Dodaj do ulubionych

Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości

07.02.06, 07:28
Mój synus ma 4m i je tylko z piersi.Dobrze przybiera na wadze jest
łakomczuchem. Chciałabym w 6 m wprowadzic mu cos nowego skoro tak lubi
jesc,tylko nie wiem czy mu nie zaszkodzę jak dam przed koncem 6m.Jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • sylwina75 Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 08:07
      Hej,
      ja, zaczełam wprowadzać mojej córce nowości jak miała 4,5 miesiąca - oczywiście
      wczesniej rozmawiałam o tym z pediatrom. Nowości wprowadzałam powoli, np
      pierwszym posiłkiem córki była zmiksowana marchewka - dawałam ją przez 5 dni z
      rzędu i stopniowo zwiększałam porcję zaczynając jednak od 3 łyżeczek.
      pozdrawiem serdecznie
      Sylwia
    • bomba001 Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 09:01
      oczywiście że taksmile) taki wątek pohjawił sie już wiele razy, ścierały się różne
      opcje, dla mnie wiążąca jest wykładnia WHO i mój pediatra
    • jakw Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 09:16
      Ja wprowadzałam w wieku 5.5 m-ca - lekarka powiedziała, że już można. WHO zaleca
      czekać do skończenia 6 m-cy, ale raczej nie zaszkodzisz, jeśli zaczniesz dawać
      ciut wcześniej. Chyba że synek alergik - wtedy rozszerzanie diety powinno się
      odbywać pod kontrolą lekarską.
      • efka42 Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 09:32
        moja coreczka ma 5 miesiecy i kilka dni, karmiona piersia. tez mnie juz troche
        kusi ,zeby poprobowadc czegos nowego. ale jak sie glebiej zastanowie, to
        dochodze do wniosku,ze moze po prostu znudzona jestem ta monotonia- kilka razy
        dziennie cyc. a te sloiczki tak kusza- wiec chyba to mi bardziej potrzebne niz
        dziecku. moze sie skusze ciut wczesniej, w koncu kilka czy kilkanascie dni nie
        ma az tak wielkiego znaczenia.
      • wielorybka chyba, że pediatra niedouczony 07.02.06, 13:05
        i zaleca alergicznemu dziecku na piersi z niewielkim dodatkiem nutramigenu
        rozszerzanie diety po ukończeniu 4 miesiąca
        przepraszam, że tak ostro ale nadal mnie to wkurza (a ile mam jej uwierzyło?)
    • mariejo Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 09:48
      Karmilam pelne 6 mies ba nawet dluzej bo maja corka 7 mies i 2 tyg nadal jest
      tylko na piersi. Uwazam ze zle jak zbyt szybko rozszerza sie diete, skutki nie
      sa natychmiastowe a rady pediatrow sa rozne, przy dzieciach ze sklonnosciami
      alergicznymi mozna karmic 2-3 mies dluzej. Znam mame karmiaca 9 mies i dziecko
      rozwija sie swietnie. Lepiej pozniej wprowadzac nowosci niz za wczesnie.
      Niestety mamy wzajemnie sie nakrecaja " ja juz daje to czy tamto"
      • maretina Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 14:35
        mariejo napisała:

> Karmilam pelne 6 mies ba nawet dluzej bo maja corka 7 mies i 2 tyg nadal jest
        > tylko na piersi. Uwazam ze zle jak zbyt szybko rozszerza sie diete, skutki
        nie
        > sa natychmiastowe a rady pediatrow sa rozne, przy dzieciach ze sklonnosciami
        > alergicznymi mozna karmic 2-3 mies dluzej. Znam mame karmiaca 9 mies i
        dziecko
        > rozwija sie swietnie. Lepiej pozniej wprowadzac nowosci niz za wczesnie.
        > Niestety mamy wzajemnie sie nakrecaja " ja juz daje to czy tamto"

proponuje wprowadzic po roku.9 miesiac zycia to na 1464646767667% za wczesnie
        na marchewke u zdrowego dziecka.
        • dazzle Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 14:49
          > proponuje wprowadzic po roku.9 miesiac zycia to na 1464646767667% za wczesnie
          > na marchewke u zdrowego dziecka.

a co w tym złego?
        • bomba001 Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 14:50
          natomiast początek 4tego msc, jak wiel osób wprowadza, to na pewnoi za
          wcześnie. powie ci to każdy kompetentny pediatra (choc, jak normalnego
          internistę znalesc go trudno). oczywiście nie jest to opinia producentów
          słoiczków z ich "bezpieczną" zawartością. lepiej później niz wcześniej
    • igulinda Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 14:17
      ja zaczelam wprowadzac nowe pokarmy jak Stach mial 4,5 miesiac, poniewaz
      wracalam do pracy i chcialam zmniejszyc ilosc posilkow mlecznych.
      • luna333 Re: Czy czekacie do 6 m na wprowadzanie nowości 07.02.06, 14:32
        mój synek za 4 dni kończy 6 m-cy i jest wyłącznie na piersi - niedawno miał robioną morfologię i wyszła super. Oczywiście niedługo zaczynam wprowadzać nowości ale wcale mi do tego nie spieszno tylko mały zaczyna się interesować naszym jedzeniem, ostatnio wsadził mi łapkę w jabłko które jadłam (dajemy mu do powąchania rzeczy które jemy), wychodzi mu 3 ząbek, prawie sam siedzi więc i pora na papu przyszła.
        • dominia.n Re: a ja wsadze kij w mrowisko 07.02.06, 16:05
          nie jestem pediatrą i moja wiedza medyczna jest tylko podstawowa, mam też tylko
          jedno małe dziecko więc i doświadczenie niewielkie.. ale z obserwacji i porad
          kompetentnych lekarzy oraz doswiadczeń bliskich stwierdzam, że jeśli dziecko
          nie jest obciążone alergiami ( w rodzinie) i nie objawiało żadnych uczuleń do
          tej pory to spokojnie można mu wprowadzać jabłuszko czy marchewkę przed końcem
          4 miesiąca.. ja tak zrobiłam, mimo iż dziecko na piersi. W piątym miesiącu miał
          jeden stały posiłek nie będący piersia. Od początku jadł łyżeczką, do butli nie
          umiałam go przyzwyczaic. Teraz ma 10,5 miecha, nadal ssie pierś i je wszystkie
          owoce i warzywa w formie normalnych posiłków ( tzn. z naszego gara)oraz do
          ręki. Nie mieliśmy problemów z alergiami czy nadwagą. Nie należy histeryzować,
          wszystko zależy od indywidualnego przypadku, a spróbować zawsze można.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka