Dodaj do ulubionych

3 miesiace -rozwoj

10.06.05, 08:30
mam coreczke skonczyla 14 tygodni. pieknie sie usmiecha, gaworzy sobie, ale
nie bardzo chce chwytac przedmioty, bawi sie swoimi splecionymi dlonmi,
probuje jej podawac jakies zabawki, ma palak, ale tylko patrzy i wierzga
nogami, nie probuje lapac i dotykac raczkami. czy to normalne - jestem bardzo
przewrazliwiona. poza tym glowke trzyma super, ale nie przewraca sie na
brzuch - zrobila to raz dwa tyg temu a pozniej juz nie
napiszcie jak rozwijaja sie wasze i czy mam powody do niepokoju
Agata i Maja
Obserwuj wątek
    • ithilhin Re: 3 miesiace -rozwoj 10.06.05, 09:27
      moim zdaniem nie masz zadnych, coreczka sie pieknie rozwija smile
      moj Maciek w tym wieku zacjowywal sie tak samo smile a teraz (niedlugo skonczy 4 miesiace) juz
      od tygodnia wyciaga sam rece do podawanej zabawki i ja chwyta. zaczal od machania reka w
      kirunku zabawek - mial wtedy 3 miesiace i tydzien moze?
      zobaczysz - to sie zmienia z dnia na dzien - zwlaszcza przewracanie, nie zostawiaj jej samje
      tam gdzie by mogla spasc (przepraszam, za to ale jestem przewrazliwona, moja corka - starsza
      spadla mi kiedys z fotela sad )
    • kinga3 Re: 3 miesiace -rozwoj 10.06.05, 09:29
      Mój synek ma 16 tygodni, i od dawien dawna łapie za zabawki, ale od 5 tygodnia
      go delikatnie stymulowałam. Nie żebym się za bardzo przejęła jego ekspresowym
      rozwojem, ale dlatego, bym miała trochę czasu dla siebie, gdy on zabawi się
      maskotkami.
      Nawet nie wiem, kiedy zaczął delikatnie trącać misie na gumce, potem było
      łapanie, coraz lepsze celowanie, bardzo intensywne walenie we wszystkie zabawki
      w zasięgu wyciągnięych ramion, przyciąganie zabawek do buzi, pieluszki też,
      zwłaszcza od kiedy swędzą go dziąsła (miesiąc), trzyma butlę obiema łapkami
      przez cały czas karmienia (z naszą pomocą bo butla ciężka, a smoczek o wolnym
      przepływie).
      Parę dni temu odkrył własne stópki, patrzał na nie z wielkim zdumieniem,
      podnosząc co chwilę do góry, w zasięg wzroku. Teraz łapie ciągle za stópki,
      zaczyna ściągać skarpetki, szelma.
      Aha, etap głaskania własnych rączek i uroczego trzymania ich razem też miał, i
      to całkiem niedawno. Spodziewaj się nagłej eksplozji ruchowej- nastąpi lada
      dzień.
      Pozdrawiam, Kinga
    • sylraf Re: 3 miesiace -rozwoj 10.06.05, 09:30
      hej, nasz Kubuś kończy własnie 13 tygodni, i rozwija sie bardzo podobnie. ma
      swietny kontakt z ludźmi, baardzo czesto się usmiecha, jest zafascynowany swoim
      głosem, ( o 4 nad ranem mówię, ze nawet za bardzowink) I o wiele bardziej podobają
      mu się jego nózki niz raczki. Im bardziej nimi wierzga, tym jest w nie bardziej
      zapatrzony i rozesmiany...
      A jesli chodzi o trzymanie w rączkach, to też sie o to martwiłam, i poniżej
      link, co poradziły mi na to dziewczyny:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=24922360

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka