Dodaj do ulubionych

CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC

27.11.05, 10:28
Moja 4 tygodniowa córcia nie opuszcza mnie na krok. Ciągle ciągnie cycka.
Zasypia przy cycku- inaczej nie potrafi. Jak ją tego oduczyć? Na razie
niewiele waży, ale boję się, że się przyzwyczai i potem nie dam rady.
Poradźcie co robić.
Obserwuj wątek
    • aniatomek3 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 10:38
      hej!
      Powinno jej przejsc z czasem, poczekaj jeszcze z 2 tygodnie powinno się
      unormować ale jak dasz radę to oducz ją "cały dzień przy cycu" a nie wystarczy
      jak np ja nosisz lub ja przytulasz? Powodzenia
    • agnesza Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 10:49
      Nie boj sie,ze sie przyzwyczai. Tez mialam hopla, ze sie przyzwyczai, ale
      niemowlaki maja rozne "fazy" i polecalabym zaufanie. Poza tym istnieja fazy
      wzrostu, moze coreczka wlasnie przechodzi ta faze i potrzebuje mleka? Nie boj
      sie, Twoja coreczka nieustannie sie rozwija, wiec bedzie zmieniac swoje "nawyki".
      Pozdrawiam, Mama 8m coreczki,
    • izzunia Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 10:53
      jak zasypia - budzic i odkladac do lozeczka. jesli chce ssac - tzn widzisz, ze
      jest najedzona, ale chce dalej cyca - daj smoka, chwilke ponos i odloz do
      lozeczka. jesli sie obudziz wrzaskiem, ze chce cyca, ale przed chwia jadla daj
      smoka, jak zasypia w lozeczku i jest niespokojna poglaszcz. jesli jest bardzo
      niespokojna wez na rece uspokoj ja i odloz do lozeczka. aha. jak zaczyna sie
      drzec w lozeczku - odczekaj chwilke - moze sie sama uspokoi - jesli nie idz wez
      na rece uspokoj ja i do lozeczka. jesli tak, za chwilke pojdz do niej i speawdz
      czy wszystko z nia oki. u nas to dziala - Stas tez ma 4 tygodnie. czasem jednak
      pozwalam mu zasnac przy mnie (jak nie mam sily wstac, albo jestem mocno
      zaspana), ale to jest max 1 raz na dzien.
      Iza
      • aw271 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 11:12
        Tez mysle, ze to jej minie.Moj obecnie 4 letni synek, od urodzenia do 2 miesiecy
        tez wisial mi przy cycu, non stop,potem jak podrosl ciagle wlazil mi na kolana i
        lezal na moim brzuchu. Do dzisiaj jest moim cycolem, jest bardzo wrazliwy. Mam
        porownanie, bo drugi synek najadal sie cycem w 10 minut i obecnie(2 lata), jest
        przebojowym lobuziakiem.
        Teraz jestes sfrustrowana, ale te chwile szybko mina. Daj jej jeszcze z 2
        tygodnie. Jak placze nie przystawiaj jej do cyca, staraj sie ja ponosic,
        poglaskac. Cycus to nie lekarstwo na kazdy placz.Jesli wiesz, ze przed chwila
        jadla, to nie pakuj jej piersi do buzi.Powinna sie nauczyc zasypiac i uspokajac
        sama, nie przy cycu.Jak sie naje to najwyzej ja ponos, albo niech zrobi to ktos
        inny. Podnies ja i ponos poklepujac delikatnie po pleckach(ale daleko od cyca).
        No coz trafil Ci sie maly cycolek! Powodzenia!
    • kayah73 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 13:31
      Nie przyzwyczai sie, karm tyle ile potrzebuje, moze wlasnie ma okres
      gwaltownego wzrostu. Wyluzej, poloz sie z nia, wlacz muzyczke, wez ksiazke i
      dawaj jej jesc... smile
    • ala.m Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 15:11
      Miałam ten sam problem, godzinami wisiał przy cycku. Pomógł smoczek NUK
      silikonowy.
    • agajp2 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 15:58
      U mnie jest to samo tylko mój synek ma trzy miesiące, potrafi zasnąc tylko przy
      cycusiu.Ale ja myślę że mu to przejdzie narazie potrzebuje dużo ciepła i
      poczucia bezpieczeństwa a co mu da większe jak nie ja.
    • pati775 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 16:00
      Kochane mamy nie chce byc okrutna ale dziecko samo nie moze wisiec przy cycku
      godzine to my mamy trzymamy nasze pociechy tyle ile trzymamy smile)))))

ale pomysl jezeli Twoja corka caly czas pije mleczko to jej uklad trawienny
      nigdy nie odpoczywa
      z drugiej strony zbyt czeste i dlugie karmienie oznacza ze dziecko podjada a
      nie wypija calego mleczka z piersi - poczatkowe mleko (pierwsze 5-10 minut
      ssania) zawiera duzo laktozy - ktora moze powodowac gazy

popieram izzunie moze to tylko potrzeba ssania glownym zajeciem malusich jest
      przeciez ssanie daj smoka i przytulaj u mnie tez podzialal Nuk - wymusza takie
      ssanie jak piersi

musisz narzucic jej jakis rytm karmienia oproznianie jednej piersi do konca
      przez 30-40 min. co 2-2,5 godziny na koncu leci najtlustsze mleko po okolo 15-
      20 minutach karmienia
      z drugiej strony karmienie musi byc efektywne a nie na czas mala musi caly czas
      ciagnac musisz czuc ze mleko wyplywa slyszec przelykanie czuc oprozniona piers
      jesli tylko cycka cycka i nie pije to ma potrzebe ssania albo sie w teb sposob
      uspokaja.
      Jesli bedziesz przekonana ze juz sie najadla mocno ja przyrulaj bedzie na
      poczatku plakala jesli jest przyzwyczajona ciaglego siedzenia przy cycku ale
      czuloscia i miloscia nauczysz ja ze moze byc spokojna i bezpieczna bez cycka w
      buzi

trzymam kciuki powodzenia smile))
      • kayah73 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 16:11
        Do ssania NUK-a potrzebna jest inna technika i w ekstremalnych przypadkach moze
        to zaburzyc umiejetnosc ssania piersi.
        Mnie pediatra powiedziala, zeby nie dawac smoczka przynajmniej przez miesiac.
        Takie malenkie dziecko jesli chce ssac to albo po to zeby jesc, albo po to zeby
        byc blisko matki. Smok nie zapewnia ani jednego ani drugiego. Dzieci (taki
        emalenkie) ktorym czesto podaje sie smoka mniej przybieraja na wadze.
        • izzunia Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 17:34
          dobrze powiedzialas - czesto - ale nie zawsze. w naszym przypadku maly z 2
          godzin jedzenia zmienil je w 30 minut z przerwa na zmiane pieluchy. jak na razie
          przybiera i to sporo, natomiast jest spokojniejszy, lepiej spi a ja nie mam
          obolalych piersi.
    • joannar7 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 17:10
      Bardzo dziękuję wszystkim za dobre rady. Wypróbuję. Ale ze smoczka raczej nie
      skorzystam, bo tak jak pisaliście ani nie daje poczucia mamy, ani nie zaspokaja
      głodu. Ale reszta daje mi nadzieję,że w końcu coś zmieni sie na lepsze.Wielkie
      dzięki.Pozdrawiam.
    • bluebebe Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 17:16
      pozwól jej na to!!! moja córka wisiała non stop, a od tygodnia je już nieczęsto
      (przerwy w dzien 2-4 godziny) i krótko, mało tego - zasypia bez piersi, tak
      sobie ustawiła.
    • justyna_28 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 17:18
      Moja mała też wisiała przy piersi cały dzień. Jadła ok. 1 min a potem tylko
      ssała pierś i spała. Jak ja odkładałam to zaraz się budziła. I tak wygladał
      cały dzień, nawet w wózku nie chciała spać, ani w samochodzie, nie chciała
      smoka ani butelki. Były takie momenty, że szłam z nią przy piersi do wc bo tak
      ryczała. Niestety ale trwało to aż 6 miesięcy. Dopiero teraz przerwy między
      jedzeniem/ssaniem są do 2h, ale nadal usypia tylko przy piersi i tylko w ten
      sposób się uspokaja. mam nadzieję, że u Ciebie szybciej minie ten stan.
      Pozdrawiam
      • pati775 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 18:01
        justynko_28 pewne stany nie mijaja nauczylas swoja corke zeby uspokajac sie i
        zasypiac przy piersi i dlatego tak sie dzieje a nie dlatego ze Twoje dziecko
        tak ma z natury smile moje skromne zdanie smile

justyna_28 napisała:

> Moja mała też wisiała przy piersi cały dzień. Jadła ok. 1 min a potem tylko
        > ssała pierś i spała. Jak ja odkładałam to zaraz się budziła. I tak wygladał
        > cały dzień, nawet w wózku nie chciała spać, ani w samochodzie, nie chciała
        > smoka ani butelki. Były takie momenty, że szłam z nią przy piersi do wc bo
        tak
        > ryczała. Niestety ale trwało to aż 6 miesięcy. Dopiero teraz przerwy między
        > jedzeniem/ssaniem są do 2h, ale nadal usypia tylko przy piersi i tylko w ten
        > sposób się uspokaja. mam nadzieję, że u Ciebie szybciej minie ten stan.
        > Pozdrawiam
    • mj77 Re: CIĄGLE PRZY CYCKU- CO ROBIC 27.11.05, 21:40
      To czy się przyzwyczai na pewno zależy od charakterku osóbki jedzącej. Moja 3-mies. bardzo żywa córka już nie śpi przy piersi, a biła swego czasu rekordy w tej dyscyplinie. Owszem, morzy ją sen pod koniec ssania, ale sama wypuszcza pierś. Myślę, że nie masz co walczyć z dzieckiem. Córka jest jeszcze bardzo malutka, po prostu Cię potrzebuje. Jeśli zasypia przy piersi, to jej delikatnie wyjmij i leż z nią, nie uciekaj, żeby ciągle czuła Twoją obecność. Zresztą Ty najlepiej znasz swoje dziecko i wierzę, że znajdziesz najlepsze rozwiązanie.
      Oj, przypomniałaś mi te momenty, kiedy inaczej nie chciała spać, tylko ze mną i cycą w buźce. A teraz, proszę, od godziny śpi w łóżeczku.
      Trzymaj się, to dla Ciebie uciążliwe, ale na pewno minie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka