neptunka 27.12.05, 08:32 Rodzę w lutym i zastanawiam się, czy w ogóle kupować kołderkę dla dziecka, czy tez sam śpiworek i ewentualnie kocyk wystarczą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anias29 Re: Śpiworek czy kołderka 27.12.05, 08:56 Też urodziłam w lutym i jak do tej pory moje dziecko jeszcze pod kołderką nie spało. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Śpiworek czy kołderka 27.12.05, 09:08 Proszę też o rady, z czego ten śpiworek zakupić (czy polar się sprawdzi) i na jaki rozmiar na początek... Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: Śpiworek czy kołderka 27.12.05, 09:19 Mój przez pierwsze dwa miechy spał zawinięty w rożek, przez następne cztery (czyli do pół roczku) w takim jakby beciku zapinanym po bokach na zamki błyskawiczne, a teraz śpi w śpiworku kupionym w Smyku. Wszystkie te 3 "pościele" są na wierzchu bawełniane z warstwą jakby watoliny w środku. Polara nie wypróbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Polarowy śpiworek 27.12.05, 09:55 Moja córa śpi w polarowym śpiworku. Nie znosi na noc śpiochów, więc kładziemy ją spać w koszulce i pampersie. Ma swobodne nogi i się nie piekli. Przez pierwszy miesiąc spała w rożku, potem jej się odwidziało i nie mogła zasnąć owinięta ciasno, koc rozkopywała, ratunkiem był śpiworek. Kupiłam jeden - dość spory na allegro - polarowy. Jak Zośka ma jakąś nocną przygodę i się wysika z pampersa, to piorę śpiworek rano, wieszam na kaloryferze i jest na wieczór suchy. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Polarowy śpiworek 27.12.05, 10:16 A jeśli chodzi o rożek - jaki wymiar najlepszy?? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcialinka Re: Polarowy śpiworek 27.12.05, 10:33 ja mam niestety problem synek odkopuje spod kołderki ale na pewno nie dałby sie zapiąc w śpiaworku,za mało miejsca by tam miał na rozkładanie nóżek.bardzo lubi rozkładac szeroko nózki podczas spania co w śpiworku jest to niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Ewcialinka 27.12.05, 10:45 Hmm, a nie możesz uszyć mu śpiworka szerokiego na szerokość łóżeczka? Szerzej i tak nóżek nie rozłoży przecież Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: Polarowy śpiworek 27.12.05, 12:30 Tylko spiworek radze! Ja mam w rozmiarze 0-6 miesiecy kupiony w Mothercare, ale juz po 2 miesicachc widze, ze troche maly bedzie niebawem. na razie sprawdza sie swietnei. W nocy do karmienia nawet jej z niego nie wyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: Śpiworek czy kołderka 27.12.05, 12:30 Kołderki na pewno bym już nie kupiła. Niedawno mały skończył miesiąc i chciałam go przepakować z rożka i kocyka (bo głupio tak pod kocem jakby na biwaku) pod kołderkę i okazało się, że standard 100X135 jest tak wielki, że jak dla mnie w ogóle nie mieści się w łóżeczku (60x120). W sklepach pooglądaj jak są te kołderki wpasowane w łóżeczka, pewnie złożone na pół. No i zostaliśmy przy rożku, którego nie zapinam, jedynie osłaniem lekko boki małego, jak chce to się rozkopie i nie krępuje mu rożek nóżek, z wierzchu jest odsłoniety, na to kocyk, który wciskam po obu stronach łóżeczka między materacyk a szczebelki. Raz przykrył sobie kocem usta i wolę już blokować. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Śpiworek czy kołderka 29.12.05, 21:41 a moj maly od 2 miesiaca spi pod kolderka i jest super,jak wczesniej chcialam go polozyc pod kocykiem to od razu go rozkopywal a kolderki nie a ze jest taka ogromna to w niczym nie przeszkadza.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
atenappp Re: Śpiworek czy kołderka 29.12.05, 22:55 A ja polecam śpiwór - nie mylic ze śpiworkiem. Śpiwór (mam Gluck) jest kolderką na stale polączoną zamkami z prześcieradełkiem. Dla mnie rewelacja- dziecko się nie rozkopie, a ma ciepło i moze sobie fikać. Niestety nie jest to rozwiązanie docelowe - ponieważ około 9 m-ca moja córka nie chciala już w tym spać - było jej już ciasno. teraz korzysta z niego moje drugie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
smellson Re: Śpiworek czy kołderka 30.12.05, 00:22 moja córcia ma 3 mce iprawie od początku spi pod kołderką, taką dużą, nie ma żadnych problemów. śpiworek właśnie dostałam, będę testować,ale jak dziś ją do niego włozyłam to nie była zachwycona, mnie też nie było wygodnie jej karmić- może to kwestia przyzwyczajenia Odpowiedz Link Zgłoś
clio1979 Re: Śpiworek czy kołderka 30.12.05, 09:39 witaj, specjalnie sprawdziłam w czym śpi moja córka - to śpiworek Sofija rozmiar 86 (mała ma 4,5 m). Jak dla mnie sprawdza się w 100%. Mała jest mistrzynią rozkopywania się, więc taki śpiwór jest akurat. Gdzieś tu był kiedyś wątek , że śpiwory czy też jakies tam zapinane na suwak kołderki, mordują, ale chyba nie przeceniałabym ich tak bardzo, bo w końcu chodzi o to, żeby dziecko było przykryte i się nie wychłodziło (czytaj :obudziło). Odpowiedz Link Zgłoś
annaparzonka Tylko nie kołderka 01.01.06, 01:41 Moja córcia urodziłą sie w marcu, nie kupowałam kołderki mała od początku spała w rozku do czasu az z niego wyrosła potem przykrywałam ja kołdrą( tą sama co ja sie przykrywam bo Karolka śpi z nami- nie chce spać w łóżeczku ) Teraz zaczeła sie rozkopywać wiec wkładam ja do spiworku i jest super małej jest ciepło i wygodnie super rzecz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka_lena Re: Śpiworek czy kołderka 31.12.05, 23:39 uzywam spiworka od 2 mies zycia i nie wyobrazam sobie kocyka, nie martwie sie w ogole czy male przykryte, fakt ze wyrasta ale co 7 mies kupic nowy to nie majatek szczegolnie ze naprawde warto, nawet jak dziecko starsze to moze spac w spiworku, polecam bardzo bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Śpiworek czy kołderka 01.01.06, 02:03 a ja mam kołderke.fakt.jest ogromna.ale mała spi i nie rozkopuje i ma duzo luzu. Odpowiedz Link Zgłoś
malta25 Re: Śpiworek czy kołderka 01.01.06, 21:04 a moj ma 4 m-ce i w rozek juz sie nie miesci Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_chlopczyka Re: Śpiworek czy kołderka 01.01.06, 22:08 od początku śpi pod kołderką, która jest duża i musi byc złożona na pół... mały spi pod jedną połówką a druga jest zawinięta... jest bardzo żywym niemowlakiem i w dzień bardzo wymachuje nóżkami i rączkami, ale w nocy śpi spokojnie i jeszcze się nie skopał... nawet nie mam zamiaru mu fundowac śpiworka, bo po co??? pozdrawiam Agusia i Staś Odpowiedz Link Zgłoś
malex Re: Śpiworek czy kołderka 02.01.06, 00:31 spiworek ma te zalete, ze dziecko sie nie rozkopie i nie zmarznie w nocy. poza tym moj 4 miesieczny szkrab poznaje, jak mu zakladam wieczorem spiworek (pizamke) i wie, ze teraz nadchodzi pora snu - wiec ma to rowniez zalete taka, ze szybko mi zasypia! co do materialu - stanowczo bawelna!!! odradzam goraco polarowe spiworki, bo po pierwsze - polar bardzo latwo lapie ogien i jak sie pali, to wtapia sie w skore. tak wiec wzgledy bezpieczenstwa powinny Cie stanowczo zniechecic do ukladania dziecka w polarze W OGOLE; po drugie - w polarze maly bexzie mial wieksze szanse sie pocic, a bawelna dbrze przepuszcza powietrze. pozdrawiam i powodzenia zycze. na kiedy termin? Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Śpiworek czy kołderka 02.01.06, 09:09 A na jaki rozmiar na początek kupić ten śpiworek - tak, aby wystarczył choć na kilka miesięcy, a jednocześnie, by dziecko w nim na początku nie utonęło? Odpowiedz Link Zgłoś
malex Re: Śpiworek czy kołderka 02.01.06, 23:39 urodzi sie w lutym, to taki grubszy z dlugimi rekawami przyda Ci sie pewnie do kwietnia/maja, czyli na 2/3 miesiace. czy z USG juz wiesz, czy jest duzy, czy maly? zakladajac, ze urodzi sie kolo 55cm, to kup moze rozmiar 62. (dla przykladu - moj szkrab urosl przez pierwszze 3 miesiac 10 cm, ale jest wyjatkowo dlugi). przynajmniej nie utonie na poczatku. ja bym chyba tak zrobila. a jak bedzie wyrasal, to juz zacznie sie robic cieplej i kupisz mu nowy lzejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: Śpiworek czy kołderka 03.01.06, 11:40 Na początku kołderka ci się w ogóle nie przyda. Są za wielkie do łóżeczka. Młoda spała w kocyku zawiniętym w rozek. Rożek oczywiście mieliśmy ale był za wielki. A jak miała ze 3 miesiące to rożek służył za kołderkę. A jak zaczęła wędrować po łóżeczku to kupiliśmy komplet pościeli taki jak wymiar łóżeczka. Gdybym miała cofnąć czas kupiłabym śpiworek (zawsze się przyda np. na spacery)a kołderka to po 5-tym miesiącu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś