Dodaj do ulubionych

niedowaga dziecka

15.07.05, 15:11
Przepraszam,że drugi raz ten watek, ale pierwszy mi sie kliknał za szybko
(pisze pierwszy raz na forum).
Mam problem -moja córeczka ma 4 miesiące i ważyła tydzień temu 5125 (waga
urodzeniowa 2670), podobno to strasznie mało i nie jest nawet na 3 centylu.
Najgorsze,że karmię ją piersią i myślałam ,że tak jest najlepiej i naturalnie-
a ona nie rośnie.Robimy własnie badania moczu- raz juz robiłam były
dobre.Prawdopodobnie bede musiała dokarmiać sztuczną mieszanką.NA razie
lekarka zaleciła moje mleko zagęszczać kleikiem 2 razy dziennie po 50 ml- a
ona nie chce jeśc i wogóle mam wrażenie,że je mało. Martiwie sie tym bardzo-
POMÓŻCIE, MOŻE MIAŁYŚCIE PODOBNIE
Obserwuj wątek
    • anula64 Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 15:26
      ja myśle ze jak mała z głodu nie płaczee to dobrze przybiera moja martyna
      urodziła się z wagą 4 kg a tera ma 9 miesięcy (jutro konczy ) i waży 7,600 nie
      jest chuda ale to grubasków tez nie należy ja tez sie ciagle martwiłam biegalam
      po lekarzach ciagle wazyłam mimo ze matynka była grzeczna spokojna po zjedzeniu
      z piersi 3 godziny spała i nigdy z glodu nie plakala więc lekarz powiedział ze
      jest ok nie ma sie czym martwić i tak zrobiłam przestałam latać i ciagle ważyc
      niektóre dzieci widocznie tak mają nie przybierają super du zo i szybko martyna
      ma 9 miesięcy a ja nigdy nie kupilam i nie dałam sztuczenego mleka choc chwile
      załamnia były ze mam mało ze dlatego mało przybiera ale sie myliłam bo martynka
      od 6 miesiaca dostaje obiadki deserki bułeczke próweczki i nadal wolno
      przybiera okolo 400 gr na miesiac taka jej widocznie uroda pozdrawiam ania i
      nie przejmuj się pa
      • magmen1 Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 16:03
        Bardzo dzieki za pocieszenie, bo już jestem zdołowana jak wszyscy lekarze mówią
        że niedowaga i że żle.Mała z głodu nie płacze,ja mam pokarmu chyba nawet za
        dużo bo jak raz ściągnęłam ostatnio laktatorem (do kleiku) to teraz mi
        piersiawki rozsadza, a ona tyle nie je. Już sie martwiłam,że mam jakiś pokarm
        bezwarościowy (chociaż niby to bzdura)no ale jak pierwsze dziecko to człowiek
        się wszystkim przejmuje (tymbardziej,że miałysmy troche problemów po urodzeniu,
        bo Karolinka miała wade wrodzoną). Pa
    • kati16 Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 16:21
      Twoja córeczka w 4 miesiącu prawie podwoiła wagę urodzeniową, więc może nie
      jest tak źle. Moja córeczka jak się urodziła miała 2900 teraz 4,5 miesiąca-6
      kg ,ważąca ją pielęgniarka powiedziała, że jest za mała i za mało waży, tylko
      dlatego że tak ma w jakiejś tam tabelce, za to pediatra wytłumaczyła nam że
      przecież patrzy się na wszystko, sposób karmienia i przede wszystkim wagę
      urodzeniową, więc wszystko jest ok. Ja mojej daję tylko pierś i... cieszę się
      że nie jest ciężka.
      pozdrawiam
      kati16
      • iwona271 Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 17:19
        Ja bym nie dokarmiala kleikiem. Moj syn urodzil sie z 'niezla' waga, bo wazyl
        3750, ale malo przybiera w kolejnych miesiacach - z grubsza jest na 10 centylu.
        Na koniec 4 miesiaca wazyl tyle ile ja na koniec 3 miesiaca (tylko ze ja wazylam
        po urodzeniu 2800), ale synek jest prawdopodobnie drobny po tacie. Mam zamiar
        'pedzic' juniora na piersi co najmniej do 5.5 miesiaca. Jak slyszysz ze masz
        pokarm, nie odchudzasz sie, cora je, dobrze spi i jest zadowolona, to nie mecz
        jej kleikiem, zwlaszcza ze badania sa ok.
        Pozdrawiam,
        Iwona
    • aga55jaga Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 17:39
      aż wzięłam kiążeczkę zdrowia mojej starszej. Otóż moja Zuzia w 4 m życia ważyła
      5600 a waga urodzeniowa to 2680. Do dziś jest dzieckiem drobnym (tak jak jej
      mamusia hihihi). Ten typ tak ma. A co się namartwiłam ...
      Ale przecież Twoja dziewczynucha podwoiła już prawie wagę urodzeniową. Nie
      martw sie bo po co. Najwyżej dodatkowo podasz butlę i już. Nie ty pierwsza i
      nie ostatnia. Możesz przecież karmić i jednym i drugim.
      Ja też czasami miałam wrażenie że Zuzia nie rośnie, w porównaniu do rówieśników
      zawsze była najmniejsza i najszczuplejsza (tak jest do dziś). A może ty albo
      mąż jesteście drobnej postury? Moim zdaniem kleik tutaj niewiele zmieni, a ty
      niepotrzebnie będziesz tylko stresowała sie ścąganiem mleka. U
      czteromiesięczniaka raczej zrozumiałym jest fakt, że nie akceptuje niczego
      oprócz mleka mamy. Kładź sie i karm ile mała chce. A ile córa ma dokładnie
      tygodni? bo jak patrzę w swoją ksiązeczkę to widzę coś takiego ważenie 04,09,
      5000g a ważenie 21,09, 5560 czyli przez 17 dni mała przybrała 560 g. pierwsze
      ważenie było, gdy mała miała 14 tygodni. Sciskam mocno.
      • magmen1 Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 18:07
        tak jak licze to 18 tygodni,w pierwszym miesiącu przybrała 1 kg, a przez
        ostatni miesiąc tylko 350gr.Mam nadzieję, ze ona tak ma.pa
    • galanina Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 20:05
      My to specjalisci od niedowagi!zrob morfologie i zelazo,posiew moczu -jak
      wszystko ok to taki jej urok! Moj szkrab wczoraj skonczyl 13 miesiecy i wazy
      8050g a startowal od 2370 g.Jest super rozwiniety fizycznie (od 11 miesiaca
      chodzi) i taki jego urok ze jest chudy...Pozdrawiam
      • asialub1 Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 20:20
        Moj maluch w dniu swoich 11 miesiecy wazyl 8900 i miał 73 cm. Jest na 25
        centylu prawie od urodzenia. Tez mi lekarka powtarza ze wszystko jest w
        porzadku bo bardzo duzo sie rusza. Nie mial jeszcze 8 miesiecy jak raczkowal a
        majac 10,5 miesiaca jak zacząl sam chodzić. Wszedzie go pełno i spala to co
        zje. Na dodatek ma dobra przemiane bo potrafi zrobic 4 czy 5 kup dziennie. Je
        małe porcje, szybko sie najada a ile sie nabiegam z łyzeczka za nim to tego nie
        da sie opisac. Buzia po paru kesach juz zasznurowana. Niektóre 4 miesieczne
        dzieci potrafia zjesc wiecej niz on. Nie da sie podkarmic i koniec. Teraz
        zreszta sa upały i w ogóle apetyt mu zmalał, duzo tylko pije. Widac niektóre
        dzieci sa szczupakami.
        • magda270519761 Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 21:38
          dlaczego boicie się tak dokarmiać !!!!!!!!!!!!!czy wiecie jak ciężko jest
          przekonać 6 miesięczne dziecko będące tylko na piersi do jedzenia nowych
          pokarmów lub picia z butli , czy podanie dziecku raz , czy dwa razy dziennie ,
          jeżeli mało przybiera , mleka modyfikowanego to koniec świata ????????
          Przemyślcie to jeszcze raz!
          Ja też karmie piersią!
          • driadea Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 21:45
            Bardzo przepraszam, ale:
            -siatki centylowe obejmują dzieci z wagą ur. ponad 3 kg
            - dziecko "powinno" podwoić swą masę urodzeniową na 6 m-cy, a Twojej małej
            prawie udało się to w ciągu 4 m-cy!!
            Gdzie tu niedowaga?!
    • j_aga Re: niedowaga dziecka 15.07.05, 21:46
      Ja przestałam się przejmować lekarką i jej ciągłym : za małe dziecko. Ciągle to
      słyszałam przy Eryku. Fakt jest dość drobny, ale co z tego. Przy nim mama
      suszyła mi głowę. Teraz jak wróciłam z Helenką od lekarza i powiedzałam, że mam
      ją dokarmiać bo za mała, to zaczęli się zastanawiać. Mała ma 5 m-cy i waży
      6,08kg. Za to długa 68(chociaż ten pomiar akurat chyba średnio dokładny). Co
      śmieszniejsze wg mnie to ona jest okrągła, ma grubiutkie nóżki i rączki.
      Ja nie wiem dlaczego mamom grubych dzieci nikt nie mówi, że mają za duże
      dzieci. Potem rosną potworki (nie generalizuję, że każde duże dziecko, ale
      czasami są takie strasznie grube maluchy), a mamy są dumne, bo dzieci takie
      dorodne.
      Przy Erku może miała ciut racji, bo on dużo płakał więc może z głodu? Natomiast
      Hela pięknie śpi (przesypia całą noc) i nie marudzi w dzień wniosek nie jest
      głodna. Więc jeśli maleństwo nie daje Ci znać , że jest głodne, nie dokarmiaj,
      bo to nie jest potrzebne, może taka jej uroda? Jest drobniutka i już.
      Pozdrawiam i sorry, że się rozpisałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka