marcelkowamama 21.07.06, 15:40 o co chodzi z tym wyginaniem sie w 'C'? jak to dokladnie wygląda? czy to pozycja w czasie snu czy wogóle? chodzi o takie bardzo mocne odchylanie głowy do tyłu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demarta Re: o co chodzi z tym wyginaniem sie w "C"? 21.07.06, 15:46 jak położysz golaska na materacu i go poobserwujesz, to zauważasz, że skręca głowę i biodra w jedną stronę, a z brzuszka robi się taki łuk. biodra układają się na skos, tak ze jedna nóżka podwija się bardziej przy tym skręcie, a druga wygląda na dłuższą. Odpowiedz Link Zgłoś
goska2771 Re: o co chodzi z tym wyginaniem sie w "C"? 21.07.06, 15:55 A czy takie wyginanie sie moze byc poczatkiem przewracania sie na brzuszek?maly ma 4 mies. i robi cos takiego od dwoch dni,a ja to interpretuje jako wlasnie probe przekrecenia sie na brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
maja209 Re: o co chodzi z tym wyginaniem sie w "C"? 21.07.06, 16:14 moja coruchna tez tak wlasnie robi i wlasnie skonczyla 4 m-ce i mysle ze to sposob na przekrecenie sie na brzuszek bo nawet raz jej sie zdarzylo przekrecic Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: o co chodzi z tym wyginaniem sie w "C"? 21.07.06, 16:17 mój syn też się przekręcił z brzucha na plecy, ale miał wtedy miesiąc, a to zdecydowanie za szybko, u niego więc to zaburzenie a nie szybkie nabywanie umiejętności, Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta11113 Re: o co chodzi z tym wyginaniem sie w "C"? 21.07.06, 16:19 U mnie jest tak samo za niedługo skończy 4 m-ce i też tak robi wygina się w literke c.Mam nadzieje że to jest normalne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna do demarta 22.07.06, 08:41 zeczywiscie pojde to skonsultowac do innego neurologa chociaz i tak ufam temu... podaczas badania wszystkie odruchy neurologiczne sa prawidlowe, kciuki nie schowane, piastki lekuchno zacisniete zreszta z dnia na dzie widze jak sie otwieraja.glowka odchylona do tylu ale na pewno nie w stopnu jak na 1 zdjciu, bardzo lekko.jest spokojna i gdzieczna (co powinno byc jednym z objawow WNM) przy piersi nie ma szarpania, sporadycznie wieczorem jak mam malo mleka, nie jest spieta a takie podobno dzieci sa z WNM no prostu cale napięte. no nic skonsultuje mimo to...pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Leżąc na boku, czy na plecach? 21.07.06, 16:26 Tzn interesuje mnie, w jakiej pozycji (dziecka oczywiście) należy obserowoać tą figurę Odpowiedz Link Zgłoś
ewazak3 u nas wyglada to tak : 21.07.06, 17:07 img59.imageshack.us/my.php?image=3lipiec1smallif0.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
goosiaa3 Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 17:41 nie wyglada to zbyt zdrowo... poradzila bym sie pediatry.. Odpowiedz Link Zgłoś
afrodytakrzys Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 17:50 mój synek kończy niedługo cztery miesiące i od około tygodnia robi właśnie tak jak jest na zdjęciu.ale w takiej pozycji nie jest długo,bo,albo zasypia na boku albo kładzie się na brzyszku i się czołga.robi to tylko w jedną stronę.cieszę się ,bo wcześniej układał główkę na drugą stronę.tak więc to"c" jest normalne czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 21:01 Czy maluszka oglądał neurolog? Jeżeli nie to bym z nim poszła. To typowa pozycja zwłaszcze w czasie snu dzieci z wzmożonym napięciem mięśniowym. Sama to przerabiałam. Mój maluch spał dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
iw77 Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 21:10 A czym jest takie wzmozone napiecie miesniowe? Moja mala normalnie podczas niespania tak sie nie wygina, ale podczas spania jest czesto w takiej pozycji. ma miesiac. Poki co zrzucalam to na karb niedawnego zycia w brzuszku. BYc moze w takiej pozycji tam siedziala. Prosze spojrzcie na zdjecia i wyrazcie opinie co o tym myslicie, bo zaczynam sie martwic. republika.pl/dijkstra/Zuzanna/08.07/index_0807.html Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 21:36 iw77 moja coreczka budzac sie i przeciagajac tez tak wyglada odchyla glowke, bylismy u neurologa powiedzial ze jest zdrowa (miala tez zacisneite piastki) ma 3,5 miesiaca Odpowiedz Link Zgłoś
demarta dyżurna 21.07.06, 22:28 nie odbierz tego jako złośliwość, ale ja na twoim miejscu poradziłabym się innego neurologa..... no chociażby tylko po to, żeby potwierdził diagnozę pierwszego. to naprawdę problem, który nie ćwiczony i pozostawiony sam sobie może mieć tragiczne skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
babajaga50 Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 21:36 oglądałam zdjęcia, ja na Twoim miejscu poszłabym do neurologa.To wygląda na Wzmożone napięcie mięśniowe. To nic strasznego, tyklo tak strasznie brzmi. Parę ćwiczeń i wszystko będzie dobrze. Ja też bałam się nawet słowa "neurolog".pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamila_mila Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 22:11 Ja z moim byłam u neurloga jak miał mały 3 miesiace, zacisniete pięsci wyginanie w literke c odchylanie głowki, okazło się ze to napięcie mięsniowe. Dostaliśmy skirowanie do osrodka rehabilitacji i wszystko się wyrównało ok 6 mies. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 22:14 mój synek też tak sypiał mniej więcej od 4 miesiąca, teraz ma 1,5 roku i woli spać na brzuszku niż na boczkach, ale już nie odchyla tak główki byliśmy u neurologa, który stwierdził, że synek jest zdrowy - niektóre dzieci przybierają taką pozycję w czasie snu idź z dzieckiem do lekarza to Cię uspokoi )))) a czasem warto po prostu coś sprawdzić u specjalisty Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: u nas wyglada to tak : 21.07.06, 22:52 Wzmożone napięcie mięśniowe polega tak po "chłopsku" na tym, że tylne partie mięśni są bardziej naprężone od przednich. Częstymi objawani WNM są: wczesne podnoszenie główki w lezeniu na brzuszku, z kolei dziecko jej nie przyciąga do klatki piersiowej gdy jest podciągane za rączki, zaciskanie piąstek, odchylanie główki do tyłu w czasie snu, prężenie się, wzmożony niepokój. Takie dzieci są bardzo wrażliwe, nie mogą skupić uwagi, nawet niewielki bodziec wywołuje często gwałtowną reakcję, stąd tez częśte problemy z karmieniem piersią.Wizyta u dobrego neurologa na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości. Jeżeli stwierdzi WNM zaleci właściwą rehabilitację, ćwiczenia. Poza tym równie ważna jest właściwa codzienna pielęgnacja dziecka. Dlatego z uporem maniaka zawsze załączam ten link: www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf To naprawdę ma znaczenie jak dziecko podnosimy, nosimy, kładziemy, kąpiemy, itp... Sama dobrze wiem jak mi ten poradnik pomógł, mimo, ze synek, który miał WNM jest moim drugim dzieckiem, więc niby jestem doświadczoną mamą. I spokojnie: WNM jeśli jest właścieie rehabilitowane nie jest straszne. Dzieci z tego wychodzą bez żadnego szwanku. Mój mały prężący się niespokojny wrzaskun wyrósł dzięki ćwiczeniom na uśmiechniętego, niepłaczącego, pogodnego chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: jakie skutki? 21.07.06, 23:16 Skutki tak naprawdę są dopiero widoczne w wieku szkolnym, choć wtedy trudno je powiązać z nielecznym WNm. Dzieciak jest nerwowy, nadpobudliwy, nie potrafi skoncentrowac uwagi, usiedzieć w jednym miejscu, bazgroli jak kura pazurem. Jak coś robi to całym sobą. Ktoś powie, że to przeciez nie sa problemy. Otóż są - ja niestety podejrzewam, że mój starszy syn nie miał zdiagnozowanego WNM, a poszedł w ubiegłym roku do szkoły. I to naprawdę są problemy! Ta ruchliwość, żywość pociąga za sobą również problemy w nauce. Nasza pani neurolog mówi o takich dzieciach, że umysł jest pierwszy, a ciało nie nadąża. I stąd te problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama no to moj dzieciak to ma 22.07.06, 01:10 ma wszystkie ojawy o ktorych piszesz wczesniej aniu. musze teraz znalezc dobrego neurologa Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: no to moj dzieciak to ma 22.07.06, 10:27 Przeczytaj też tu: (może już to zrobiłaś) www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf Dziuniamoja bardzo ladnie i wyczerpująco to opisała. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazak3 jesli chodzi o zdjecie 22.07.06, 15:48 Ada wygina sie w ten sposob zeby popatrzec co jest za nia,czasem w ten sposob polezy troche. spi normalnie, trzyma glowe przy podciaganiu za raczki a przy lezeniu na brzuchu wysoko ja podnosi, od paru dni przewraca sie z plecow na brzuszek. oglada ja dokladnie pediatra przu kazdej wizycie. w naszym przypadku jest to "zdrowe wyginanie". Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna martwie sie 29.07.06, 10:49 witam ponownie no sama nie wiem od jakiegos tygonia moja coreczka coraz czesniej odgina sie w to "C" za tydzien konczy 4 miesiace, piastki ma lekko zacisniete nie takie spiete ale martwi mnie to ze tak nagle zaczela sie odginac bylam z nia u jednego neurologa, bo drugi jeszcze z urlopu nie wrocil...no sama nie wiem co myslec - martwie sie Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: martwie sie 29.07.06, 14:20 no ten 1 powiedzial ze dziecko zdrowe i on od niej nic nie chce, a 2 mi wroci w nastepnym tyg z urlopu...czekam Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: martwie sie 29.07.06, 19:11 A czy jak podciągasz małą za rączki, czy przyciąga główkę (lub chocież próbuje) do klatki piersiowej? Tylko nie rób tego często, po prostu sprawdź jeden raz. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: martwie sie 29.07.06, 21:10 dzis juz spi,ale sprawdze jutro choc nie sadze, w pionie trzyma pieknie, ale podciagana raczej nie... Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: martwie sie 29.07.06, 21:46 Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i nagle zaczął dotyczyć również mojego Szymcia.Dosłownie od tygodnia tak się wygina w wózku jak chce popatrzeć przez siateczkę w budzie a dziś po prostu przekręcił się na boczek,majtną nózką i już.MAm nadzieję, że to o to chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
katep_1 Re: martwie sie 29.07.06, 22:03 Skoro tyle dzieci wam sie uklada w ta literkę C to na pewno jest to normalne. W końcu musi jakos nabywać nowe umiejętności??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka a nasz pediatra 30.07.06, 10:06 (jego pielęgniarka to samo powiedziała chwilę wcześniej) spokojnie skwitował takie wychylanie główki do tyłu jako objaw zgagi - kazał kłaść małą po jedzeniu ciut pod kątem, odbijać porządnie też trzeba inncyh objawów nie miała, więc nie byłam bardzo zaniepokojona zbadał ja i stwierdził że jest zdrowa i wszelkie odruchy w normie Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: martwie sie 30.07.06, 15:31 w ogole nie trzyma glowy leci jej bardzo do tyłu Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: martwie sie 30.07.06, 16:00 Wydaje mi się, że dziecko w tym wieku powinno już próbować ją podciągać do klatki piersiowej. Dzieci, które mają problemy z napięciem mięśniowym długo nie potrafią podciągać główki, bo mają słabe mięśnie brzucha. Koniecznie skonsultuj małą u dobrego neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: martwie sie 30.07.06, 17:05 napewno to zrobie w tym tyg, a czy twoje dziecko dlugo mialo zacisniete piastki? Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: martwie sie 30.07.06, 17:14 Tak dokładnie to już nie pamiętam. Mój synek ma teraz 14 miesięcy, więc upłynęło trochę czasu. Poza tym dość wcześnie zaczęliśmy rehabilitację - ok. 10 tyg. i gdy miał tak jak Twoja córeczka 4 miesiące to zaczął juz przyciągać główkę. Ale przed rehabilitacją łapki miał faktycznie zaciśnięte i podwijał paluszki u nóg do spodu. Smyraj malutką po wierzchniej stronie łapek i nóżek, to pozwoli jej się rozluźnić. Jeżeli wygina się do tyłu, można też smyrac po brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: martwie sie 30.07.06, 17:16 Zapytaj też na forum rehabilitacja: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939 Tam dziewczyny są na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
hodos super link!! 23.11.06, 19:01 wielkie dzięki, zrozumiałam, że chyba zbyt gwałtownie obchodzę się z moją pociechą.. każda mama powinna to przeczytać.. Odpowiedz Link Zgłoś
chircia Re: super link!! 23.11.06, 21:10 Moja tak śpi od dawna. Chociaż nie wygina się aż tak bardzo jak na wyżej zamieszczonym zdjęciu. Zaciska też piąstki, chociaż mniej niż wcześniej (gdy była młodsza). Jest raczej spokojnym i bardzo pogodnym dzieckiem. Oglądało ją 2 neurologów dziecięcych. Żaden nie stwierdził WNM, chociaż drugiemu sugerowałam taki problem... I co mam myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaani Re: super link!! 23.11.06, 21:26 moja tak śpi już dwa lata.. latałam z nią i wmawiałam WNM i nic.. nikt mi nie uwierzył.. no i rośnie sobie mój przedszkolaczek dalej.. Odpowiedz Link Zgłoś
chircia Re: super link!! 23.11.06, 21:40 No to nie wiem, cholera, co sobie mysleć. Jeśli u Twojej córki nie stwierdzili, wnm, to może to nie to? Może zewnętrzne badanie nie wykazało (stukania młoteczkiem, naciskanie stóp, obserwacja neurologa i takie tam)? I to oznacza, że nie ma wnm? Może one lubią tak spać? Ja nie widzę u mojej córki, żeby była szczególnie niespokojna. Ma 8 mcy, prawie raczkuje, nie rozwija się ani za szybko, ani za wolno... Odpowiedz Link Zgłoś
hodos Re: super link!! 26.11.06, 21:07 moja też tak czasami śpi ale mniej wygieta.. jak się budzi i przeciąga to wygina się maksymalnie we wszystkie strony.. lekarz wykluczył wnm z uśmiechem Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama jako zalozycielka postu 27.11.06, 09:06 po ilus, tam miesiącach teraz maly ma pol roku, wszystko jest ok, bylismy u neurologa wnm nie stwierdzono, poprostu przestał sie wyginac i juz Odpowiedz Link Zgłoś
ika92 Re: u nas wyglada to tak : 27.11.06, 09:54 Moja mała (niedługo skończy 4 miesiące) też się tak wygina do tyłu, mocno odchyla główkę i kwęka przy tym tak jakby wymagało to od niej mnóstwo wysiłku. Robi tak np. w łózeczku lub gdy jest zła, ale spi normalnie. Byłam z nią u neurologa i ten stwierdził, ze jest to problem z napięciem mięśniowym , gdyż nie podciąga główki, ale nie można tego nazwać wnm i dał skierowanie na rehabilitację. Jednak to rehabilitant bedzie oceniał stan dziecka, więc zobaczę w środę co mi powie. W każdym razie dla mnie to wyginanie nie wygląda normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia72 Re: u nas wyglada to tak : 27.11.06, 00:31 zobaczcie, jak się przeciąga, ale śpi normalnie Ola wygięta w literkę C Odpowiedz Link Zgłoś
ika92 Re: jak często to się u Was zdarza? 27.11.06, 21:57 Czy Wasze maluchy wyginają się tak cały czas, czy w określonych sytuacjach, czy tylko raz na kilka dni? Jestem ciekawa, gdyż moja córeczka czasem potrafi tak się giąć cały dzień, a czasem prawie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś