Dodaj do ulubionych

splaszczona glowka

27.04.05, 14:34
czesc,

moj synek ma 10 tygodni, lubi spac na prawej stronie i glowka troszke sie mu
splaszczyla po tej stronie, czy ktoras tak miala ze glowka poznniej sie
wyrownala?? czy zostanie juz taka, dodam ze czesto teraz synek lezy na
drugiej stronie

pozdrawiam

daga i maksio
Obserwuj wątek
    • graszka25 Re: splaszczona glowka 27.04.05, 14:58
      moja mała miała spłaszczoną główkę z tyłu bo lżała tylko i wyłącznie na
      pleckach, do czasu aż zaczęła siadać. teraz ma prawierok i jak na mój gust
      główka jest idealnasmile
      myślę że bedzie dobrze. ale staraj sie pilnować by nie kładł sie na tej
      stronie. układaj trochę na 2 a troche na pleckach by znów druga sie nie
      spłaszczyła.on jest jeszcze malustki więc myślę że wszystko sie wyrówna.
      pozdrawiam.
    • mama_maksa Re: splaszczona glowka 27.04.05, 18:45
      Maksio do 6 m-cy spał tylko na pleckach i to z przekręcona główka na prawo i
      też mu sie spłaszczyła. teraz ma 13 m-cy, duzo siedzi, raczkuje i zaczyna
      chodzić, a w nocy to spi w przróżnych pozycjach. Główka jest juz prawie prosta.
      • kamilka1979 Re: splaszczona glowka 27.04.05, 21:50
        Witam
        Mój synek Bartek,też leżał z główką na prawą stronę.Była spłaszczona i było to
        naprawdę mocno zauważalne.W tej chwili mały ma prawie roczek i głowka jest w
        miarę OK,nie mogę powiedzieć,że jest idealnie kształtna(pewnie już nie
        będzie),ale pod włoskami jest to właściwie niewidoczne.
        Pozdrawiam Kamila z Bartkiem(17 maj 2004)
        Oto moje kochanie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19095563&a=22955601
    • paola_ola_ola Re: splaszczona glowka 27.04.05, 22:17
      ja mojej corci odwracalam glowke tak ze raz spala na jednym boku a potem na
      drugim,podczas kapielki masowalam jej glowke kostka mydla zeby miala ladna
      okragla.polecam
    • akastel Re: splaszczona glowka 28.04.05, 00:24
      Z ta splaszczona glowka to jest tak roznie. Wielu dzieciom sie wyrownuje, ale
      niektorym niestety nie. Moze to zalezy od tego, jak podatne sa kosci czaszki na
      odksztalcanie?
      Moja coreczka tez miala asymetryczna, pozniej odwracalismy glowke i splaszczyla
      sie w miare rownomiernie. Ale przeciez nie o to chodzi, nie powinna byc w ogole
      splaszczona. Najlepsza rada na ksztaltna glowke, to klasc dziecko jak najwiecej
      na brzuszku. Nawet jesli nie lubi, przyzwyczai sie. Ja dowiedzialam sie o tym
      od rehabilitantki dopiero, jak corcia miala 3 miesiace. Od tego czasu lezala na
      brzuszku wlasciwie caly czas (z wyjatkiem nocek) i polubila te pozycje (ciagle
      lezenie na pleckach ma tez takie nastepstwa, ze dziecko slabo podnosi glowke i
      wiele rzeczy moze robic po prostu wolniej i pozniej niz rowniesnicy, np. obroty
      itp., stad u nas koniecznosc rehabilitacji). Glowka wyrownywala sie dosc
      ladnie, ale niestety pozostala nieco splaszczona (teraz mala ma 9 miesiecy i
      juz chyba wiecej nie osiagniemy). Takze na wszelki wypadek zwroc na to uwage,
      bo moze byc roznie.
      • promyczek25 Re: splaszczona glowka 28.04.05, 14:53
        dzieki dziewczyny,

moj maksio lubi lezec na brzuszku, tez duzo lezy i ladnie podnosi i trzyma
        glowke ( ma 10 tygodni)

przekrecam mu na lewa strone , bo prawa jest troszke splaszczona, ale mam
        nadzieje ze sie wyrowna.

pozdrawiam was

daga i maksym
        • akastel Re: splaszczona glowka 28.04.05, 17:31
          No to na pewno bedzie wszystko dobrze. Glowka sie wyrowna i nie bedzie sladu.
          Mozesz podchodzic do niego z drugiej strony i klasc tam zabawki, zeby odwracal
          glowke w ich kierunku. Tylko nie przesadz w druga strone. Niech wszystko bedzie
          symetrycznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka