Dodaj do ulubionych

jedzonko od 5 miesiąca

27.04.05, 21:22
Dziewczyny co to znaczy od 5 miesiąca? Czy można dawać takie jedzenie jak
dzecko skończy 4 miesiąc i rozpoczyna 5 czy jak skończy 5, bo już zwątpiłam!
No i od czego tu zacząć? jabłuszko czy marchewka?
Obserwuj wątek
    • mpenzi Re: jedzonko od 5 miesiąca 27.04.05, 22:08
      To znaczy że didzia ma ukończone 4 mies i zacząła 5ty. Ja mojej Malaice dałam
      jako pierwsze zmieszany deserek jabłuszko i marchewka. Chyba jej się spodobało
      i jak na razie żadnych problemów z trawieniem. Pozdrawiam ciebie i maluszka
      Bożena
    • efcia10 Re: jedzonko od 5 miesiąca 27.04.05, 22:09
      od 5-ego, tzn. od początku tego miesiąca=po 4-ym miesiącu. spróbuj najpierw jabłuszko i zobacz jak zareaguje, jeśli wszystko ok, to po tygodniu spróbuj z marchewką. Tylko pamiętaj, aby zacząć od kilku łyżeczek.
      • m.w Re: jedzonko od 5 miesiąca 28.04.05, 10:43
        mój mały 6 maja kończy 5 miesiecy, a od ok 2 tyg zaczęlismy wprowadzać inne
        jedzonko niż mleczko z cyca. Zaczęliśmy od soczków - jabłkowy i marchewkowy, a
        od tego tygodnia po konsultacji z lekarką maluch wsuwa gęste jabuszko i
        marchewke. Jak na razie to tylko dodatek do karmieni piersią więc taki słoiczek
        zjada jeden na trzy dni.
    • musztarda_ziolowa Re: jedzonko od 5 miesiąca 28.04.05, 10:46
      Emilka dzis konczy 4 miesiac i zaczyna piaty. Kilka dni temu dalam jej
      marchewkowy przecier. W ogole nie chcil go jesc. Wiekszosc plula, ale polknela
      troche, bo...ulala to potem. I to takim chlustem (za przeproszeniem), ze
      zwatpilam i chyba odczekam troche. Wczesniej dawalam jablko, ale miala "odruch
      wymiotny". Nie wiem, co jest? Chyba za mala na takie jedzenie? Soki odpadaja,
      bo nie pija z butelki.
    • aklekiel Re: jedzonko od 5 miesiąca 28.04.05, 13:32
      Ja mojemu adasiowi od dwóch dni zaczęłam dawać starte jabłuszko. Jak widzi mamę
      z łyżeczką to otwiera buzię szeroko i ładnie je. Dałam mu troszeczkę i na razie
      jest wszystko OK. Poza tym karmię pieersią i raz dziennie synuś dostaje
      herbatkę rumiankową lub ułatwiającą trawienie (łyżeczką, k. 30 ml). Pozdrawiam
      • xemm1 Re: jedzonko od 5 miesiąca 28.04.05, 14:31
        Od 5 miesiąca, to znaczy - od skończonego miesiąca, a nie od zaczętego.
        Pediatra mnie informował przed wprowadzeniem "słoiczków"
        • duramgama Re: jedzonko od 5 miesiąca 28.04.05, 16:46
          Moja córcia ma skończone 5 m-cy i zaczęłam jej wprowadzać stały pokarm.
          Najpierw marchewka. Bardzo lubi i ślicznie otwiera dziobek kiedy zblizam sie z
          lyzeczka ( to efekt podawania leków, bo kiedy miała 2 m-ce chorowała i
          musielismy dawać jej antybiotyk i syrop, dlatego potrafi jeść z łyżeczki).
          Musisz wypróbować co będzie wolało twoje dziecko. Może zasmakować i w jabłku i
          w marchewce, może też (to gorsza wersja) wypluwać i jedno i drugie. Na początek
          możesz troszkę rozrzedzać przecier swoim mleczkiem, będzie dziecku łatwiej
          przełknąć pokarm. Możesz też wprowadzać soczki. Niekoniecznie butelką. Soczek
          tez można podawać łyżeczką jak syrop. Zwróć uwagę żeby był bez dodatku cukru,
          bo po co od razu przyzwyczajać maleństwo do słodkiego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka