a.l.e.k.s.a.n.d.r.a 06.04.05, 14:08 Czy ktoś rehabilitował tą metodą dziecko? Jak długo czeka się na efekty tych masaży? Masuję tak mojego synka - 3,5 m-ca ponieważ leżąc na plecach nie podnosi główki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua_77 Re: metoda Shantala 06.04.05, 17:49 Hmmm ja masuje, ale nie w celu rehabilitacji, tytlko stymulacji, bo z Kochaniem wszystko OK. Masuje od niedawna, ale jakis niesamowitych zmian nie zauwazylam Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: metoda Shantala 06.04.05, 18:05 Z tego co wiem ten masaż służy raczej odprężeniu a nie w tym sensie rozumianej rehabilitacji. Mojej córce na podnoszenie główki przy podciąganiu za ręce neurolog zalecił ćwiczenie polegające na podnoszeniu dziecka do siadu trzymając je za ramiona. Przyniosło efekty w kilka dni. Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
imajap Re: metoda Shantala 11.04.05, 11:30 co to za metoda i na czym polega. Mam ten sam problem i może spróbuję pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.l.e.k.s.a.n.d.r.a Re: metoda Shantala 11.04.05, 12:02 Ten masaż jest stosowany zarówno u dzieci zdrowych opóźnionych w rozwoju psychoruchowym jak i w usprawnianiu dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym.Masuje się kolejno klatkę piersiow, ramiona i przedramiona, brzuch,kończyny dolne, grzbieti twarz. Nie szukałam nic o tym masażu w internecie - może coś jest. Dodam że opracował go Fryderyk Leboyer. Odpowiedz Link Zgłoś