demika 04.05.05, 13:31 Mój synek zaczął 10 miesiąc i tylko czasami mówi mama.Mam się martwić?A wasze pociechy kiedy zaczęły wypowiadać pierwsze słowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja42 Re: pierwsze słowa 04.05.05, 17:20 7 miesięcy - tata 7,5 - mama teraz ma skończone 8 i żadne nowe słowa jeszcze sie nie pojawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
karioka23 Re: pierwsze słowa 05.05.05, 11:05 Skończyliśmy rok i ani słowa po "naszemu" Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzikija Re: pierwsze słowa 04.05.05, 18:06 hej. moj Macius skonczyl 9 miesiecy i nie mowi zadnych slow tylko gaworzy. od kiedy dziecko powinno zaczac wymawiac pierwsze slowa? czy jest powod do zmartwienia?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzikija Re: pierwsze słowa 04.05.05, 18:08 hej. moj Macius skonczyl 9 mies. i nie mowi zadnych slow tylko gaworzy.czy mam powod do zmartwien?kiedy dziecko powinno zaczac wymawiac pierwsze slowa? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorka1 Re: pierwsze słowa 04.05.05, 19:00 Znowu to samo :"a od kiedy powinno.. ?" A kiedy mu się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dziobas79 Re: pierwsze słowa 05.05.05, 10:48 Moja mala koniec 8 miesiaca i od razu wszystko tzn. mama tata dada, baba, łała, kuj kuj, nene i inne Odpowiedz Link Zgłoś
justa78 Re: pierwsze słowa 05.05.05, 12:15 Juluś ma 6,5 mi mówi: mama, mam, baba, dada, próbuje sylabizować i wczoraj mu wyszło: buła i boja Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szymka Re: pierwsze słowa 05.05.05, 12:26 mój Szymon szybko zaczął "gadać" ok. 5,5 mies. mama potem tata, baba i dada. Ale nie dajmy się zwariować dzieci pół roczne NIE MÓWIĄ TYLKO GAWORZĄ !!!!! Ono nie łączą słowa "mama" z Tobą. Dziecko ok.10 mies. życia zaczyna rozumieć i kojarzyć słowo z przedmiotem lub czynnością, a dopiero ok. roku pojawaiją się pierwsze celowo wypowiedzane słowa (około 3), wtedy dziecko oczywiście rozumie dużo więcej niż mówi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
demika Re: pierwsze słowa 05.05.05, 14:06 Igi gaworzy jak najęty..dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szymka Re: pierwsze słowa 05.05.05, 16:56 To super, że wszystko jest OK i nie musisz sie martwić. Najważniejsze to pamiętać, ze każde dzieko rozwija się swoim własnym tempem. Mój syn dużo gaworzy, ale wolnij rozwija si efizycznie. Natomiast córeczka koleżanki już od 6 mies. życia raczkuje, ale "gadanie" idzie jej kiepsko. POZDRAWIAM SERDECZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
demika Re: pierwsze słowa 05.05.05, 17:22 Mój maluch zaczął raczkować jak miał6miesięcy(do tyłu)teraz zasuwa do przodu i chodzi przy meblach. Pozdrawiamy ciepło Igor i Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
matizka Re: pierwsze słowa 05.05.05, 20:52 Hej, a ja uważam, że to co mówi moja córka od kilku dni (ma 10,5 miesiąca) to naprawdę przebój. Jej pierwsze świadome słowo to Elzia (czyli Elza czyli nasz kot). M. Odpowiedz Link Zgłoś
karina45 Re: pierwsze słowa 05.05.05, 21:57 Nie ma dolnej granicy od ktorej dziecko powinno zaczac mowic, kazde zaczyna kiedy jest na to gotowe. Najczesciej okolo roku dziecko wymawia dwa slowa ze zrozumieniem ich sensu. Jesli do 18 m-ca nie wypowiada zadnego slowa ze zrozumieniem, nalezy zwrocic sie do lekarza. Twoj synek ma jeszcze duzo czasu na swoje pierwsze slowa. Cierpliwosci, zobaczysz ze jak zacznie mowic bedziesz sie modlic zeby na chwile przestal) Pozdrawiamy Karina i Nika Odpowiedz Link Zgłoś
demika Re: pierwsze słowa 05.05.05, 22:28 Dzieki za te słowa Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś