Dodaj do ulubionych

Zaparcie u niemowlęcia

01.10.06, 20:18
Moja miesieczna córeczke karmie na przemian piersia i mlekiem modyfikowanym
bebilon 1 (wczesniej karmiałm mała bebiko jeden po którym mała własnie
dostała zaparc)mimo zmiany mleka mała wciaz ma zaparcia próbuje juz
wszystkiego od masazu brzuszka poprzez herbatke zdażyło mi sie nawet uzyc
termometru gdyz mała bardzo cierpiała ale nie chce tego stosowac bo boje sie
ze rozleniwie jelitasad:czy macie jeszcze jakies sposoby jak walczyc z
zaparciami u tak małego dziecka ile razy dziennie powinno wyprózniac sie
dziecko karmoine systemem mieszanym??bardzo dziekuje za rady i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • intuicja77 Re: Zaparcie u niemowlęcia 01.10.06, 20:24
      mój synek też miał z tym problem i powiem ci co robiliśmy:
      "pedałowanie nóżkami" i przyginanie ich do brzuszka , dopajanie rumiankiem /
      herbatką z saszetki zwyklą lub takim dla dzieci / chyba Hipp'a/ , częste
      leżenie na brzuchu , w ostateczności czopek glicerynowy / dla dzieci/ jak sie
      juz bardzo męczył.
      A tak w ogóle może to jeszcze nie jest to mleko które jej służy , może jakies
      inne?
    • ulfa Re: Zaparcie u niemowlęcia 01.10.06, 21:03
      Jeśli karmisz piersią to jedz suszone śliwki. U nas to pomogło. Codziennie
      jadłam kilka, kilkanaście suszonych śliwek. Po 2-3 dniach u małego skończyły
      się problemy z kupą (z jej brakiem)
      • afryka11 Re: Zaparcie u niemowlęcia 01.10.06, 21:06
        jest taki "techniczny" sposób w skrajnych przypadkach. Trochę wazeliny na
        czubek termometru i do pupy. U nas po 5-10 min kupka się "wyślizgiwała). POza
        tym daj do picia wodę> Acha!!!Spróbuj robić mleko na wodzie żywiec zdrój, nie
        przegotowanej. Nam lekarz tak poradził.
    • karina127 Re: Zaparcie u niemowlęcia 01.10.06, 21:20
      My stosujemy mleko Bebiko Omneo dla dzieci z tendencją do kolek. Poza tym 3
      razy na dobę Mały dostaje Espumisan w kropelkach. Kupkę jak dotąd(ma 3
      miesiące) robił codziennie. Pozdrawiam.
      • elieka Re: Zaparcie u niemowlęcia 01.10.06, 21:22
        polecam suszone śliwki - Ty jedz a małemu możesz dać baardzo rozwodniony
        kompocik z nich do wypicia (niewiele!!).
        A u nas po bebiko omneo to dopiero była jazda!! Junior darł się 24/dobę jakby
        go ze skóry obdzierali, widać było że brzuszek go boli i w ogóle jest mu źle.
        jak tylko odtswiliśmy bebiko - wrócił do normy smile
    • mijamija2 dopajanie 02.10.06, 11:02
      Mi lekarka poleciła dość dużo dopajać Malutką wodą lub herbatkami.Pomogło.
      • bombastic12 Re: dopajanie 02.10.06, 11:45
        a jaką wodą sie dopaja miesięczne dziecko? i w jakich ilościach się je podaje ?
        • malina222 Re: 02.10.06, 14:52
          Mojemu synkowi wszystkie ww. sposoby nie pomogły. Tez pił bebilon1. probowalam
          doslownie wszystkiego. podawalam nawet bebilon HA ale bez skutku. okazalo sie
          ze synus jest alergikiem i jego organizm reaguje wlasnie zaparciami. pomogl
          dopiero nutramigen - kupa raz nawet dwa razy dziennie!
          • afryka11 Re: ilość wody 02.10.06, 19:05
            jak wyżej napisałam woda Zywiecka nadaje się bez gotowania. ZAcznij od 20 ml.
            NIe zawsze dzieci chcą wodę. Są też ziółka z herbapolu na zaparcia u dzieci (
            można je podawać takim maluszkom, tylko słabe). ZApomniałam nazwy, ale waptece
            powiedzą ci. Z nimi jest jeden problem - nie są smacznie, a nie dosłodzisz
            maleństwu ( w ogóle cukier niweluje działanie ziół, na miód jest za małe, ew.
            trochę glukozy).
            • kiniamum Re: NIGDY!!!!!! nie podawaj "surowej" wody zywiec 02.10.06, 19:20
              tym bardziej nieprzegotowanej niemowleciu. woda zywiec zostala ostatnio zbadana
              przez reporterow polsatu i okazalo sie ze nie powinno jej byc wogole w
              sprzedazy-jest gorsza od wody z kranu!!!!! jesli wiec chcialabys zastosowac sie
              do rad-nie wiem kto to napisal-lepiej dla Twojego dziecka bedzie jesli podasz
              mu przegotowana zwykla wode..
              • moreno500 Re: NIGDY!!!!!! nie podawaj "surowej" wody zywiec 02.10.06, 20:01
                ale kranówa kranówie też nierówna
              • afryka11 Re: ta od zywieckiej 03.10.06, 15:16
                ja to napisałam. mojej córci zaparcia przeszły. mleko robię na tej wodzie juz 9
                misiąc i właśnie jestesmy po badaniu moczu i krwi - wyniki bardzo dore. piję ją
                ja, mąż, 2-letni synek i córcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka