Dodaj do ulubionych

Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:(

04.08.06, 13:15
Moja 3 miesięczna córeczka nie potrafi zasnąc spokojnie w dzien. Gdy widzę ze
jest seena (zaczyna ziewac) to od razu kladę ją do lóżeczka.I tu jest problem!
Czasami w miare spokojnie zasnie ale częsciej dostaje spazmów! Wtedy biorę ją
na rece, uspokaja sie i do lóżeczka i tak w kólko...az w końcu szlochając
zasypia przy piersi - bo najczęsciej juz nadejdzie pora karmienia.To
"usypianie" trwa nawet 2 godziny!sad nie wiem co zrobic zeby Mala normalnie,
spokojnie zasypiala w ciągu dnia.Na noc gdy ją klade jest troche lepiej bo
widocznnie wie ze musi zasnąc na noc, a poza tym jest zmeczona po calym
bezsennym dniu!sad Jak ją wyciszyć, uspokoić? Juz próbowalam
wszystkiego:kolysanek, szuszania, przykrywania oczek, smoczka... Nie może
zasnąc i strasznie sie denerwuje tym i męczy. Jak jej pomóc? pomóżcie proszę!
Obserwuj wątek
    • mlodziutka11 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 13:24
      Z tego co piszesz wynika,że mała po prostu potrzebuje ciebie i "naturalnego
      smoczka". Może jeszcze za wcześnie na zimny chów?
      • ka_sinek Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 13:28
        Ale ona ewidentnie wymusza, bo nie placze tylko krzyczy. Nie chce jej
        przyzwyczajac do noszenia i zasypiania na rekach- choc tak tez rzadko zasypia bo
        jej niewygodnie. wiec bądź mądry i pisz wiersze...smile
        • vharia Wymusza??? 04.08.06, 18:40
          Trzymiesieczne niemowle naprawdę nie wymusza, poprostu płacze bo chce do mamy.
          Płacze-krzyczy w tym wieku wszystko jedno, mój synek ma prawie 5 i łzy widziałam
          u niego JEDEN raz, jak bardzo długo płakał. Normale płacze to marudzenie lub
          krzyki, to standardsmile
    • an_qa Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 13:37
      sprobuj polozyc ja na lozku.

Moja Natalia ma 5 mies i od trzech nie hce spac w dzien w lozeczku.Klade ja na
      lozku,daje dydka i od razu zasypia gdy jest spiaca. Czesto tezspi w
      lezaczku-foteliku samochodowym.
      • eps Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 13:49
        Z tego co piszesz to dziecko pragnie zasypiać w Twoich ramionach.
        Mój synek na poczatku zasypiał tylko i wyłącznie przy piersi.
        Póżniej oprócz piersi zaczał też zasypiać na rekach. Terazm a 4 miesiaće i
        czasami zasypia po prostu sam.
        Ja nie wymuszałam na dziecku tego co ja chce. Ono nie jest cwanym terrorystą,
        który chce cię wykończyć nerwowo, jest maleńkim dzieckiem które pragnie zasnąc w
        ramionach naujukochańszej osoby jaką zna TWOICH.

Ja trzymam sie zasady ze moje dziecko nie jest doprowadzane do łez.
        synek ma 4 miesiące i jest bardzo pogodnym i samodzielnym dzieckiem.
        • mlodziutka11 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 14:04
          Popieram. wymuszać może roczniak, ale nie takie maleństwo. krzyczy bo mu źle, a
          płacze jak go coś boli. Wsłuchaj się w dziecko a sama zauważysz różnicę.
          • benignusia Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 14:54
            też mam trzy miesieczną córeczke.mała też nie raz gdy ją kładłam do łóżeczka
            płakała.wręcz krzyczała.i poprostu ją brałam do łóżka przytulałam,i ona czując
            mnie zasypiała.no widocznie moje dziecko bardziej niż inne potrzebuje mojej
            bliskości i samo w łóżeczku jeszcze nie chce zasypiać.ona jest mała-wiec
            stwierdzliśmy że na to też przyjdzie czas,a narazie zasypia przy nas.
    • pati775 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 14:04
      nasz uwielbial rozek - nie jakies tam wielkie sciskanie tylko delikatne
      owiniecie odcinal sie wtedy od swiata wtulajac sie w niego
      usypialm na swoich rekach ale jak widzialam ze ma mu sie na sen i raczej zaraz
      zasnie odkladalam go w tym rozku do lozeczka i tam zasypial juz do konca sam

no i szum szuszarki nieoceniony w naszym przypadku maly zasypial jak wylaczony
      pilotem szumialam tylko w skrajnych przypadkach jak rzeczywiscie nie moglismy
      go inaczej uspokoic
      szum suszarki musi byc glosniejszy niz placz dziecka bo placzacy maluch slyszy
      tylko swoj ryk
      jak sie maly uspokajal to suszarke wylaczalismy zeby sie nie przyzwyczail

piers traktowalam tylko do karmienia jak wiedzialam ze najedzony i chodzi tylko
      o zasniecie cycka nie dawalam ale nasz zaakceptowal smoczek
    • gosika78 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 14:05
      Ja też nie chciałam przyzwyczajać do noszenia. Przytulałam i bujałam siedząc w fotelu i najczęściej się udawało. Z czasem na pewno uda Ci się znaleźć jakiś sposób smile U nas zdała też egzamin chusta - młoda rewelacyjnie się w niej uspokaja do dziś.
    • agarosa1 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 14:47
      u mnie rewelacyjnie sprawdza sie karuzela Fisher Price Misie-Pszczolki. Mala
      moze dokazywac jak ja poloze w porze snu, ale juz po kilku minutach sluchania
      bardzo uspokajajacych melodii slodko usypia. Teraz ma juz 7 mcy, ale karuzela
      dziala od poczatku. Wada tego jest taka, ze wszedzie musimy ja zabierac, aby w
      dzien usnela w lozeczku. Wieczorem wycisza sie sama po ciemku i usypia bez
      problemu ze smoczkiem i pieluszka na twarzy.
    • patylda Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 15:19
      Widzę metodę Tracy Hogg... Sama z tego korzystam. Więc tak mi przychodzi, żebyś
      może zwolniła, tj. płacze w łóżeczku - ok. daj jej 2-3 minuty, tylko patrz na
      zegarek, bo kiedy dziecko płacze to 30 sekund dłuży się jak 5 godzin, dlatego
      łatwo jest zrobić błąd taki, że "męczysz" dziecko ciągłą zmianą czynności
      zamiast je uspokajać. Ja taki błąd robiłam, ale teraz poprostu patrze na
      zegar smile dziwaczne trochę, ale faktycznie widzę, że 5 minut na rękach to
      długo...
      I jeszcze - żeby uniknąć dawania piersi ja czasem robię manewr taki, że
      przyciskam ją mocno w takiej pozycji jak przy karmieniu, ale do paszczki
      dostaje smoka, który przytrzymuję piersią. I ona dość często daje się oszukać.
      Następna rzecz, którą zauważyłąm - jak przytulam małą do siebie a potem kładę,
      to jej się robi zimno w brzuszek, tam gdzie była przytulona, więc trzeba
      zawczasu położyć na nią kocyk, który zakryje te oziębione brzuszki smile

A czasem są takie dni, kiedy żadna Tracy Hogg nie pomoże. Ja też mam takie dni,
      kiedy poprostu jest mi źle i też bym się chętnie do kogoś przytuliła... i
      koniec!

PS. To nie jest zimny chów. Panie, które usypiają dziecko przy piersi jeszcze
      pożałują jak przyjdzie im odstawiać od piersi roczne dziecko. I ciekawe czy
      wtedy to też jest zimny chów?
    • olensia Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 04.08.06, 23:36
      U mnie to samo!!! Corcia zasypiala sama do zeszlej niedzieli... nie bylo
      problemow, marudzenia itp. a teraz trzeba sie troche nagimnastykowac zeby
      spokojnie zasnela sad Ja rowniez stosuje metode Tracy ale ja poklepuje po
      pleckach zeby sie uspokoila dodam ze moje dziecko w dzien spi wylacznie na
      brzuszku innej pozycji nie akceptuje. U mnie czasami dziala pieluszka na twarzy
      i smoczek...
    • asia_mama_alusia Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 05.08.06, 00:03
      Może spróbuj zacząć wyciszanie trochę wcześniej, niz kiedy maluszek zacznie
      ziewać (jeśli umiesz to mniej więcej przewidzieć) - wycisz dom, póść jakąś
      kołysankę lub zaśpiewaj, poprzytulajcie się spokojnie w fotelu lub po prostu
      poleżcie obok siebie, przypatrując się sobie... Ważne żebyś i Ty była spokojna i
      wyciszona - dziecko łatwo się takim nastrojem zarazi smile
      U mnie to działa smile
      Pozdrawiam!
      • sebaga Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 05.08.06, 00:31
        Mój mały najlepiej śpi w dzień na rękach, twarz wygnieciona od mojego ramienia,
        powyginany, ale zadowolony. A odłożę do łóżeczka, 2 minuty i ryk. Próbowałm
        przeczekać i zostawić na dłużej w łózeczku w nadziei, że zaśnie, ale wtedy to
        dopiero jest ryk!!! Czasem zaśnie w wózku jak go bujam. Ale generalnie też mam
        z tym problem. Ostatnio-niestety- w dzień i wieczorem zasypia tylko przy
        piersi. No i oczywiście niezawodnie- w samochodzie.

pozdrawiam
        aga
    • i01 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 05.08.06, 13:19
      Mam podobnie jak ty, maluch robi wszystko byle by nie spac...
      Pani doktor poleciła mi granulki homeopatyczne PULSATILLA 9CH, około 8 zł.
      Daje małemu 3x dziennie, w łyzeczce wody przegotowanej rozpuszczam 3 sztuki
      Widze ze po nich maluch sie lekko wyciszył, ale w tym trzeba regularnosci,
      i spróbowac nie zaszkodzi wink
      • patylda Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 05.08.06, 13:55
        A jeszcze zapomniałam napisać o swojej obserwacji takiej: nie wolno za dużo
        bawić się z dzidzią. Jeśli bawimy się w leżenie na brzuszku, łapanie grzechotek
        itd dłużej niż kilkanaście minut w przedziale 3 godzinnym - to uśpić jest
        bardzo trudno. Najłatwiej jak to jest tylko 15 min, potem już tylko siedzi i
        ogląda świat, co najwyżej śpiewam jej. Dziś mamy wyjątkowo dobry Tracy-hoggowy
        dzień smile))
        • mineko1 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 05.08.06, 18:28
          moja mala od kilku dni zasypia kiedy ja bujam w foteliku samochodowym, a jak
          dobrze zasnie przekladam ja do lozeczka
          • hellusia Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 05.08.06, 20:02
            Ile dajesz wit D3? Dzieci ktore dostaja jej za duzo maja problemy z zasnieciem.
            Pzdr
            hellusia
    • agniecha9991 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 05.08.06, 20:45
      moja córa (ma teraz już 4lata) zasypiała tylko na rękach i każda próba odłożenia
      do łóżeczka kończyła się obudzeniem, w rezultacie spałam razem z nią lub w tym
      czasie oglądałam tv, książka itpsmile)), teraz mam synka-też ma aktualnie 3
      miesiące i jest podobnie z tą różńicą że nie mogę sobie pozwolić na takie spanie
      z nim, więc posiłkuję się nieetycznym smoczkiem-pomaga, po zaśnięciu mały od
      razu go wypluwa i śpi słodko, inny sposób to - idę na spacer, po zaśnięciu mogę
      wrócić do domu i mały śpi w wózku przez jakąś godzinę, a tak na marginiesie to
      coraz żadziej chce mu się spać w dzień, raczej woli oglądać świat i też na
      rączkachsmile)) pozdrawiam
    • kacpersw Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 06.08.06, 11:21
      uważam, że Twoja Dzidzia potrzebuje przede wszystkim Ciebie, Twojego zapachu,
      bicia serca... To jeszcze maleństwo! Tracy Hogg ma dużo dobrych rad dla
      przeciętnych niemowlaków i "poprzeczniaków" ale ja bym ich nie stosowała wobec
      takich wrażliwych i porzebujących ciepła niemowlaczków jak Twój. Przystopuj,
      zastanów się, czy nie warto przytulić, polulać (chusta to dobra rzecz - lub
      nawet na siedząco , na kolanach), dać cyca. Niemowlę maż tylko przez krótką
      chwilę - wyrośnie błyskawicznie - ciesz się Nim, całuj i przytulaj - to tylko
      potem zaprocentuje. Powodzenia.
      • 24lena maly pieszczoch... 06.08.06, 12:13
        jestem mama od 10 dni smile ale juz synek daje sie we znaki,nie,nie nienarzekam
        ale dziewczyny tutaj pisza naprawde ciekawe rady.Igorek pierwsze 4 dni spal w
        dzien rewelacyjnie...ale noce niestety spedzil u mnie na rekach...a wlasciwie
        polozony brzuszkiem na mojej klatce piersiowej...co dziwne w lozeczku na
        brzuszku niezadlugo chce lezec...no wiec teraz juz 8 noc spedzam na mega-
        niewygodnym fotelu z Igorkiem na rekach,chcialam wychowywac bez smoczka,bujania
        noszenia na rekach...i co smoczki sa 4 bo 2 na noc i dwa na
        dzien,bujam,kolysze,nosze...a maly zadowolony bo blisko mamy,jak tylko
        zamierzam sie wlozyc go do lozeczka-wrzask...no to siedze z nim na fotelu i
        ciesze sie kazda chwila blisko niego,kazdym usmieszkiem przez sen...wiecznie
        niemowlakiem niebedzie,a to takie cudowne chwile...
        a ze chodze snieta...smile
        dziewczyny gdzie znajde wiecej informacji o tych metodach Tracy Hogg...?
        • marli3 Re: maly pieszczoch... 07.08.06, 11:17
          Moje dziecię darło się w niebogłosy przez 6 miesięcy!!! Testowałam wszystkiego,
          w czym można dziecko nosić, bo lekarze powiedzieli, że potrzebuje bliskości i
          żeby jej nie odkładać, więc piszę wszystko co wiem

Chusta wiązana - super, fizjoterapuci polecają, ale jeden minus. NIe da jej się
          spawnie założyć w krótkim czasie, np. wychodząc z samochodu. A na tym mi
          zależało. Sprawdza się dobrze na dłuższe wyjścia.
          Nosidelka - wiadomo, co o nich myślą specjaliści. Do 6 miesiąca no way.

Ja używam chusty Hamalu od samego początku i rewelacja.
          Pojechałam na Solec do producenta i rewelacja! Szybko nauczyłam się ją obsługiwać.
          Oczywiście, nie każdy jest z Warszawy.
          Moje koleżanki też kupowały tańszwe chusty albo Premaxx, a w końcu końców
          pojechały na Solec, bo trzeba się nauczyć układać dziecko właściwie.

Nauczyłam się sprawnie wkładać dziecko do chusty - najpierw układałam w pozycji
          leżącej (zgodnie z tym, co powiedzieli w Bebelulu - przy krawędzi, a nie w
          środku, żeby dziecko nie leżało za głęboko), potem w pozycji półleżącej po
          skosie w chuścię - do tej pory się sprawdza, potem z przodu, a teraz noszę
          małego na biodrze albo jak chce oglądać świat - tyłem do siebie. Jest naprawdę
          tyle metod noszenia dziecka. Poa tym chusta bardzo ułatwia mi życie, bo mam
          chory kręgosłup. Lekarz powiedział mi, że nie mogłabym nosić w nosidle, bo przy
          tak dużym ciężarze dziecka za bardzo obciążałoby osiowo kręgosłup. A przy
          chuście często mogę zmieniać ułożenie dziecka, tym samym obciążenie własnego
          kręgosłupa.

No i co jeszcze? Aha. Porównywałam z Premaxxem u koleżanki - jest gruby (dziecko
          się w nim poci) a w zimie i tak się dziecko cieplej ubiera. Poza tym nie daje
          tyle możliwości ułożenia dziecka, np. nie da się ułożyć dziecka w pozycji
          półleżącej, bo boki są za wysokie. Moja koleżanka kupiła więc Hamalu i teraz
          tylko w niej może karmić dziecko, bo mała strasznie się rozprasza podczas
          karmienia, a w chuście leży spokojnie.
        • dziubekl "Język niemowląt" Tracy Hogg 17.08.06, 16:17
          ta ksiazka jest do sciagniecia w internecie. wrzuc w wyszukiwarke i znajdziesz
          bez problemu. dostepna jest tez w ksiegarniach. pozdrawiam
    • kanaviosta Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 17.08.06, 22:26
      może jest nadwrażliwa na hałas lub na światło. spróbuj ograniczyć te bodźce. poza tym, każde dziecko jest inne. nie można uczyć samodzielnego usypiania na siłę. niektóre dzieci potrafia od początku zasypiać same w łóżeczku, inne potrzebują bliskości mamy. moja córcia ma prawie pół roczku i dopiero od niedawna zaczęła samodzielnie zasypiać w łóżeczku. nie było potrzeby uczyć jej na siłę. wg mnie na wszystko przychodzi odpowiedni czas.
    • tia79 Re: Jak wyciszyć niemowle? mam problem!:( 18.08.06, 15:28
      Może spróbuj włożyć córcię do wózka, dać smoczka i trochę ją pobujać w tym
      wózku? Ja sobie tak poradziłam z synkiem,a zachowywał się podobnie jak Twoja
      córeczka.Teraz Mały noce przesypia w łóżeczku,a dzienne drzemki ucina sobie w
      wózku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka