Dodaj do ulubionych

lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem karmi

20.09.06, 21:00
a synek ma 10.5 miesiąca. powiedzialam ze who zaleca do 2 lat. a ona ze
dziecko bedzie mialo WADE ZGRYZU. I ze ma za malo wapnia bo mu nie dawlam
jescze nabialu. wiec od kiedy maslanka,kefir, twarog?-w 10 miesiącu? narzekala
ze synek jak siedzi to ma jeszcze niezupelnie proste plecki i stwierdzila ze
to od za malej ilosci wapnia. a wszystko to przez to ze nie jestesmy
wegetarianamisad. ach..
Obserwuj wątek
    • hania024 Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 21:05
      Oj chyba musisz zmienić panią doktor bo ta to jakaś nienormalna jest przecież
      on jeszcze mały jest i jak najbardziej karmienie piersią wskazane smile
    • alfikus Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 21:06
      O rety! Skąd się biorą tacy pediatrzy? To że karmisz to super! Ja mam 8,5 m-
      czną córeczkę i mam plan karmienia minimum do roku. Nabiał podobno się
      wprowadza ok. 10-11 miesiąca, więc pewnie już możesz spóbować. A że plecki nie
      są proste - no masz, każde dziecko ma swoje tempo rozwoju i na pewno wszystko
      jest świetnie. Nie martw się niczym, może zmień lekarzasmile Pozdrawiamy ciepło!!
    • zuja1 Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 21:30
      Ja karmiłam synka przez 1,5roku. Córeczka ma dopiero 5mies. ale tez zamierzam
      ją karmić ponad rok. A ta pani doktor to chyba z choinki spadławink Pozdrawiam
    • mathiola Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 21:35
      jesssuuu.....
    • mamakrolika1 Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 21:37
      Ja karmiłam córeczkę do 13,5 miesiąca - i pewnie dalej bym karmiła gdyby nie
      zaczęła mnie strasznie gryźćsmile))) i wszystko z moją c.óreczką jest ok. I super
      że karmisz piersią - to jest najlepsze dla dziecka. Moja córeczka uwielbiała
      cycuniasmile
      • luna333 Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 21:44
        hehe ja też karmię póki co ponad 13 m-cy i mam zamiar karmić ok 2 lat smile no ale jestem wegetarianką hihihi buhaha moja pediatra nic nie powiedziała o cycku - pytała tylko jakie mleko dziecko dostaje - powiedziałam że napierśnik i powiedziała aha.
        • inez21 Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 22:33
          Ja karmiłam 2 lata i 4 miesiące starszego a młodszego 13miesiecy i na takie
          uwagi postukałabym się w głowesmilepani doktór studia lekarskie kończyła chyba 100
          lat temu.
          Jedyna rada zmień pediatręsmile
          Pozdrawiam!!
    • vharia Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 23:09
      A co za problem kupić dziecku wapno w płynie i podawaćsmile))
    • djenne Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 20.09.06, 23:15
      jestesmy wegetarianami. zle napisalam. i lekarka upatruje w tym problemu caly
      czas, choc synek zdrowy. dlaczego nie przytyl 500g tylko 380g, choc ma dobry
      apetyt-pyta. a potem stwierdza, ze jedzenie pewnie za chude...a ja mu daje tyle
      dobrych rzeczy, bo sama gotuje. je buraczki, szpinak, daktyle, wszystkie owoce,
      rozne kasze, fasole mung i soczewice...
      • galela Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 21.09.06, 01:01
        No dobra, wy jesteście wegetarianami; ale dziecko też?
        • luna333 Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 21.09.06, 07:07
          przecież w mięsie jako tako nie ma tyle wapnia - jest on w produktach mlecznych np. jogurt ma dużo czy żółty ser (akurat ja jestem lakto-wege) ale jak mama musi być na diecie bezmlecznej bo dziecko ma skazę to co - gorzej się rozwija? tyle dzieci cycowych ma skazę i chyba nic im się nie stało od braku nabiału - jak koleżanka wspomniała przecież można podawać wapno jako suplement, no a potem będą orzechiy i nasiona jako niezłe źródło wapnia bo fasole to raczej źródłem białka są i żelaza.
          • luna333 Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 21.09.06, 07:08
            zapomniałam dodać że mój synek był wyłącznie na cycu do końca 6 m-ca i wyskakiwał z siatek centylowych - norma to 97 centyl a czesem nawet z tego wychodził, miał robione badania i wyszły bardzo dobrze. Jeśli lekarkę coś niepokoi to czemu nie zleci badań?
    • elieka who zaleca karmenie piersia do 6 mca!! 21.09.06, 08:02
      to tak gwoli uscislenia smile
      • luna333 Re: who zaleca karmenie piersia do 6 mca!! 21.09.06, 08:05
        wyłącznie piersią do końca 6 m-ca ale po tym czasie nie zaleca chyba odstawienia mleka tylko kontynuację karmienia piersią przy jednoczesnym rozszerzeniu diety o inne pokarmy?
        • elieka Luna, chyba tak :) 21.09.06, 08:14
          tj do 6 tylko piers, pozniej dieta rozszerzana ale (z tego co czytałam gdzies
          na forum) ze stopniowym eliminowaniem piersi.
      • molowiak who zaleca 21.09.06, 08:54
        wyłączne karmienie piersią do końca 6 mies. po tym okresie wprowadzanie nowych
        pokarmów i kontynuację karmienia do końca 2 roku życia a nawet dłużej

> to tak gwoli uscislenia smile

kto zna angielski polecam poczytać whqlibdoc.who.int/paho/2004/a85622.pdf
        • majan2 Re: who zaleca 21.09.06, 13:53
          Ja tez osotanio uslyszlam ze karmienie 11 miesiecznego dziecka piersia jest
          przesada. faktem jest, ze juz sporo je nabialu innego (jogurty, twarozki) i ze
          ssaki powinny karmic tyle ile trwa ich ciazasmile
      • jakw who zaleca WYLaczne! karmenie piersia do 6 mca 21.09.06, 22:15
        i kontynuowanie karmienia piersią do 2 urodzin albo i dłużej

www.who.int/nutrition/topics/infantfeeding_recommendation/en/index.html
        to tak gwoli uściślenia smile
    • zona_mi Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 21.09.06, 08:48
      Bzdury. Niech się pani doktor douczy.
    • djenne Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 21.09.06, 18:29
      gwoli uścislenia. tak jestesmy wege i dziecko tez. ale nie jestesmy jakimis
      fanatykami. jemy jaja, mleko, sery, itd.... ja w ciazy nie jadlam miesa i nie
      mialam anemii.
      a badania lekarka zlecila: hemoglobinę mial 2 miesiace temu 12.8, zelazo 80. nie
      chce go tak kluc bo on placze bardzo.
    • faq a to staly Wasz pediatra? 21.09.06, 19:56
      czy jakas z przypadku?
      djenne na milosc boska, co to za bzdury?! jedyne co moge doradzic to zlej babe.
      • djenne Re: a to staly Wasz pediatra? 21.09.06, 21:16
        tak to nasz staly i jedyny lekarz.oprocz lekarki, ale ona jest ginekologiem
        poloznikiem, ktora doradza nam diete i wprowadzanie pokarmow wege.
        ta pediatra jest z renomowanej przychodni we wrocławiu i ma doktorat.
        • luna333 Re: a to staly Wasz pediatra? 21.09.06, 21:29
          może tam również znajdziesz wsparcie? wege.dzieciak.pl/
        • aga55jaga Re: a to staly Wasz pediatra? 21.09.06, 21:48
          djenne napisała:

> tak to nasz staly i jedyny lekarz.oprocz lekarki, ale ona jest ginekologiem
          > poloznikiem, ktora doradza nam diete i wprowadzanie pokarmow wege.
          > ta pediatra jest z renomowanej przychodni we wrocławiu i ma doktorat.

co się właśnie jak widać przekłada na wiedzę praktyczną. Tytuł nie zawsze
          idzie z tym w parze. Niestety. Część lekarzy w naszym kraju zbija kasę
          wyłącznie bazując na swoim tytule

• aga55jaga Re: a to staly Wasz pediatra? 21.09.06, 21:46
        popieram zlać babę! Matko!!!!
    • tatko1 Re: lekarka na mnie nakrzyczla ze jeszcze cycem 21.09.06, 23:51
      zmień lekarkę jak nie chcesz usłyszeć kolejnych rewelacji, jest tylu fajnych
      lekarzy, powinnaś być zadowolona. To chyba nie była pediatryczka - niemożliwe?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka