bomba001 14.11.05, 16:16 Maja ta j.w, ma ciemiączko 1x1, rozumiem że małe, więc z przykazań lekarskich nie dajemy wit D3. Czy ktoś z was tak ma/miał? A ile dają mamay dzieci z "normalnymi" cimiączkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luna333 Re: 8 tyg a D3 14.11.05, 16:29 mój urodził się z 1x1 i dostaje D3 1 kropelkę co dugi dzień - teraz mały ma 13tygodni - ciemiączko troszkę się zmniejszyło ale ortopeda mówi że szwy czaszkowe ok i główka sobie radzi z takim ciemieniem - bo samo w sobie to nic strasznego Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: 8 tyg a D3 14.11.05, 16:36 zapomniałam dodać - czy skierowali Was do poradni metabolicznej? bo czasem dzieci bada się pod kątem przemiany wapniowo-fosfor...cośtam ja się zastanawiałam czy go nie przebadać i jeszcze będę to konsultować na bierząco z pediatrą, choć ponoć u niektórych dzieci to taka uroda i dopiero gdyby główka przestawała rosnąc, ciemiączko i szwy czaszkowe zarastały to wtedy byłby to powód do niepokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
18buzka Re: 8 tyg a D3 14.11.05, 18:27 witaj moj synek urodzil sie z ciemiaczkiem 1 cmx 1 cm. nie dajemy witaminy d3. pediatra sprawdza zawsze czy glowa jest twarda i czy rosnie. narazie wszystko w porzadku, a moj synek ma juz 4 miesiece pozdrawiam buzka Odpowiedz Link Zgłoś
agz75 Re: 8 tyg a D3 14.11.05, 20:41 mój synek też miał takie małe ciemiączko, po wizycie w poradni metabolicznej, gdzie zbadano mu mocz i krew, okazało się że wydala wapń z moczem i polecono nam nie podawać wit.d3. Nie podawaliśmy od kwietnia do października, teraz podajemy 2 krople na tydzień. Mały ma 10 miesięcy i z głową wszystko ok. Dodam że doktor z poradni nie widząc maluszka (pracuję w szpitalu i poszłam się zapytać o to małe ciemniączko)poleciła nam przepajać go przegotowaną wodą między posiłkami. Chodziło o to, żeby spożywał jeszcze coś poza mlekiem, bo wapń wpływa na twardnienie kości, a ciemiączko było małe. wodę podawałam mu łyżeczką do buzi, bo inaczej nie chciał Odpowiedz Link Zgłoś
lenais Re: 8 tyg a D3 14.11.05, 21:48 Ja mojej córce przestałam dawać witaminę D3 jak miała niecałe 2 miesiące (ciemię 1x1)to był kwiecień. Nie podawałam aż do października. W tej chwili dostaje 3 krople cebionu multi (w składzie jest witamina D3). Obecnie mała ma 9 miesięcy a ciemię ledwo wyczuwalne a główka rośnie proporcjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: 8 tyg a D3 14.11.05, 21:53 Moja miała też takie ciemiączko. Witamine miała w lecie podawaną 1 kropelkę co drugi dzień, a teraz w jesieni pediatra zaleciała po 1 dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś