maarta23 12.07.06, 09:17 Mam pytanie moja 7 tyodniowa córka nie chce brac witamin (vigantol i cebionmulti) czy moge jej je podawac z mlekiem ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doris1981 Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 12.07.06, 09:20 Cebionmulti podaje swoim dzieciom do herbaty, natomiast vigantol nalezy dawac bezposrednio bo buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
agunia1980 Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 12.07.06, 09:58 Ja podawalam mojej coreczce wit i Vigantol w malej ilosci mleka,takiej zeby na raz i od razu to wypila. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 12.07.06, 12:45 masz mądrą córkę - wie że wszystko co jej potrzebne jest w mleku, i mamy jak i w mieszance modyfikowanej. Jeżeli córka ma dobrą morfologię, nie chorowała ostatnio i nie jest w okresie rekonwalescencji po co jej witaminy??? Odpowiedz Link Zgłoś
nnnikita Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 12.07.06, 12:59 ja daje na lyzeczce i wtedy zawsze grzecznie polyka Odpowiedz Link Zgłoś
benignusia Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 12.07.06, 14:00 na oddziale intensywnej terapii gdzie pracuje moja mama powiedziano ze jesli mała ma dobrą morfologie mimo wszystko podawać jej witaminy,bo one sie wydalają jeśli ich jest za dużo(pediatra neonatolog)i kazała dawać vigantol i cebion multi na łyżeczce mleka.tak robie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 12.07.06, 15:07 nieszkodliwa dla organizmu jest witamina C, bo ona wydalana jest z moczem. Nadmiar witamin szkodzi i wiadomo to juz od dawna. A co do połączenia vigantolu i cebionu multi - cebion ma w swoim składzie wit D3 - wasze dzieci otrzymują często bez potrzeby zbyt jej duże dawki. Nadmiar wit d3 jest znacznie bardziej szkodliwy niz jej niedobór. Czasami warto zastanowić się zanim sięgniecie po witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
goof Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 12.07.06, 20:41 Ja podawałam przez taki zakraplacz jak do oczu. A vigantol należy podawać bezpośrednio do buźki bo jest bardzo tłusty i będzie osiadać na butelce. A jak wiadomo tłuszcze nie łączą się z innymi płynami. Odpowiedz Link Zgłoś
brunette23 znowu wszyscy mądrzejsi od lekarzy... :/ 12.07.06, 18:35 poza tym pytanie było nie czy podawać to wszystko tylko jak... co do vigantolu i cebionmulti to podaje się je na łyżeczce dodane razem do odrobiny mleka... witamina d i kilka innych rozpuszcza sie w tłuszcach (mleko) i jest wtedy łatwiej przyswajalna... Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 13.07.06, 04:34 ja vigantol wkraplam na smoka i daję do buzi do zlizania Odpowiedz Link Zgłoś
macbeata Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 13.07.06, 07:23 Mój synuś też nie chciał cebonu.Koleżanka poradziła mi zrobić z niego napój.Do 30ml wody dodaję odrobinę glukozy i cebion.Od tamtej pory mały pije witaminki ze smakiem. Beata,Michał już 3 msc Odpowiedz Link Zgłoś
olushia Re: Prosze o rade Witaminy !!!!! 13.07.06, 08:52 Mnie pediatra powiedziała,żeby dawać na łyżeczce zmieszane z mlekiem z piersi mały do tej pory tak zjada (ma 6 miesięcy) i nawet oblizuje łyżeczke. Daję mu po kąpaniu przed wieczornym karmieniem, bo gdzieś wyczytałam,że tak jest najlepiej, aha a na samym początku przez jakieś 2 tygodnie podawałam osobno rano cebion wieczorem wit.d, bo gdyby był uczulony aby było wiadomo na które.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś