Dodaj do ulubionych

37,2 st pomocy

19.05.06, 21:10
hej moj synek ma prawie 4 miesiace i dostal goraczki dochodzi do 37,5 mam
pytanie czy podac mu cos na goraczke Wiktor nie jest przezebiony niewiem czy
to nie od zabkow bo strasznie sie slini i jest marudny co wy byscie zrobily
to moje pierwsze dziecko i chyba troszke panikuje Mam apap dla niemowlat
Obserwuj wątek
    • 111a4 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:15
      mozliwe ze to zabki.najlepszy byłby czopek.mojej małej apap nie pomagał -
      goraczka nie spadała,a po czopku tak.
    • 111a4 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:16
      chociaz to jeszcze nie jest wielka temperatura.
    • kaska1968 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:17
      poki co rozbierz go troszke i zrob chlodne oklady na czolo i kark.jesli
      przekroczy 38 i zobaczysz,ze cos jest nie tak podaj czopek.dawaj maluchowi
      pic.a dobrze by bylo zadzwonic do rodzinnego,albo do lekarza z pogotowia.nie
      martw sie,bedzie ok.
      • aguska231 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:19
        no wlasnie wiktor jest dzis radosny nawet bardzo w dzien nie marudzil
        nie "widac"po nim ze jest chory przejzalam wszystkie watki i u prawie
        wszystkich to byly zabki tongue_out ehhh
        • gogam25 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:38
          Witam - po pierwsze spokojnie. Nie jest to jeszcze wysoka gorączka. Pamiętaj,
          że temperaturę mierzoną w pupce trzeba pomniejszyć o 4 kreski. Czyli jesli mamy
          temperaturę 37,2 to dzidziuś ma 36,8. Osobiście bym jeszcze nie reagowała i
          wstrzymała się z podawaniem środków na obniżenie gorączki. Jednakże baczniej
          obserwuj dzidziusia i jeśli zauwazysz znaczny skok temperatury, możesz mu podać
          albo paracetamol albo ibufen. Jednak najlepiej żeby były to czopki gdyz łatwiej
          zaaplikować je małemu dzidziusiowi. W przypadku paracetamolu dawka nie może
          przekroczyć 10 mg na kg masy ciała więc jeśli dzidziuś waży np. 5 kg dawka max.
          50 mg. Dokładnie przeczytaj ulotkę i przelicz. No i jesli wystąpi wysoka
          gorączka koniecznie jutro do lekarza. Mam jednak nadzieję że nie będzie takiej
          konieczności.
          pozdrawiam
          gosia m.
      • jola261 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:43
        Mi lekarka powiedziała,że dziecko ma prawo mieć temperaturę powyżej 37. Ale
        czopek należy dać jak temperatura sięgnie 37,6-38. Poniżej nie ma sensu bo może
        samo przejść i krzywda się nie stanie.
      • schiriou nic sie nie dzieje!!! 19.05.06, 22:38
        U niemowląt temperatura waha się od 36.6-37.4 i to jest norma.Tak naprawdę
        zaczynamy działać powyżej 38
    • moni.l1 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:19
      To jeszcze nie gorączka,spokojnie.Masz czopek paracetamolu dla niemowląt?To
      daj.Ja nie miałam apapu,ale jeśli pisze na ulotce,że działa przeciwgorączkowo
      to podaj wg ulotki.Nie panikuj.
      Moja córcia w szpitalu często miała taką gorączkę i uspokajali,iż 38,5 st to
      już trzeba reagowac.

• ania800 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:43
        własniewszystko zalezy gdzie mierzyłam temperaturę jeśli w pupce to wygląda na
        to że dziecko nie ma temperaturkismile
        a do 38 się nie zbija tak radzą lekarze
        moj jak był w podobnym wieku miał podwyższoną temeraturę bo mu było
        najzwyczajniej za gorąco (mama za ciepło ubrała)
        • aguska231 Re: 37,2 st pomocy 19.05.06, 21:54
          ja mam smoczek do mierzenia temperatury, sprawdzony najpierw na mamie i
          temperatura porownana ze zwyklym termometrem wiec chyba niezawodny tak mi sie
          wydaje przynajmniej, Vikus spi narazie ale temperatura sie wach w granicach 37-
          37,5 narazie nic mu niepodaje poczekam do 38 mam apap w kropelkach z
          kroplomierzem przypisala mi to moja pediatra kiedys po szczepieniach. dzieki za
          wszystkie odpowiedzi wlasnie sie tak zastanawiam czy niejest za grubo ubrany ma
          body z ktotkim rekawkiem i pajaca welurowego raczej cienkiego jest przykryty
          flanelka ale ja jestem w bluzce z krotkim rekawem i mi jest goraca hmmm moze go
          rozebrac ale z drugiej strony on w nocy sie rozkopuje. ehhh
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka