Dodaj do ulubionych

dlaczego Sab Simplex?

26.01.06, 11:11
temat kolek mnie szczęśliwie ominął a nazwa Sab Simplex przewijała mi się
czasem na forum jako cudowny środek na kolki sprowadzany przez zdesperowanych
rodziców zza granicy; wczoraj zmobilizowana przez jedną z forumowiczek,
której specyfik ów przysłano pocztą zamrożony, poczytałam na temat składu
tego leku i ku swojemu zdziwieniu odkryłam, że skład ten niewiele różni się
od sprzedawanego w polskich aptekach Espumisanu ( ta sama substancja
czynna );
i teraz niech mnie ktoś uświadomi DLACZEGO kupuje się Sab Simplex niewadomo
skąd, kombinując z przesyłkami zamiast pójść do najbliższej apteki i kupić
Espumisan?
Obserwuj wątek
    • maretina Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 11:34
      polskie leki to generyki. niestety nie dzialaja tak jak lefax czy sab simplex.
      wyprobowalam na wlasnym dziecku.to nie jest to samo mimo podobnego skladu. to
      tak jak levisy i mustangi. jest roznica... mimo, ze jedno i drugie to dzins.
      • bea-ta Re: generetyki?A na czym to twierdzenie opierasz? 26.01.06, 11:37
        • maretina Re: generetyki?A na czym to twierdzenie opierasz? 26.01.06, 11:43
          pediatra tak mi powiedzial.
    • bea-ta Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 11:35
      Ja bym powiedziała, że jest bliższy dawka simeticonu kroplom Bobotic( ma
      najwiecej simeticony w 1ml). Zresztą te , Infacol, Espumisan to wszytsko to
      samo, dawką się róznia substancji czynnej, ale tez dodatkami, bo Infacol ma coś
      z pomarańczy, bobotic kw. cytrynowy i smak malinowy a czasem te dodatki uczulają
      tak jak np. cebionmulti z olejkiem pomarańczowym czy Vigantol z olejkiem
      arachidowym. Może wtedy nasilać kolke jak dziecko wrazliwe jest na pomarańcz,
      cytryne, maline itp. Beata
    • taormina Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 11:37
      No właśnie niewiele ale jednak się różni. Zwłaszcza proporcją ilościową
      dodanych składników. Diabeł tkwi w szczegółach. jak już nic nie działa, to
      sprowadzisz lek nawet z księżyca. U nas działał tylko Sab Simplex...
      • bea-ta Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 11:48
        Bobotic polski ma więcej simeticonu niż sab simplex, ale znając podstawy
        farmakologii mysle, że to podłoże w którym substancja czynna jest rozpuszczona
        i te nasze bogate dodatki maja wpływ. Aromaty czy dodatki cytrusów moga nasilac
        kolke!Diabeł tkwi w szczegółach to fakt. Beata
      • b.bujak Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 11:48
        taormina napisała: "już nic nie działa, to sprowadzisz lek nawet z księżyca"

to oczywiste
        • ajka1 Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 15:33
          ja wykupiłam chyba wszystkie możliwe leki na kolkę w aptece i żadnego skutku i faktycznie tylko pomógł Sab simpex!
          Mam koleżankę która w Niemczech jest pielęgniarką i ma małe dziecko i mówiła mi, że u nich też podają go na kolkę i nie tylko nawet na zwykły ból brzuszka i do tego na receptę wszystkie leki dla dzieci są darmowe!!!
          • 111nika Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 19:22
            a czy to mozna podawac jak dziecko boli brzuszek i nie moze sie zalatwic?
            pomoze?
            • ajka1 Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 19:30
              można ale tego leku nie dostaniesz w Polsce. Spróbuj proszek troisty jest na zatwardzenie, kupisz w aptece bez recepty kosztuje ok. 5 zł.
              • 111nika Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 19:54
                proszek nie radzi, a sab simplex mozna zamowic u jednego goscia, juz z nim
                rozmawialam przez internet, tylko nie wiem czy to skuteczny lek nA ZATWARDZENIE
                CZY TYLKO NA KOLKE?
                • ajka1 Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 20:40
                  szczerze mówiąc to nie wiem czy na zatwardzenie na kolki to napewno. A może najpierw spróbuj suszone śliwki hippa ( tylko nie wiem ile Twoje dziecko ma miesięcy )
                  • 111nika Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 20:41
                    ONO MA 3 TYGODNIE I JEST KARMIONE BUTLA.
                  • maretina Re: dlaczego Sab Simplex? 26.01.06, 20:42
                    ajka1 napisała:

> szczerze mówiąc to nie wiem czy na zatwardzenie na kolki to napewno. A może
                    naj
                    > pierw spróbuj suszone śliwki hippa ( tylko nie wiem ile Twoje dziecko ma
                    miesię
                    > cy )

generalnie na wzdecia. kup rzadkich synek po tym nie robil. zapytaj gastrologa
                    dzieciecego na karmieniu butelka.
            • bea-ta Re: do 111nika 27.01.06, 08:27
              Jakie mleko modyfikowane podajesz?U takiego malucha najlepiej zacząć od
              delikatnego mleka z obnizonym poziomem laktozy. Wg. mozliwości finansowych- NAN
              HA SEnsitiv ok. 35 zł za okapkowanie lub cos z innych mlek HA np. bebiko omneo,
              bebilon HA- mają prebiotyki wiec powinny rozluźniac stolec, mają mniej laktozy
              wieć powinny zmniejszyc ilośc gazów. Krople na wzdęcia warto stosowac jak maluch
              je ma - z powodu wzdęć dziecko może miec bóle brzuszka i trudności z
              wypróznianiem, bo rozdęte petle jelitowe nie sa w stanie przesuwać kupki do
              odbytu!Wtedy możesz uzyć Bobotic - dawkowanie na butelce- systematycznie,
              codziennie pilnowac dawki i układac na brzuszku- działanie bedzie jak bedziesz
              słyszec jak dziecku pruka a najlepiej mu bedzie wydalać gazy na brzuchu!!!
              Poza tym mleko jest najwazniejsze, pojenie - może byc bobofen zioła w aptece
              masz do parzenia lepsze niz te herbatki niemowlęce.
              Odbijaj malucha cześto w trakcie i po karminiu, dobizerz dobry smok- dobą butle
              antykolkową - warto zainwestowac tak samo jak w dobra mieszanke.
              Poza tym możesz spokojnie do mleka dodawac po 1/2 proszku Z kapsułki Lacidofilu
              2xdz do ciepłwego mleczka ( temp. nie wyzsza niz 37 st.C, bo powyżej bakterie z
              proszku giną) , lacidofil podajemy tak długo jak jest potrzeba - uzupełni flore
              jelitowa dziecka. Pozdr, Beata
              Jakbys miała jeszcze pytania to smiałosmile
              • 111nika Re: do 111nika 27.01.06, 10:34
                maly je nan 1 ha. Bylam u pediatry i ona mowila zeby nie podawac zadnych
                wspomagaczy przeczyszczajacych bo dziecko jest za male. powiedziala zeby dawac
                rumianek.
                • bea-ta Re: do 111nika 27.01.06, 13:14
                  Przyczyna zaparc jest mieszanka - NAN HA jak najbardziej może zapierać, zreszta
                  jak każda inna, bo to podstawowy probelm dzieci zywionych sztucznie. Dlatego
                  wymieniałam inne mleka z prebiotykami czyli węglowodanami wpływającymi na wzrost
                  w jelitach korzystnych bakterii niwelujących zaparcia - bebilon Ha i bebiko
                  omneo ( to ma lepszy skład i więcej blonnika), które jest HA. Podstawa walki z
                  zaparciam jest odpowiednie mleko. Potem dopajanie - ilość płynów, rumianek tez
                  jest ok, ale czasem tak samo jak koperek może wzdymać- trzeba obserwowac malucha
                  czy nie ma po ziołach zaparć- czasem na zioła dzieci zbyt wrażliwe. Gazy mozga
                  wstrzymywac wypróznianie i powodowac zaparcia, dlatego jak dziecko ma wzdęcia
                  trzeba je odgazować. Bobotic nie jest na przeczyszczenie!!( ani Infacol, ani
                  Espumisan) jest to odpowiednik sab simplex, ale w mniejszych dawkach są nasze
                  polskie preparaty, nic więcej) ma on zapobiegać zbijaniu sie gazów w większe
                  konglomeraty i ułatwiac ich wydalanie z jelit- czyli maluch ma dobrze sie
                  wyprukać po tych środkach, a nie ma go przeczyścić. Składnik podsatwowy sab
                  simplex i tych preparatów to dimetikon z dwutlenkiem krzemu inaczej simeticon.
                  Lek jest bezpieczny i nie szkodliwy, nie miożna pzredawkowac. Na
                  przeczyszczenie jest laktuloza w syropie i ja można podawać ją przy uporczywych
                  zaparciach w bezpiecznej dawce od 1-3 ml/kg m/c/dobę, długo nawet.
                  Jesli nie chcesz zminiać mleka to dobrze podawać lacidofil bo sa to gotowe
                  bakterie takie jak w jelitach. Dziecko ma ich za mało, mniwłaściwy skład, bo ma
                  niedojrzału ulk. pokarmowy, dopiero w 3rz dziecko ma taki sam ukl. pokarmowy jak
                  dorośli.
                  Radze dobrze!Oczywiście masz prawo do własnego zdaniasmileCo prawda skończyłam
                  tylko studia pielęgniarskie, a nie medycyne, ale 14 lat pracowałam w zawodzie w
                  tym z dziećmi i sama mam 20m syna, wiec jestem raczej na bieząco, ale powiem
                  smialo, że pediatrzy nie maja pojęcia o mlekach- dla nich wszystkie sa takie
                  same. Oczywiście są wyjątkismile
                  Możesz zapytać inne emamy o mleka na zaparcia- potwierdzą. Beata
    • ania.silenter Re: dlaczego Sab Simplex? 27.01.06, 10:41
      różni się - proporacjami składników. A u nas Sab Simplex nie działał podobnie
      jak wszystkie inne leki. Pomógł czas. Duuużo czasu.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka