14.05.06, 19:17
Witam. mam problem i proszę o pomoc. Mam termin na połowę czerwca i jak to zwykle bywa dostałam od koleżanki mase ciuszków. wiadomo wpierw trzeba je przeprać, wyprasować itp. I tu jest problem: w jakim proszku? czy mogę je teraz wyprać w zwykłym czy powinnam w takim dla dzidziusiów?? Dziękuje bardzo za pomoc i serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amoszyn Re: Proszki 14.05.06, 19:18
      Zaleca się pranie ciuszków dla noworodka w płatkach mydlanych albo w specjalnym
      proszku dla niemowląt. Ja używałam Lowela. Calkiem w porządku. Polecam.
      • blesa1 Re: Proszki 14.05.06, 19:25
        A z tym prasowaniem to jest tak: póki jesteś w ciąży, prasuj, bo to skraca
        ostatnie trudne tygodnie, ale jak już urodzisz, to sobie daruj i odpocznij w tym
        czasie. Dziecku na pewno nic się nie stanie smile
        • karolinka123 Re: Proszki 14.05.06, 19:37
          Ja polecam Lovele oraz Bobasa(niedrogi a mojego malego nie uczulil jak Jelp),
          zaleca sie pranie w proszkach dla niemowlat,bo te dla doroslych
          najprawdopodobniej uczula, wiec sa niewskazane.
          • mmala6 Re: Proszki 14.05.06, 20:02
            polecam zaczac od proszku taniego (dla niemowlat oczywiscie) bo byc moze okaze
            sie super i nie trzeba bedzie wydawac kasy na drogie proszki.Polecam "Dzidzusia"
            Polleny, 3zl z groszami za 600g, bosko pachnie, dopiera i jest super, my uzywamy
            do dzis dnia.Sa tez platki i plyn do prania oraz plukania ale ten ostatni od 3rz
            chyba.
            • mmala6 Re: Proszki 14.05.06, 20:02
              a z prasowanie daj sobie spokojwink chyba ze bardzo chcesz, masz sile i czaswink
            • b.bujak Re: Proszki 14.05.06, 20:49
              ja też polecam Dzidziusia! używam płynu do prania - do tej pory... jest
              niedrogi i nie odbiega jakością od jelpa i loveli
              • paytay Re: Proszki 14.05.06, 21:09
                Dziękuje bardzo za pomocsmile)) Już nie mogę się doczekać kiedy ubiorę maleństwo w te ciszkismile))Serdecznie pozdrawiam
                • b.bujak jeszcze jedno 14.05.06, 22:19
                  na poczatku zaleca sie podwójny cykl płukania
                  • scarletta84 Re: jeszcze jedno 14.05.06, 22:25
                    co wy macie z tym darowaniem sobie prasowania? nam polozna powiedziala ze darowac mozna sobie
                    jak dziecko bedzie mialo z pol roku... w ten sposob masz pewnosc ze zdezynfekujesz rzeczy noszone
                    przez dzidziusia. szczegolnie istotne jak masz rzeczy po kims. ja mam naprawde niemialo ciuszkow
                    dla niuni, ale ani razu nie miala na sobie nie wyprasowanych... jak sobie dobrze zorganizujesz czas to
                    znajdziesz na prasowanie chwile. mi sie udaje juz 2 i pol miesiaca bo tyle ma moje sloneczko smile
                    pozdrawiam,
                    b.
                    • katklos Re: jeszcze jedno 14.05.06, 22:29
                      Mnie już ponad 2 lata starcza czasu na prasowanie, a wróciłam do pracy, gdy syn
                      miał 7,5 mca. Nie wyobrazam sobie nie prasowac dziecku, skoro prasuję sobie -
                      przecież to moment, przeprasowaać te małe ubranka..
                    • b.bujak Re: jeszcze jedno 14.05.06, 22:40
                      a co Ty masz z ta dezynfekcja?
                      jak ktos lubi, to prasuje, ale jak nie bedzie prasowal, to tez strasznej
                      krzywdy dziecku nie zrobi; a jak masz uzywane ciuszki, to pierwsze prasowanie
                      wystarczy do dezynfekcji "obcej" flory bakteryjnej;
                      ja prasuje ciuszki młodego ale nie z powodu obaw przed bakteriami, tylko
                      dlatego, ze lubie prasowac o lubie, gdy mamy uprasowane ciuchy
                      • mmala6 Re: jeszcze jedno 14.05.06, 22:47
                        Widac nasze polozne z innych podrecznikow sie uczyly, bo moje w szkole rodzenia
                        nie kazaly prasowacwinkchyba ze pieluchy tetrowe (jezeli mialby byc uzwane) i to
                        jeszcze tylko jedna strone, te ktora mialaby byc przy pupie dziecka.
                        Prasuj sobie ile chcesz, nikt Ci nie broni przeciez.Mnie sie nie chce, wiec
                        prasuje tylko to co niezbedne np t-shirty, bo nieuprasowne wygladaja jak psu z
                        mordy wyjete.Cala reszta nie wymaga prasowania ale znam takie mamy, ktore kurtki
                        prasuja....
    • dagger1 Re: Proszki 14.05.06, 22:45
      Mieszkam w Niemczech i tutaj nikt nie słyszał o uzywaniu specjalnych proszków
      dla niemowląt. Jeśli dziecko ma uczulenie to zalecają ariel sensitiv, albo cos
      podobnmie delikatnego i tyle. Dziecku od samego początku prałam w normalnym
      proszku. Darowałam sobie tylko płyn do płukania.
    • aleks32 Re: Proszki 15.05.06, 08:07
      Ja też mieszkam w Niemczech i tu rzeczywiście nie ma czegoś takiego jak proszek
      dla dziecka. Od samego początku prałam ubranka mojego maleństwa razem z
      naszymi, płukałam "intensywnie" i synek żyje, i co więcej, ma się dobrze.
      Myślę, że proszki dla dzieci (hit w Polsce), są wymysłem marktingowym
      producentów, czymś na czym można zarobić pieniądze (w naszym i tak niezbyt
      bogatym społeczeństwie), bo przecież matka nie będzie oszczędzać na dziecku i
      wyda kasę, którą mogłaby lepiej przecież spożytkować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka