Dodaj do ulubionych

PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI

28.01.06, 12:41
Kochane mamusie mam pytanie,bo niedługo zostanę mamą.Do którego miesiąca
trzeba podtrzymywać główkę dzieciątku.Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • alicia83 Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 12:45
      hej,nie do ktoregos miesiaca,tylko do meomentu,az dziecko samo sztywno ją trzymasmile
      • madzia1505 Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 13:10
        A kiedy mniej więcej ten moment może nastąpić.
        • alicia83 Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 14:17
          moze w 3 ,jak i w 5 miesiacu.roznie to bywa.moja Wiktorka miala wytedy ok 4 miesiecy.
    • sabko Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 14:36
      Wszystko zależy od dziecka moja mała np bardzo szybko zaczęła sztywno trzymać
      główkę ( aż bałąm się że za szybko) bo już w 2 miesiącu. Niektóre dzieci nawet w
      4 mają z tym problem, co nie oznacza, że jest coś nie tak.
      • donerkasia Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 15:26
        moja trzymała główkę w zasadzie od początku. ja durna! słuchałam rad ciotek,
        babek itd. i nie pozwalałam jej tej główki samej dźwigać. na wczorajszej wizycie
        u lekarza okazało się, że powinnam jej pozwalać ćwiczyć ten łepek, bo teraz
        wogóle go nie trzyma i muszę z nią troszkę ćwiczyć...(mała ma 2 miesiące)
        widać każde dziecko ma swój rytm i tempo rozwoju i nie powinno się tego zmieniać.
        • mart44 Re: PODTRZYMYWANIE GŁÓWKI 28.01.06, 15:52
          Raz podnosiłam synka (wtedy prawie 3miesiące) z pozycji leżącej bez
          podtrzymywania, to obecne przy tym babcia i prababcia omal nie umarły
          przerażenia i było wyraźnie widać, że chętnie odebrałyby mi prawa
          rodzicielskiewink A synek już w szpitalu zaczął dźwigać główkę z pozycji
          brzuszkowej, mocny jak diablismile.
          Najlepiej PO pierwszym miesiącu nie tyle trzymać, co asekurować - mieć rękę
          zawsze w pobliżu - jak będzie "leciała" w dół to szybko złapiesz, a dasz okazję
          do ćwiczenia. Ja tak robiłam i nawet nie zauważyłam, kiedy już nie byłam
          potrzebna.smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka