Dodaj do ulubionych

Ropiejące oczko

05.05.06, 20:10
Mój synek ma 2 tygodnie. W drugiej dobie życia zaczęło mu ropieć jedno oczko.
W szpitalu podawano mu przez 2 dni antybiotyk i problem zniknął. Zalecenia
były takie, aby oczy przemywać solą fizjologiczną. Robię to 2x dziennie ale
znów oczko zaczęło ropieć sad Czy są jakieś inne domowe sposoby??? Pamiętam że
przy córce stosowałam rumianek, ale była troszkę starsza, więc nie wiem czy u
noworodka tez mogę?
Obserwuj wątek
    • moni.l1 Re: Ropiejące oczko 05.05.06, 20:17
      Ja miałam to samo.
      Rumianku nie używaj-ja przemywałam i było gorzej.
      Byłam u okulisty.
      Kanaliki są malutkie i zatkane,minie to około 5 miesiąca jak dziecko
      podrośnie.Oczywiście często odtykają się wcześniej,ale górna granica to 5
      miesięcy,potem -jak nic nie pomaga- idzie się na odtykanie.
      Spokojnie,tylko nie panikuj.
      Radzę ci mimo wszystko iśc do okulisty,tylko dowiedz się czy przyjmuje
      noworodki/niemowlaki bo nie każdy to robi,i przepisze Ci prawdopodobnie maśc i
      antybiotyk w kroplach.
      • tyg22 Re: Ropiejące oczko 07.05.06, 14:46
        Mojemu synkowi tez w drugiej dobie ropialo oczko, pielegniarka poradzila abym
        przemywala mocna esencja ze zwyklej herbaty, przemywalam kilka razy dziennie
        czasami robilam male oklady z tego i pomoglo. jak mial miesiac to mial straszne
        zapalenie obu oczek bardzo mu ropialy. Meczylismy sie ok tygodnia ale przeszlo
        obylo sie bez wizyty u lekarza i od tamtej pory mamy spokoj.
        Pozdrawiam
    • jotka_aa Re: Ropiejące oczko 05.05.06, 20:33
      Skoro pani synek zupełnie nie dawno (w szpitalu )brał antybiotyk, to rada,żeby
      iść do okulisty po drugi jest chyba bezsensowna.Dwa antybiotyki w pierwszym
      miesiącu życia? to co będzie potem? Mój synek ma dwa miesiące i też jako
      noworodek ropiało mu oczko i śmiało przemyłam mu rumiankiem i po jednym dniu
      była poprawa, zapewniam że nic mu nie było po rumianku, a ropiejące oczko wręcz
      zaczęło się od tego jak wyjałowionym gazikiem (może za szorstki) solą
      fizjologiczną przemyłam mu oczka.Zaczęłam przemywać więc zwykłą wodą i wacikiem
      i więcej sytuacja się nie powtórzyła.
    • alicez Re: Ropiejące oczko 05.05.06, 21:06
      Mojemu synkowi ropiało oczko prawie 5 m-cy. Przemywałam wacikiem kosmetycznym z
      solą fizjologiczną. Przeszło. Ale czasem, jak sprawa się nasila potrzebny jest
      zabieg udrażniania kanalików łzowych. Nie zaszkodzi konsultacja u okulisty.
      Najlepiej zrobic wtedy wymaz i wykluczyc zapalenie spojówek. My uzbroilismy
      sie w cierpliwość i tak jak pisałam, po 5 mieiącach przeszło.
    • kotka.szrotka Re: Ropiejące oczko 05.05.06, 21:19
      Rumiankiem można spróbować. Może pomoże, raczej nie zaszkodzi. Wśród okulistów
      zdana są podzielone, jedni uważają, że uczula, inni, że pomaga. Na początek
      spróbuj delikatnym naparem. Jak nie będzie zaczerwienione to OK. Możesz
      przemywać też roztworem soli fizjologicznej lub przegotowaną letnią wodą.
      Jeżeli nie pomoże przez kilka dni to lepiej odwiedzić okulistę czy pediatrę.
      Dostaniesz nowe krople do oczu. Nie słuchaj głupot, że "antybiotyk w pierwszym
      miesiącu i co potem". Mój mały miał ropiejące oczko w drugim tygodniu, potem po
      kilku tygodniach wróciło, przeniosło się na drugie oko i też słuchałam o
      rumianku i żeby nie przeładowywać antybiotykami. Szkoda dziecka. Wiecznie
      zalepione, załzawione oczy, ciągle regularne zapalenie spojówek. To boli,
      szczypie, dzieciak nic nie widzi przez łzy, które nie spływają, oczy wiecznie
      się lepią, rano czasem śluz zaschnie tak, że zaklei oko. To wieczne
      przecieranie i obsusznie oczu to też dodatkowe wprowadzanie infekcji. Może ktoś
      nie miał podobnie ostrego stanu u dziecka, ale ja miałam i jedyne co mogę
      poradzić to stosować w miarę wcześnie krople i w miarę szybko zdecydować się na
      udrożnienie kanalików. U nas po udrożnieniu poprawa natychmiastowa. Okuliści
      faktycznie czekają do ok. 5 miesiąca bo podobno kanaliki w tym okresie się
      udrażniają (o ile nie są zarośnięte), ale np. w poradni gdzie udrażnialiśmy
      powiedziano, że 5-ty miesiąc to już późno. Dziecko jest coraz silniejsze i może
      być trudno wykonać zabieg, potrzebna może być narkoza. Ja żałuję jedynie, ze
      czekaliśmy tak długo. Acha, nie stosuj starych kropli bo najczęściej ważne są
      przez parę dni od otwarcia.
    • aniuta75 Re: Ropiejące oczko 05.05.06, 21:30
      Ja próbowalam najpierw sama. Przemywalam parę razy dziennie solą fizjologiczną.
      Potem rumiankiem. Nic nie pomogło. Poszłam do okulisty. Kazał mi robić masaż
      kanalików - pięknie ropa wtedy wychodzi, potem przemywać solą fizjologiczną a
      potem krople - na początku jakieś zwykła a potem antypiotyk bo nie było
      poprawy. Przez jakiś czas było dobrze a teraz znowu wraca. Postanowiłam robić
      te zabiegi częściej i zobaczymy jaki będzie skutek.
      Moja rada - idź do okulisty, bo samo przemywanie niekoniecznie coś da,
      konieczne są masaże aby tą ropę wypchnąć z kanalika łzowego oraz nawet kolejny
      antybiotyk.
      Powodzenia

Ania i Kubek vel Pyzaty
      • janemisiak Re: Ropiejące oczko 05.05.06, 22:02
        Mójemu synkowi kilka dni po porodzie też zaczęło ropieć oczko.
        Przymywałam rumiankiem potem herbatą ale nic nie pomagało.
        Miałam wrażenie że przymywając oczy tylko je podrażniam z czasem skóra lekko
        się zaczerwieniła.
        Pediatra przepisał Biodacyne i pomogło już w pierwszym dniu!
        Dodatkowe zalecał masaże w dołeczku noska (na wypadek gdyby powodem były
        zapchane kanaliki łzowe).

pozdrawiam,
        Janetta
        • aciki Re: Ropiejące oczko 05.05.06, 22:16
          A mojemu synkowi nie pomógł antybiotyk tylko właśnie przemywanie rumiankiem -
          jak reką odjął - jak widac nie ma reguły...
          • dyzurna Re: Ropiejące oczko 06.05.06, 07:23
            tylko rumianek a 2 tygodnie ropialo oczko, sol nic nie pomogla
    • jagoodka79 Re: Ropiejące oczko 07.05.06, 11:05
      Mnie poradzono masowac przestrzen miedzy noskiem a oczkiem przesuwajac palec od
      czołka w dól. Pomogło. Oczko przemywam zimną gotowaną wodą.
      • alicez Re: Ropiejące oczko 07.05.06, 21:42
        Włąśnie zapomiałam o masażu.
    • kuleczka28 Re: Ropiejące oczko 07.05.06, 23:37
      Hej! Mojej córeczce po urodzeniu też ropiało oczko. W szpitalu dostała
      antybiotyk, gentamicin bodajże, ale to nic nie pomagało. Można go było stosować
      tylko 2 tygodnie, a problem nie zniknął. Na wizycie domowej położna
      podpowiedziała, ze zanim wybierzemy się do okulisty, żebyśmy spróbowali
      stosować okłady na oczko wacikiem jałowym nasączonym wywarem ze świetlika
      (możńa kupić w aptece w saszetkach) + masowanie kanalików obydwu oczek. Pomogło
      rewelacyjnie, oczko szybko przestało ropieć i się już nie klei, pozdrawiam smile
    • mamastasia Re: Ropiejące oczko 08.05.06, 11:11
      Idź do okulisty, który zajmuje się noworodkami rózwnież. Może pomoga masaże,
      biodacyna czy inne maści, ale nie muszą. Mój syn miał wielokrotnie przetykane
      kanaliki łzowe. Ostatnio pół roku temu, gdy miał już 3 lata. Nie na wiele to
      pomaga - akurat jemu, bo sposród wszytskich innych dzieci z takim problemem
      tylko on ma go nadal. Na razie zbieram siły by iśc znowu do okulisty. A rumianek
      ma własciwości garbujace, nie nalezy go za duzo pić (podawać dziecku) czy też
      przemywać oczko. Choć od czasu do czasu czy przez krótki okres nie zaszkodzi.
    • mammazuzi Re: Ropiejące oczko 08.05.06, 11:50
      juz w szpitalu po porodzie lekarz i polozna kazali przemywac moim mlekiem a to
      dlatego ze zrobiono wymaaz i nie stwierdzono bakterii wiec podawanie antybotyku
      bylo nieuzasadnione, po jakichs 2 tyg tez nie wiec czyscilam oczko mlekiem i ok
      4 tyg kanaliki sie udroznily i mamy piekne oczka...
      pewnie komus wyda sie to dziwne z tym mlekiem ale to tu polecane do wszystkiego
      nawet na zmiany skorne (naszczescie nie musialam sprawdzac)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka