Dodaj do ulubionych

Muszę odstawić od piersi, czuję się podle....

15.09.06, 10:57
Dziewczyny muszę odstawić malgo od piersi, mam straszne wyrzuty sumienia. On
jest taki slodki przy cycusiu i uwielbia ciumkać. Chyba wpadne w depresję,
ciągle o tym myślę. Też tak mialyscie?? Maly ma 5 miesięcy...
Obserwuj wątek
    • edelka Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:00
      ale dlaczego musisz? Napisz coś więcej
      • kasia3831 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:14
        Wracam do szkoly i nie bedzie mnie w domu po 12h. Wprawdzie tylko 2 dni w
        tygodniu ale nawet po nocy mam zastoje pokarmu i guzki takze obawiam się
        zapalenia sad
        Odciągać próbowalam ale nie mam aż tyle pokarmu by karmić i odciągać.
        • mika_p Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:22
          A nie możesz zostawić karmienia rano i wieczorem, a w dzień karmić czym innym?
          Może to byłoby dobre wyjście i dla piersi, i dla sumienia?
          Jeżeli będziesz powoli ograniczać dzienne karmienia, to piersi się przyzwyczają
          do takiego rytmu.

Zresztą, nawet jak zdecydujesz się odstawić całkowicie, to i tak odstawianie
          stopniowe jest najlepsze dla piersi, redukując po 1 karmieniu tygodniowo dajesz
          im czas na przystosowanie sie do nowej sytuacji a sobie szansę na uniknięcie
          problemu. To raptowne odstawienie daje najwięcej problemów - gdy piersi muszą z
          dnia na dzień wyhamować litrową produkcję do zera.

Tak więc zacznij redukowac dzienne karmienia i jak dojdziesz do 2, to sie
          zastanowisz, czy odstawiac do konca, czy zostac w tym systemie.
        • aga55jaga kasia3831 :DDDDD 15.09.06, 14:19
          eee kasia powrót do szkoły i to na 2 dni w tygodniu (zapewne co dwa tygodnie)
          nie jest wcale żadną przesłanką do odstawienia. Zabieraj ze sobią laktator i
          tyle, a może jest możliwośc przywożenia dziecka na przynajmniej jedno
          karmienie???? Ja także poszłam do szkoły, kiedy moja młodsza miała 4 miechy.
          Karmiłam ssaczke w autku, dodam żem mleczna była tak, iż bez obawy
          wykarmiłabym i trojaczki. Szkoda twojego pokarmu i malca szczególnie, iz okres
          jesienny za pasem a i choróbsk więcej, zaś przy przeziębieniu (tfu tfu czego
          nie życzę) nie ma to jak pierś dla dziecka.
          Odciągnij mleko przed wyjściem na zajęcia, potem odrobinę (jeżeli ssaka tobie
          nie przywiozą) w trakcie zajęć (1x lub 2x) a piersi się przyzwyczają z czasem.
          Oczywiście obowiązkowe wkładki laktacyjne. Dacie rade zobaczysz!
    • ewa_mama_jasia Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:06
      Jeśli naprawdę musisz, to po prostu musisz. I tyle. Jeśli możesz zrobić to
      stopniowo, to tak chyba będzie lepiej dla Ciebie i małego. Jeśli musisz z dnia
      na dzień, to trudno. Obydwoje się do tego przyzwyczaicie.
      • kasiap1981 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:50
        A ja polecam odstawianie stopniowe. Mój synek mial około 4,5 miesiaca jak
        dostał buteleczkę - w ciągu dnia, ale rano i w nocy karmilam go piersią. Oboje
        byliśmy zadowoleni z tgo rozwiazania..Jasiek nie czuł się odrzucony, a ja nie
        mialam wyrzutów sumienia.
    • bluebebe Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 12:46
      moim zdaniem wcale nie musisz.
      Co innego, gdybyś brała leki, chorowała na coś co uniemożliwia karmienie, ale
      powrót do szkoły to żaden problem. Są mamy, które wracają po macierzyńskim do
      pracy i po powrocie z pracy karmią.
      Możesz stopniowo przyzwyczajać swój organizm do takiej zmiany.
      Laktacja jest takim cudem, że z łatwością dostosuje się do nowych warunków.
      Moja przyjaciółka w tygodniu nie karmi piersia wogóle w dzień swojej
      9miesięcznej córki bo pracuje od rana do nocy. Opiekunka karmi ją mieszanką z
      butelki (+zupa i deser oczywiście) a w weekend karmi normalnie całą dobę i
      wszystko jest ok.
      Jeśli u ciebie powodem zaprzestania karmienia miałaby być tylko szkoła, to
      zasugerowałabym Ci kontunuację karmienia. Jeśli ma Cię to uratować przed
      depresjąwink
    • dobby Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 13:48
      Glowa do gory. Jesli zdecydowalas sie odstawic go od piersi to twoja decyzja i,
      drogie matki polki, nie nalezy potepiac. okropny jest ten zwyczaj ktory
      pokutuje u was: karmisz piersia i jestes przez to cudowna matka a jak nie to
      nalezysz do klubu wyrodnych.
      Kasiu, nie miej wyrzutow sumienia. 5 miesiecy karmienia piersia to cudny wynik.
      Najwazniejsze zeby maly mial zadowolona i szczesliwa mame. Karmienie piersia to
      nie wszystko.
      Pozdrawiam!
      • aga55jaga dobby 15.09.06, 14:25
        a przepraszam czy ktoś tu kogoś i za coś potępia??? czy ktoś sugeruje że
        karmiąca jest cacy a nie karmiąca lub zamierzająca nie karmić - jest ble? oj
        chyba jesteś przewrażliwiona..

Dziewczyny w bardzo sympatyczny sposób pokazują autorce wątku, że możliwe jest
        2w1, czyli nauka, przebywanie po za domem jak i karmienie. Dlaczego więc nie
        spróbować???
      • kasia3831 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 14:47
        Dzieki za slowa otuchy, bo po pozostalych opiniach to poczulam się jeszcze
        bardzie przybita, tym bardziej ze nie pytalam jak pogodzic karmienie ze szkolą
        tylko jak sobie z tym poradzić...
        • aga55jaga Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 15:09
          widzisz, więc nie pisz że "mały tak słodko zasypia przy piersi" i że jest ci
          żal, gdyż twój post jest w tym momencie niejednoznaczny. Część z nas odczytała
          go, w kontekście, iż nie wiesz czy będziesz mogła dac rade i z nauką i
          karmieniem - stąd nasze odpowiedzi, z życia wzięte - że można przy odrobinie
          samozaparcia.
          Na przszłość wyrażaj się bardziej precyzyjnie i jakich oczekujesz odpowiedzi -
          sytuacja będzie jasna a i unikniemy niepotrzebnych spięć typu "Matki polki
          karmiące to a niekarmiące tamto" oraz twojego "jeszcze większego przybicia"
          pozdrawiam
          • kasia3831 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 15:33
            Następnym razem poradzę się Ciebie jak będę chciala rozpocząć nowy temat
            specjalistko...
            • aga55jaga Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 15:44
              no i sama widzisz... ech forum.
              Kasiu przecież to jest normalny odruch, że dziewczyny próbują pomóc, ale każda
              przy okazji ma odmienne podejście do tej samej kwestii i tyle. I stąd częste
              nieporozumienia i niepotrzebne kłótnie. Napisałaś sama, że szkoda ci dziecka,
              bo fajnie je i zapewne dobrze przybiera na wadze - i na twój post odpowiadamy
              często zgodnie ze swoim doświadczeniem. Wysłałaś informację, która przez część
              mam została odebrana w taki sposób, iż jesteś na rozdrożu i stąd nasze
              odpowiedzi, iż karmienia kończyć nie musisz - ale to było wg naszych
              doświadczeń, jako przykład lub dowód. A ty się troszkę oburzasz i troszkę też
              nam nieprzyjemnie (a przynajmniej mnie), z tego powodu bo niby jeszcze bardziej
              ciebie wpędzamy w podły nastrój. Na pewno takiej intencji nie miałyśmy (a na
              pewno nie ja) Trochę więcej luzu, chociaż depresja przedodstawieniowa, pocycowa
              jest porównywalna do tej poporodowej, więc mimo wszystko cię rozumiem big_grin
              Trzymaj się
              • zu2ka Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 16:22
                Kasiu, jeśli nie ma innej możliwości... dzieciątko Twoje jest już duże, ma już
                5 miesięcy!!! trudne jest odstawienie dziecka od piersi, przez jakiś czas
                będzesz czuć żal i będzie Ci smutno ( to jest najbardziej intymny kontakt matki
                z dzieckiem), ale to minie, po prostu musisz przez to przejść bez zadręcznia
                siebie!!!! Wiem coś o tym, synka musiałam odstawić po 6 tygodniach...
        • bluebebe Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 15:39
          ciężko mi uwierzyć, że można z tak bzdurnego powodu jak szkoła odstawić
          zupełnie od piersi i mieć jednocześnie z tego powodu depresję.

jeśli ktoś pisze o depresji, o myśleniu cały dzień z powodu konieczności
          odstawienia, to logiczne byłoby podjęcie próby przedłużenia karmienia.

Jeśli natomiast nie chce się komuś podjąć tego wysiłku to nie rozumiem skąd ta
          depresja?

Nie kleją mi się te dwie postawy - tylko tyle.
          • fka77 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 22:10
            jak musisz i tak czujesz to odstaw i tak kiedyś przestać musisz....Poprostu
            zrób to. Minie jakiś czas i depresja z nim - o ile takową bedziesz miała, .
            Nic złego dziecku nie wyrządzisz przecież bo zastąpisz mu butelką i z głodu nie
            padnie a rozwój nadal będzie postepował.. Oczywiście nie namawiam bo zaraz
            będzie nagonka na mnie że karmienie cycem to najważniejsza rzecz etc.... Też
            tak myślałam ale po 6 mc zaprzestałam z pewnych powodów, było mi przykro ale
            patrząc na swego malca, jego postępy dzień za dniem jakoś poszło to w
            zapomnienie i nawet już wyrzutów nie mam.I tak gratuluję sobie że dałam rade
            te 6 mc.
    • dobby Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 17.09.06, 12:09
      Wydawalo mi sie, ze Kasia potrzebowala wsparcia i pocieszenia. Sama podjela
      decyzje nie kontunuowania karmienia piersia, nie mowila dlaczego i nie chciala
      rad jak pogodzic szkole i karmienie. Dlaczego ja osadzac, doradzac jak moze
      pogodzic te dwie rzeczy a juz na pewno: dlaczego mowic: "ja uwazam, ze wcale
      nie musisz odstawiac od piersi?" Dlatego moja wypowiedz byla taka jaka byla,
      nadal ja podrzymuje i ciesze sie, Kasiu ze masz juz lepsze samopoczucie.
      I nadal uwazam ze wiekszoc forumowiczek to zagorzale zwolenniczki karmienia
      piersia za wszelka cene.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka