Dodaj do ulubionych

POMOCY !!! Wymiotuje

12.05.05, 22:48
Co robić ??!!! Moja córka (10 m-cy) zaczeła dzisiaj od godz. 16.00
wymiotować. Najpierw zupką i tym co zjadła wczęsniej, potem za każdym razem ,
gdy coś zjadła - piciem, chrupkami. Lekarz powiedział że nic nie należy
robić, nie przepisał żadnych leków, trzeba czekać aż przejdzie - to może być
infekcja. Daje jej pić po trochu, ale za każdym razem zwraca, tak sie
męczy !!! Budzi sie co jakiś cza sz płaczem , nie wiem czy z głodu, czy ją
coś boli, ale jak jej dam jeść to zwymiotje - co ja mam robić ???????????????
Pomóżcie proszę !!!!
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: POMOCY !!! Wymiotuje 13.05.05, 01:04
      Nie wiem skąd jesteś, ale (przynajmniej w mnie to działa) zadzwoń na
      pediatryczną nocną pomoc lekarską. Lekarz przyjedzie i obejrzy dziecko. Bo przy
      takim wymiotowaniu przez tyle godzin to bardzo łatwo o odwodnienie.
      To może być infekcja, ale też zatrucie, jakaś bakteria (nawet salmonella).
      Zawsze możesz też zadzwonić do szpitala dziecięcego.
    • koloris5 Re: POMOCY !!! Wymiotuje 13.05.05, 07:32
      JA miałam tak samo z moimi córkami. Po 2-ch dniach z odwodnieniem wylądowalam w
      szpitalu. Wirus Rota. Straszne świństwo. Po dwóch, nieraz trzech dniach
      przychodzi biegunka. Ale może to nie to...
      • alu2 Re: Teraz biegunka 14.05.05, 10:04
        dzisiaj ma biegunkę , może to ten wirus o którym pisałaś. Zwymiotowała rano
        mleko, ale kleik przyjęła. Jak długo trwa ten wirus? Ma ciągle gorączkę. Czy
        dostanie jakieś antybiotyki?
        • m120604 Re: Teraz biegunka 14.05.05, 11:23
          My żadnego antybiotyku nie dostaliśmy. Niunia dostawała panadol w syropie na
          gorączke, czopki nie są w tej sytułacji wskazane.My jeździliśmy na nocne dyżury,
          bo bałam się że dziecko się odwodni, ale lekarze tylko ją oglądali i wracałyśmy
          do domu. Każdy mówił to samo :dużo picia w małych ilościach i często.Żadnych
          lekarstw (oprócz panadolu).
    • dorota751 Re: a może coca-cola? 13.05.05, 09:38

Może to nie brzmi zbyt dobrze, ale moja pediatra zaleciła przy utrzymujących
      się wymiotach podać dziecku (nawet niemowlęciu) odrobinę rozgazowanej coca-
      coli. I to pomaga. Oczywiście nie zastąpi to konsultacji z pediatrą, ale dla
      uspokojenia malucha - polecam.
      Dorota
      • alu2 Re: Chyba lepiej ale gorączka wysoka 13.05.05, 18:29
        Jest teraz chyba lepiej bo nie wymiotuje przede wszystkim picia, a o 17.00
        zjadła nawet troszkę kleiku. ALe temperatura jest cały czas wysoka 39
        stop.Dzięki za slowa otuchy
        • m120604 Re: Chyba lepiej ale gorączka wysoka 13.05.05, 19:08
          Podawaj dziecku picie po 5-10 ml.co kilka minut, męczące ale wskazane. Moja
          córka jak miała wirusa rota w wieku 5 miesięcy, rówinież wymiotowała i miała
          biegunkę, lekarz w szpitalu na izbie przyjęć zalecił podac do picia gastrolit.
          Wskazania: profilaktyka i leczenie stanów odwodnienia niewielkiego stopnia,
          nawadnianie doustne w przebiegu biegunek u dzieci. Nie namawiaj do jedzenia, jak
          nie chce. Musi tylko pić, aby się nie odwodniło.
    • agula12 Re: POMOCY !!! Wymiotuje 13.05.05, 22:09
      Hej !!! A ja czytając objawy jakie podałaś wydaje mi się że to może być angina.
      Mój starszy synek baaaaardzo często na nia chorował i zawsze zaczynała się
      wymiotami i wysoka gorączką . Jeśli Małej nie przejdzie do jutra idż z nią
      koniecznie do lekarza/ Pozdrawiam i życzę zdrówka Aga
    • weronikarb Re: POMOCY !!! Wymiotuje 14.05.05, 08:47
      u nas to byla grypa żołądkowa po 2 dobach wyladowalismy z 15 m-nym synkiem w
      szpitalu z silnym odwodnieniem. Podawalam gastrolit, duuuuuzo picia - malo a
      czesto aby nie zwymiotowal, jagody bo mial tez biegunke teraz niedawno sie
      dowiedzialam ze pomaga tez smecta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka