Dodaj do ulubionych

spanie malca trzymiesięcznego

18.09.06, 23:58
Mam takie pytanko-ile powinien spać 3-miesięczny niemowlak?Mój synek
przesypia całe noce(od 21, 22 do 6,7 rano)Nie wiem czy powinnam go budzić na
nocne karmienie. Za to w ciągu dni potrafi przspać niekiedy w sumie 45 minut.
Przysypia na 10 do 30 minut i budzi się. Czy powinien spać więcej w ciągu
dnia?
Obserwuj wątek
    • lambert77 Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 07:49
      Nie budź go w nocy smile bo to chyba jedyny moment kiedy możesz też się wyspać.
      Skoro dziecko samo się nie budzi to po co się męczyć??
      Co do spania w dzień... mamy z żoną podobny problem dla nas jedynym
      rozwiązaniem jest zabrać malca na spacer... przy ładnej pogodzie mały w wózku
      budzi się tylko na jedzenie ( czasami spędza od 4 do 6 godzin na zewnątrz) a
      mimo to w nocy też ładnie śpi od 20 do 6 rano średnio - chociaż ostatnio coraz
      częściej z nim walczę mały zaczyna przez sen marudzić więc trzeba wstać dać mu
      smoka potem on go wypluwa znów marudzi i tak do rana smile no chyba że zaśnie na
      tyle mocno, że po wypluciu smoka nie budzi się.
      • monikzy Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 12:15
        Jeżeli dziecko dobrze przybywa na wadze nie należy go budzić w nocy do
        karmienia, tylko sie cieszyć że tak ładnie śpi. Ja tak właśnie mam bo mój synek
        (3,5 m-ca) też przesypia ładnie noc, zasypia o 22 a budzi sie między 5-7 rano. W
        dzień też śpi ładnie - czasem nawet 2 h, ale tylko w domu, gdzie indziej mu nie
        pasuje - na spacerze w wózku maks. śpi 1 h a u innych w domu np. mojej siostry
        pół godziny.
        Z mężem śmiejemy się że jest domatorem.
        • annamc Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 12:22
          moj ma 2,5 m-ca i spi od 21 do 2 w nocy a pozniej karmię go, ale widze ze chyba
          cos nie tak bo WY juz nie musicie karmic. Po tym karmienu spi do 5.00, 5.30.
          czy to normalne? czy musze jeszcze poczekac aby spał do 6.00 bez karmienia?
          czy mam o 2.00. wyprobowac na maxa zabawe ze smoczkiem? bo jak tylko daje to na
          troche pomaga, woli piers. Czy bedzie spał dłuzej z wiekiem czy mam ograniczyc
          karmienie?

• lambert77 Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 13:14
            mój jest od początku na butelce więc że tak powiem jest niestandardowy... tak
            naprawdę wszystko zależy od dziecka
    • kwaliczek Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 12:38
      korzystaj póki mozesz i nie budz! smile moja 3 m-na córa tez przesypia noce (od
      21.30 do 4.30 i pózniej do 7.30) ale czytałam że juz wkrótce się to zmieni,
      dziecko będzie sie w nocy budzic na 1-2 karmienie bo będzie potrzebowac wiecej
      tłustszego mleczka, pozniej znowu ząbkowanie wiec tez bedzie jazda. Nasza córa
      też w dzien mało śpi, moze jedna drzemka trwa 2 godz a tak to wcale lub po 20-30min
      • annamc Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 13:08
        moj synek jest młodszy od twojej córki tylko o 5 dni !!! i taka róznica w
        budzeniu? mozesz odpowedziec mi na pytanie:
        spi od 21 do 2 w nocy a pozniej karmię go, ale widze ze chyba
        cos nie tak bo WY juz nie musicie karmic. Po tym karmienu spi do 5.00, 5.30.
        czy to normalne? czy musze jeszcze poczekac aby spał do 6.00 bez karmienia?
        czy mam o 2.00. wyprobowac na maxa zabawe ze smoczkiem? bo jak tylko daje to na
        troche pomaga, woli piers. Czy bedzie spał dłuzej z wiekiem czy mam ograniczyc
        karmienie?

• lidkaaa Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 14:31
          Wydaje mi się,że to jest dość indywidualna sprawa.Niektóre dzieciaczki spia
          całą noc,a niektóre małe głodomorki trzeba podkarmić.
          Jesli chodzi o smoczek,to powinno się go zabierać od razu jak dziecko
          zasnie.Później będą problemy w oduczeniu malca ....
          • kosmitka06 Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 14:40
            Nasza Różyczka spała i spi podobnie jak Twój maluch. teraz ma 4 mies.
            Praktycznie jak zaśnie po kąpaniu to spi to 7-8 rano. Pozniej gdy wstanie,
            zjada papu, pogaworzy sobie sama w łóżeczku z godzinke i znowu zasypia. Spi tak
            do 10-11. Pozniej są zabawy, wygłupy oczywiscie odpowiednie dla maluszka w tym
            wieku. Pozniej zasypia ok. 16 i tak do 17-18 a pozniej do samego kąpania do 20-
            ej nie śpi już wogóle. I znowu czas na masaże, wygłupy, itp.
            • zeffi Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 16:16
              Moja Mała (prawie 3 m-ce) śpi od 20-21 do 1-2 w nocy, karmię (jest na piersi),
              potem do 5-6 rano. Nie wiem kiedy przestanie budzić się w nocy. Czekam z
              niecierpliwością. Bo chyba kiedyś przestanie, nie?
    • dekosi Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 19:53
      dziewczyny, moi chłopcy (3,5 mies) budzą się w nocy co 3 godziny na jedzenie,
      karmię wyłącznie piersią. Też mam nadzieję, że zaczną przesypiać po kilka
      godzin, ale kiedy to nastąpi? Pozdrawiam wszystkie zaglądajace tutaj mamy bliżniąt.
      • rybionek Re: spanie malca trzymiesięcznego 19.09.06, 22:30
        kiedyś przestaną...chybawink)Ale za to do tej pory będziesz miała tak
        przećwiczoną cierpliwość, że pozazdrościćsmile).Całuski dla wszystkich i dzięki,
        bo już się bałam, że jestem patologiczną mamą i głodzę dziecko w nocy.Co prawda
        dobrze przybiera, ale ostatnio musiałam go odstawić od piersi i wróciłam
        spowrotem do karmienia i co nieco schizuję.Dzięki za rady
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka