madzia1505 28.01.06, 12:41 Kochane mamusie mam pytanie,bo niedługo zostanę mamą.Do którego miesiąca trzeba podtrzymywać główkę dzieciątku.Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia83 Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 12:45 hej,nie do ktoregos miesiaca,tylko do meomentu,az dziecko samo sztywno ją trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1505 Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 13:10 A kiedy mniej więcej ten moment może nastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 14:17 moze w 3 ,jak i w 5 miesiacu.roznie to bywa.moja Wiktorka miala wytedy ok 4 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 14:36 Wszystko zależy od dziecka moja mała np bardzo szybko zaczęła sztywno trzymać główkę ( aż bałąm się że za szybko) bo już w 2 miesiącu. Niektóre dzieci nawet w 4 mają z tym problem, co nie oznacza, że jest coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
donerkasia Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 15:26 moja trzymała główkę w zasadzie od początku. ja durna! słuchałam rad ciotek, babek itd. i nie pozwalałam jej tej główki samej dźwigać. na wczorajszej wizycie u lekarza okazało się, że powinnam jej pozwalać ćwiczyć ten łepek, bo teraz wogóle go nie trzyma i muszę z nią troszkę ćwiczyć...(mała ma 2 miesiące) widać każde dziecko ma swój rytm i tempo rozwoju i nie powinno się tego zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
mart44 Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 15:52 Raz podnosiłam synka (wtedy prawie 3miesiące) z pozycji leżącej bez podtrzymywania, to obecne przy tym babcia i prababcia omal nie umarły przerażenia i było wyraźnie widać, że chętnie odebrałyby mi prawa rodzicielskie A synek już w szpitalu zaczął dźwigać główkę z pozycji brzuszkowej, mocny jak diabli. Najlepiej PO pierwszym miesiącu nie tyle trzymać, co asekurować - mieć rękę zawsze w pobliżu - jak będzie "leciała" w dół to szybko złapiesz, a dasz okazję do ćwiczenia. Ja tak robiłam i nawet nie zauważyłam, kiedy już nie byłam potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś