESZENIE... :) 04.04.05, 20:05
        ...tylysmy przez 9 m-cy i nasz organizm potrzebuje teraz troche czasu zeby
        wrocic do wagi wyjsciowej, jesli tylko nie bedziemy sie objadaly wrocimy do
        roku czasu do naszych wymiarow.
        9 lat temu urodzilam synka, przytylam 13 kg - 8 zrzucilam w ciagu dwoch
        miesiecy, a 5 do roku i dzieki temu (tak mysle) powolnemu chudnieciu nie mialam
        rozstepow (choc to podobno predyspozycja genetyczna), cellulitu, sflaczalego
        brzuszka i piersi. Po roku czasu odzyskalam w pelni swoja figure przy 162 cm -
        50 kg i 62 cm w pasie.
        W drugiej ciazy przytylam 18 kg, w cigu 3 m-cy stracilam 13, podejrzewam ze te
        piec znow strace do momentu kiedy mala skonczy roczek (ma teraz 5 m-cy), nie
        mam rozstepow ani cellulitu, burzuszek jeszcze sflaczaly, ale troche, zwiekszyl
        sie obwod ud, pasa i bioder, ale takze ramion (od noszenia dzidzi 8.5 kg),
        powoli mieszcze sie wswoje XSki i mam nadzieje, ze za pare m-cy wszystko wroci
        do normy.
        Aha! Polecam diete, a wlasciwie sposob odzywiania Daimontow (promuje go w
        Polsce Maja Blaszczyszyn)
        Pozdrawiam Monika
        • bezstress Re: POWIEM WAM NA POCIESZENIE... :) 04.04.05, 20:39
          Hm.. no to może ja zepsuję tą optymistyczną statystykę. Przed ciążą ważyłam
          77kg przy 176cm , w szczytowej fazie tycia w ciąży dobiłam setki. Teraz 4
          miesiące po porodzie waże 85 mimo bardzo racjonalnej diety, ćwiczeń i uwijania
          się przy maleństwie. Dodam jeszcze paskudne rozstępy na brzuchu , udach i
          wewnętrznej stronie kolan, sflaczały brzuch, zwiotczałe piersi..ale i tak jest
          fajnie.
      • afryka11 Re: do soni 05.04.05, 09:34
        ua "brzuszki robisz", u mnie te zwykłe ćwiczenia wzmocniły expresowo mięśnie, a
        skóra się dopasowauje,szczyp ją, ujędrnisz i z czasem przecież zniknie.
        cierpliwości
    • inessa7 Re: Ciało kobiety po ciąży 04.04.05, 20:55
      U mnie zostal brzuszek no i piersi juz nie te same. Ale... jeden usmiech dzidzi
      wszystko wynagradza i nie ma nic piekniejszego na swiecie smile)))

• dolores12 do kajda26 04.04.05, 23:16
        Napisałam ci na priva!
    • koala500 Re: Ciało kobiety po ciąży 05.04.05, 00:16
      Urodziłam niecałe 2 miesiące temu, zostały mi ze 4 kg do zrzucenia, ale
      chciałabym trochę więcej, jakieś 6-7kg, bo już przed ciązą chciałam trochę
      schudnąć.W ciąży przytyłam 15 kg. A poza tym urosły mi stopy i muszę sobie
      teraz kupić o numer większe buty.
    • magdus76 Re: Ciało kobiety po ciąży 05.04.05, 10:58
      Ja tuz przed porodem wazylam 95 kg przy wzroscie 168cm - bylam szersza jak
      wyzsza. W ciazy przytylam 30 kg i strasznie balam sie ze nie bede mogla tego
      zrzucic tym bardziej, ze przed ciaza wazylam zbyt duzo i zle sie z tym czulam.
      Przez pierwsze trzy miesiace spadlo mi 21.5kg i stop - waga się zatrzymala i
      ani grama w dol. Dopiero po nastepnych czterech miesiacach wzielam sie za
      siebie (namowilam tez mame zeby razem bylo nam latwiej) i od listopada
      zrzucilam prawie 12 kg. Jestem duzo szczuplejsza niz przed ciaza - przez to
      musialam wydac kupe pieniedzy na nowe ciuchy - wszystko ze mnie spadalo. Ale co
      najwazniejsze wszyscy to zauwazyli - i znajomi i w pracy mowia, ze super
      wygladam. To pewnie kwestia tego, ze nareszcie sie sobie podobam. Jeszcze
      chcialabym zrucic jakies 4-5 kg, ale to juz powoli bez nerwow. Co do piersi to
      przed ciaza nei bylam z nich zbyt zadowolon - nie podobal mi sie ksztalt i
      uwazalam, ze sa za male. Juz nie karmie piersia i rozmiar jest ten sam (moze
      ciut wiekszy ale niewiele), troszke zmienil mie sie ksztalt i co najwazniejsze
      jestem z nich zadowolona!!!!! Juz nie uwazam, ze sa za male!!!!!
      Ale oczywiscie kazda kobieta indywidualnie wraca do formy. Ja musze popracowac
      jeszcze nad brzuszkiem bo mam nieco faldek, ale na razie jestem drugi dzien w
      pracy dopiero wiec brzuszek musi troche zaczekac.
      Magda
      • zbirek10 Re: Ciało kobiety po ciąży 05.04.05, 12:23
        czesc magdussmileco robilas ze tak duzo zrzucilas kilogramow, ja urodzilam miesiac
        temu, mam bardzo obwisly brzuch i wstretne rozstepy, wazylam wczesneij 65
        kilo,teraz 70, biodra mi sie poszezyly:/wiem ze musze cwiczyc,ale jak na razie
        nei moge bo mialam ostre komplikacje po porodzie, acha karmei piersia,ale musze
        dokarmiac malego ...cwiczylas ,jesli tak to jak duzo smiledziekuje i pzodrawiam
        cieplutkosmilezbirciosmile
        • nupik Re: Ciało kobiety po ciąży 05.04.05, 17:23
          urodzilam synka ponad 3,5 kilowego 24 marca, niecale dwa tygodnie temu.
          Przytylam w ciazy 12 kilo, przy wypisie wazylam juz 9 mniej, przez ten tydzien
          w domu spadly mi nastepne dwa. Piersi mam wieksze, duzo pokarmusmile)), brzuch jak
          przed ciaza (nigdy sie nie katowalam cwiczeniami na "kaloryferek"), jedynie
          skora wymaga p^racy, wcieram mustele poporodowa i widze poprawe. Uda chudsze
          niz przed ciaza. jak widac nie ma reguly. Dodam ze jestem filigranowej budowy z
          natury. Rozstepow nie mialam w ciazy i nie mam teraz.
          pozdrawiam
          aga mama wiktora
    • cody2 Re: Ciało kobiety po ciąży 05.04.05, 20:31
      Ja wróciłam prawie do wagi z czasu gdy byłam nastolatką smile Nic mi się nie
      rozszerzyło, ani nie powiększyło. Kończę juz prawie karmienie piersią i biust
      prawie wrócił do rozmiaru sprzed ciąży.
    • zumer Re: Ciało kobiety po ciąży 06.04.05, 23:24
      miesiac po porodzie:
      8 kilo do zrzucenia
      szersze biodra
      rozstepy
      wieksze stopy
      ogolnie-tragedia
    • gosia_d Re: Ciało kobiety po ciąży 06.04.05, 23:34
      Cóż sa zmiany... Mam 14 miesięczną córkę. Juz dawno wróciłam do wagi sprzed
      ciąży i do ćwiczeń, chodze regularnie na siłownię. Ale ciało jest inne. Bardzo
      cięzko powrócić brzuszek do formy smile Ale co najdziwniejsze ZMINIEJSZYŁ mi się
      obwód w biodrach. Hmm, dziwne, oczekiwałam powiększenia smile a tu 2-3 cm mniej
      niż przy tej samej wadze przed ciążą. I mam wrażenie że mam mniejszy biust...
      Wyssany ?! wink
      pozdrawiam
      cięzko powrócić brzuszek do formy smile Ale co najdziwniejsze ZMINIEJSZYŁ mi się
      Wyssany ?! wink
      pozdrawiam
      Wyssany ?! wink
      pozdrawiam
    • reneek Re: Ciało kobiety po ciąży 07.04.05, 17:02
      Witajcie! Ja tez zauważyłam, że obwód pod biustem sie zwiekszył, ale najgorsze
      są "obwisłości" na brzuchu i udach. Urodziłam 3 miesiace temu przez CC nie moge
      jeszcze uprawiać sportu, czy możecie polecić jakiś dobry preparat na te okropne
      fałdy skórne. Dzieki Renata
      • violka30 Re: Ciało kobiety po ciąży 10.04.05, 08:06
        >
        > jeszcze uprawiać sportu, czy możecie polecić jakiś dobry preparat na te
        okropne

na brzuch stosuje mustele po porodzie
        na uda vichy prep. wyszczuplajaco drenujacy
        podczas kazdej kapieli peeling lub szorstka gabka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka