Dodaj do ulubionych

Za nic nie chce spać :-(

13.08.06, 16:15
Ja i mój 5-cio miesięczniak jesteśmy wykończeni.Za nic nie chce w dzień spać
tzn. widać,że chce mu się spać ale przy próbie choćby uśpienia wpada w
histerię.Rany co ja mam robić przecież dziecko musi troszkę się przespać a nie
marudzic cały dzień a na koniec padać ze zmęczenia.Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • justylka Re: Za nic nie chce spać :-( 13.08.06, 20:25
      nie mogę Ci pomóc, bo mamy ten sam problemsad moja 4,5 -mies. córcia też ma
      ogromne trudności z zasypianiem w dzień, trze oczka, marudzi, ziewa, a zasnąć
      nie umie... aż w końcu płacze z przemęczenia straszliwiesad wcześniej spała
      ładnie, a od jakiegoś miesiąca coś się popsuło... próbowałam już wszystkiego -
      w łóżeczku źle, w wózku też, na ręcach jeszcze gorzej, nawet jak się z nią
      położę i przytulę - też nie działa; jeszcze od czasu do czasu działa zasypianie
      na spacerze, ale ostatnio też się popsuło, zresztą nie zawsze przecież można
      wyjść, bo np. lejesad a jak już uśnie, to max. 0,5 godzinki, natomiast wieczorem
      zasypia bez problemu i śpi całą noc, do ok. 5 rano; sama już nie wiem, co
      robić....
      • moni.l1 Re: Za nic nie chce spać :-( 13.08.06, 20:41
        Dzieci też źle śpią bo ząbki idą,dziąsła bolą,może posmarujcie dziąsła przed
        zaśnięciem.A!W pokoju robię półmrok i jest spokojnie żeby nie rozpraszały
        dziecka.Jak zaśnie to włączam cichutko np.tv.Wtedy jak psy szczekają to nie
        budzi się od razu.
      • kanaviosta Re: Za nic nie chce spać :-( 13.08.06, 21:29
        może warto zrobić posiew moczu? mieliśmy ten sam problem. badanie moczu wiele wyjaśniło i teraz jest ok. warto pamiętać, że niestety przyczyną trudnego zasypiania nie zawsze są ząbki.
    • moni.l1 Re: Za nic nie chce spać :-( 13.08.06, 20:36
      A w czym go usypiasz?Może spróbuj w wózku?
      Moja ma co prawda 1 rok skończony,ale od urodzenia mieliśmy problemy z jej
      spaniem.Czasami były gorsze dni i wtedy jeździłam wózkiem po,np.kostce
      brukowej."Wertepy" ją szybko usypiały.To nie jest rozwiązanie na stałe,ale na
      razie...
      Moja córcia jak lekko nasiusia też nie zaśnie.
      Przy usypianiu zamiast śpiewu- "wyję" typu:aaaaaaaaaaaa,często ją to znudzi i
      zaśnie.
      Po prostu musisz próbowac różnych ,czasami wariackich rzeczy rzeby pomóc sobie
      i dziecku.
      Niektórzy dają czopki Viburkol,albo herbatki uspokajające z Hippa lub Bobovity
      do picia.Nie wiem jak karmisz,ale może daj dzidzi butelkę ciepłej herbatki
      niech sobie ciągnie,a Ty w tym czasie woź je w wózku i cicho śpiewaj coś
      spokojnego,ale postaraj się nie patrzec na dziecko.U mnie i u koleżanki było
      tak,że jak brzdąc złapał kontakt wzrokowy z matką to koniec,po spaniu.
      Mają po 5 miesięcy,niby małe,ale są cwane i bardzo przebiegłe.Wiedzą jak nas
      złamac i postawic na swoim.Jak raz ustąpisz,to po tobie.
      powodzenia
    • dodkowska Re: Za nic nie chce spać :-( 13.08.06, 21:32
      ja tez bym chciała zeby moja spała ostatnio tez cały czas płacze choc ma tylko
      1 tydzien ale troche pomaga herbatka
      • olimpia_b81 Re: Za nic nie chce spać :-( 13.08.06, 22:23
        dajesz herbatke tygodniowej dzidzi?
        zapytam (nie ze zlosliwosci, naprawde) - a dlaczego?
    • szwendalka Re: Za nic nie chce spać :-( 13.08.06, 21:34
      Ja mam podobny problem z moja 7-miesięczna córcią. Przed każdym spaniem najpierw próbuję ją uciszy,c,zazwyczaj noszę na rękach przez chwilke i nucę jej jakąś piosenkę, a jak widzę że już się uspokoiła i tuli do mnie, to wsadzam ją w fotelik samochodowy i bujam, albo kładę foteik na kolanch i 'udaję wertepy' tzn leciutko kołyszę, trzęsę jak w aucie.Natomiast stuprocentowo działa na moją córcię jazda samochodem przy cichutkiej muzyce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka