Dodaj do ulubionych

"ślimakowanie"

19.06.06, 20:28
w jakim wieku były Wasze dzieciaczki, gdy zaczęły przemieszczać się na brzuszku?
Obserwuj wątek
    • maniolka05 Re: "ślimakowanie" 19.06.06, 21:12
      Moja córcia miała 7 miesięcy, teraz ma 8 miesiecy i zaczyna raczkować oraz
      wstawać przy meblach i łóżeczku.
    • wielorybka Re: "ślimakowanie" 19.06.06, 21:22
      pierwsze próby w wieku 7 miesięcy
      • kanaviosta Re: "ślimakowanie" 19.06.06, 21:33
        pierwsze zupełnie samodzielne próby? a czy wcześniej Wasze dzieciaczki
        wykazywały na to ochotę?
        widzicie, moja Dzidzia nie ma jeszcze 4 miesięcy. radzi sobie super na pleckach.
        przemieszcza się na macie jak wskazówki zegara, często też musze jej szukać poza
        matą, na górze i na dole wink
        w dodatku dzisiaj rano, zaczęła się odbijac nóżkami od podpórki z mojej nogi i
        przemieszczać w ten sposóbna brzuchu. jest bardzo ruchliwa na brzuszku, w
        zasadzie jeszcze tylko przesuwanie lewej rączki musi uruchomic i popełznie sama.
        czy to aby nie za wcześnie??
        wiem, że każde dziecko się rozwija w swoimm tempie, ale bardzo mnie ciekawi. co
        o tym sądzicie? Wasze Maluchy też tak miały?
        • wielorybka Re: "ślimakowanie" 19.06.06, 21:35
          wiercenie i kręcenie się w koło to było znacznie wczesniej; pisałam o celowym
          przepełznięciu do zabawki
          • madziajas2 Re: "ślimakowanie" 19.06.06, 21:40
            moj maly ma niecale 5 miesiecy i od tygodnia przekreca sie z plecow na brzuch.
            Jak jest na brzuszku to nozki probuje sie odpychac i gdyby wiedzial jak
            przesuwac raczki to pewnie by juz raczkowal. Pozdrawiam cieplo
          • kanaviosta Re: "ślimakowanie" 19.06.06, 21:42
            a ja pisałam o celowych próbach przepełznięcia.smile moze to kwestia
            ortopedycznego materaca (bo rzecz się działa na łóżku)?wink jakieś cuda czy to
            normalne? smile
            • madziajas2 Re: "ślimakowanie" 19.06.06, 21:49
              niewiem czy to cuda czy to normale. Maly najpierw probowalam na lozku, ale w
              rezultacie nauczyl sie przekrecac wlasnie w lozeczku, potem pojawily sie proby
              odychania. Obecnie nie ma to znaczenia na jakiej powierzchni lezu: wszedzie
              robi to samo:tzn przekreca sie i probuje odpychac nozkami smile
    • brunette23 Re: "ślimakowanie" 19.06.06, 22:14
      moja córeczka tydzień temu skończyła 3 miesiące, przemieszczanie się o 360
      stopni niedługo zacznie ćwiczyć na czas... wink przekręca się od wczoraj z pleców
      na brzuszek, w tej pozycji już od dawna Jej się nudzi, poza tym tylko
      przekręcanie się jest fajne... i zaczyna zabierać się za pełzanie, jeszcze co
      prawda nie pełznie, faktycznie rączki jeszcze muszą się trochę nauczyć, ale tak
      to wygląda jakby zaraz miała a już na pewno ma na to wielką ochotę... smile także
      chyba nie jest u Was za wczesnie... smile pozdrawiamy! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka