kasia3831 15.09.06, 10:57 Dziewczyny muszę odstawić malgo od piersi, mam straszne wyrzuty sumienia. On jest taki slodki przy cycusiu i uwielbia ciumkać. Chyba wpadne w depresję, ciągle o tym myślę. Też tak mialyscie?? Maly ma 5 miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edelka Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:00 ale dlaczego musisz? Napisz coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
kasia3831 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:14 Wracam do szkoly i nie bedzie mnie w domu po 12h. Wprawdzie tylko 2 dni w tygodniu ale nawet po nocy mam zastoje pokarmu i guzki takze obawiam się zapalenia Odciągać próbowalam ale nie mam aż tyle pokarmu by karmić i odciągać. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:22 A nie możesz zostawić karmienia rano i wieczorem, a w dzień karmić czym innym? Może to byłoby dobre wyjście i dla piersi, i dla sumienia? Jeżeli będziesz powoli ograniczać dzienne karmienia, to piersi się przyzwyczają do takiego rytmu. Zresztą, nawet jak zdecydujesz się odstawić całkowicie, to i tak odstawianie stopniowe jest najlepsze dla piersi, redukując po 1 karmieniu tygodniowo dajesz im czas na przystosowanie sie do nowej sytuacji a sobie szansę na uniknięcie problemu. To raptowne odstawienie daje najwięcej problemów - gdy piersi muszą z dnia na dzień wyhamować litrową produkcję do zera. Tak więc zacznij redukowac dzienne karmienia i jak dojdziesz do 2, to sie zastanowisz, czy odstawiac do konca, czy zostac w tym systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga kasia3831 :DDDDD 15.09.06, 14:19 eee kasia powrót do szkoły i to na 2 dni w tygodniu (zapewne co dwa tygodnie) nie jest wcale żadną przesłanką do odstawienia. Zabieraj ze sobią laktator i tyle, a może jest możliwośc przywożenia dziecka na przynajmniej jedno karmienie???? Ja także poszłam do szkoły, kiedy moja młodsza miała 4 miechy. Karmiłam ssaczke w autku, dodam żem mleczna była tak, iż bez obawy wykarmiłabym i trojaczki. Szkoda twojego pokarmu i malca szczególnie, iz okres jesienny za pasem a i choróbsk więcej, zaś przy przeziębieniu (tfu tfu czego nie życzę) nie ma to jak pierś dla dziecka. Odciągnij mleko przed wyjściem na zajęcia, potem odrobinę (jeżeli ssaka tobie nie przywiozą) w trakcie zajęć (1x lub 2x) a piersi się przyzwyczają z czasem. Oczywiście obowiązkowe wkładki laktacyjne. Dacie rade zobaczysz! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:06 Jeśli naprawdę musisz, to po prostu musisz. I tyle. Jeśli możesz zrobić to stopniowo, to tak chyba będzie lepiej dla Ciebie i małego. Jeśli musisz z dnia na dzień, to trudno. Obydwoje się do tego przyzwyczaicie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap1981 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 11:50 A ja polecam odstawianie stopniowe. Mój synek mial około 4,5 miesiaca jak dostał buteleczkę - w ciągu dnia, ale rano i w nocy karmilam go piersią. Oboje byliśmy zadowoleni z tgo rozwiazania..Jasiek nie czuł się odrzucony, a ja nie mialam wyrzutów sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 12:46 moim zdaniem wcale nie musisz. Co innego, gdybyś brała leki, chorowała na coś co uniemożliwia karmienie, ale powrót do szkoły to żaden problem. Są mamy, które wracają po macierzyńskim do pracy i po powrocie z pracy karmią. Możesz stopniowo przyzwyczajać swój organizm do takiej zmiany. Laktacja jest takim cudem, że z łatwością dostosuje się do nowych warunków. Moja przyjaciółka w tygodniu nie karmi piersia wogóle w dzień swojej 9miesięcznej córki bo pracuje od rana do nocy. Opiekunka karmi ją mieszanką z butelki (+zupa i deser oczywiście) a w weekend karmi normalnie całą dobę i wszystko jest ok. Jeśli u ciebie powodem zaprzestania karmienia miałaby być tylko szkoła, to zasugerowałabym Ci kontunuację karmienia. Jeśli ma Cię to uratować przed depresją Odpowiedz Link Zgłoś
dobby Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 13:48 Glowa do gory. Jesli zdecydowalas sie odstawic go od piersi to twoja decyzja i, drogie matki polki, nie nalezy potepiac. okropny jest ten zwyczaj ktory pokutuje u was: karmisz piersia i jestes przez to cudowna matka a jak nie to nalezysz do klubu wyrodnych. Kasiu, nie miej wyrzutow sumienia. 5 miesiecy karmienia piersia to cudny wynik. Najwazniejsze zeby maly mial zadowolona i szczesliwa mame. Karmienie piersia to nie wszystko. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga dobby 15.09.06, 14:25 a przepraszam czy ktoś tu kogoś i za coś potępia??? czy ktoś sugeruje że karmiąca jest cacy a nie karmiąca lub zamierzająca nie karmić - jest ble? oj chyba jesteś przewrażliwiona.. Dziewczyny w bardzo sympatyczny sposób pokazują autorce wątku, że możliwe jest 2w1, czyli nauka, przebywanie po za domem jak i karmienie. Dlaczego więc nie spróbować??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia3831 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 14:47 Dzieki za slowa otuchy, bo po pozostalych opiniach to poczulam się jeszcze bardzie przybita, tym bardziej ze nie pytalam jak pogodzic karmienie ze szkolą tylko jak sobie z tym poradzić... Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 15:09 widzisz, więc nie pisz że "mały tak słodko zasypia przy piersi" i że jest ci żal, gdyż twój post jest w tym momencie niejednoznaczny. Część z nas odczytała go, w kontekście, iż nie wiesz czy będziesz mogła dac rade i z nauką i karmieniem - stąd nasze odpowiedzi, z życia wzięte - że można przy odrobinie samozaparcia. Na przszłość wyrażaj się bardziej precyzyjnie i jakich oczekujesz odpowiedzi - sytuacja będzie jasna a i unikniemy niepotrzebnych spięć typu "Matki polki karmiące to a niekarmiące tamto" oraz twojego "jeszcze większego przybicia" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia3831 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 15:33 Następnym razem poradzę się Ciebie jak będę chciala rozpocząć nowy temat specjalistko... Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 15:44 no i sama widzisz... ech forum. Kasiu przecież to jest normalny odruch, że dziewczyny próbują pomóc, ale każda przy okazji ma odmienne podejście do tej samej kwestii i tyle. I stąd częste nieporozumienia i niepotrzebne kłótnie. Napisałaś sama, że szkoda ci dziecka, bo fajnie je i zapewne dobrze przybiera na wadze - i na twój post odpowiadamy często zgodnie ze swoim doświadczeniem. Wysłałaś informację, która przez część mam została odebrana w taki sposób, iż jesteś na rozdrożu i stąd nasze odpowiedzi, iż karmienia kończyć nie musisz - ale to było wg naszych doświadczeń, jako przykład lub dowód. A ty się troszkę oburzasz i troszkę też nam nieprzyjemnie (a przynajmniej mnie), z tego powodu bo niby jeszcze bardziej ciebie wpędzamy w podły nastrój. Na pewno takiej intencji nie miałyśmy (a na pewno nie ja) Trochę więcej luzu, chociaż depresja przedodstawieniowa, pocycowa jest porównywalna do tej poporodowej, więc mimo wszystko cię rozumiem Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
zu2ka Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 16:22 Kasiu, jeśli nie ma innej możliwości... dzieciątko Twoje jest już duże, ma już 5 miesięcy!!! trudne jest odstawienie dziecka od piersi, przez jakiś czas będzesz czuć żal i będzie Ci smutno ( to jest najbardziej intymny kontakt matki z dzieckiem), ale to minie, po prostu musisz przez to przejść bez zadręcznia siebie!!!! Wiem coś o tym, synka musiałam odstawić po 6 tygodniach... Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 15:39 ciężko mi uwierzyć, że można z tak bzdurnego powodu jak szkoła odstawić zupełnie od piersi i mieć jednocześnie z tego powodu depresję. jeśli ktoś pisze o depresji, o myśleniu cały dzień z powodu konieczności odstawienia, to logiczne byłoby podjęcie próby przedłużenia karmienia. Jeśli natomiast nie chce się komuś podjąć tego wysiłku to nie rozumiem skąd ta depresja? Nie kleją mi się te dwie postawy - tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
fka77 Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 15.09.06, 22:10 jak musisz i tak czujesz to odstaw i tak kiedyś przestać musisz....Poprostu zrób to. Minie jakiś czas i depresja z nim - o ile takową bedziesz miała, . Nic złego dziecku nie wyrządzisz przecież bo zastąpisz mu butelką i z głodu nie padnie a rozwój nadal będzie postepował.. Oczywiście nie namawiam bo zaraz będzie nagonka na mnie że karmienie cycem to najważniejsza rzecz etc.... Też tak myślałam ale po 6 mc zaprzestałam z pewnych powodów, było mi przykro ale patrząc na swego malca, jego postępy dzień za dniem jakoś poszło to w zapomnienie i nawet już wyrzutów nie mam.I tak gratuluję sobie że dałam rade te 6 mc. Odpowiedz Link Zgłoś
dobby Re: Muszę odstawić od piersi, czuję się podle.... 17.09.06, 12:09 Wydawalo mi sie, ze Kasia potrzebowala wsparcia i pocieszenia. Sama podjela decyzje nie kontunuowania karmienia piersia, nie mowila dlaczego i nie chciala rad jak pogodzic szkole i karmienie. Dlaczego ja osadzac, doradzac jak moze pogodzic te dwie rzeczy a juz na pewno: dlaczego mowic: "ja uwazam, ze wcale nie musisz odstawiac od piersi?" Dlatego moja wypowiedz byla taka jaka byla, nadal ja podrzymuje i ciesze sie, Kasiu ze masz juz lepsze samopoczucie. I nadal uwazam ze wiekszoc forumowiczek to zagorzale zwolenniczki karmienia piersia za wszelka cene. Odpowiedz Link Zgłoś