Dodaj do ulubionych

mały nerwus???????????

12.10.06, 11:39
jestem mama 20 dniowego szkraba i wiem że to co napisze minie ale na chwilę
dziesiejsza moza macie jakos rade. Mianowice szkrab prawie cały czas płacze
wiem ze miewa kolki bo krzyczy i kuli nóżki /dostaje esputicon i plantex
troche pomaga/ale jak nie ma kolki to tez płacze albo kwili rzadko jest
spokojny. w dzien karmie go co godzine bo tak sie drze ze jest dosłownie siny
i nic nie pomaga choc mi wydaje sie ze nie jest az taki głodny tylko chce sie
uspokoić bo wklada raczki do buzi.nie wiem czy to maly nerwus czy ja cos zle
robie wszystki sposoby zawodza wiazanie raczek, kołysanie zostawianie
placzącego, myslałam ze moze cos go boli ale nie wiem bo przy cyjku to
najspokojnijwsze dzecko na swiecie ale jak tylko włoze go do łózka zaraz sie
budzi i płacze. pomózcie, jakies rady...
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 11:49
      Wygląda na silną kolkę.Ja bym radziła kompletne wykluczenie nabiału(od masła po
      mleko)na tydzień i obserwację malucha.
      Soków pomarańczowych itp nie pijesz, czekolady nie jesz itp?
      Ile je dziecko?Bardzo krótko czy trochę dłużej(tak, że je wszystkie fazy mleka a
      nie tylko 1szą)?
      Proponuje też napisać post na forum "karmienie piersią".
      Na marginesie:
      Nigdy przenigdy nie zostawia się płaczacego noworodka- to wybitnie nietrafiony
      pomysł..
      • amwaw Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 11:49
        link na forum:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
      • mika99 Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 11:55
        soków nie pijam, czekolady tez nie jem mleko czasem, ale odstawie i masło i
        mleko moze pomoze a piers ssie b. długo nie wiem ile ale mam wrażenie ze trwa to
        bez konca myslałam ze moze nie mam duzo pokarmu ale jak widze jak mu sie az z
        buzi wylewa jak je i słysze jak łyka to chyba jest tak akurat.
        • amwaw Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 11:59
          Od masła po mleko czyli mleko, jogurty, sery, kefir, masło..wszystko...
          U nas pomogło, ale nie natychmiast, a dopiero po kilku dniach- dziecko stało się
          po tygodniu aniołem( i dzięki bogu stan ten do tej pory- tj za 11dni kończy
          roczek-jest trwały).
          • justyhna Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 12:46
            polecamm ci książke tracy hogg język niemowląt na pewno znajdziesz na necie w
            formie elektronicznej WARTO ja czytałam ją 3 x i pomogła mi bardzo!. A poki co
            postaraj sie wprowadzic regularne pory karmienia dla maluszka, na pewno jesli
            maly ma kolki to musisz przejrzec swoją dietę, wszystko jedz gotowane,
            lekkostrawne. Mały na pewno nie jest cały czas głodny a ciągłe karmienie nie
            sprzyja brzuszkowi.Na kolke b.dobrze dziala spanie w pozycji takiej że łóżeczko
            tak wyzej postawione pod katem 30 stopni.tylko musialabys zabezpieczyc malego
            by nie zsuwał sie.(w jednym z odcinkow telewizyjnych tracy hogg tak działała i
            pomogło) Moze masz za mało pokarmu wówczas spróbuj pobudzic laktatorem. Nie
            wiem co jeszcze Ci doradzic musisz sobie dzień dobrze zorganizować by mały
            nauczył sie kiedy je kiedy idzie spac i kiedy sie bawi by nie wisiał cały czas
            przy cycu.Zycze powodzenia na pewno ci sie uda!
            • mika99 Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 12:56
              mam tą ksiązkę niestety nie xprawdza sie w przypadku mojego szkraba, napewno też
              nie jestem konsekwentna ale cięzko przez całą noc nie spac i poklepywać dziecko
              po plecach jak tak sie drze że aż sie dusi. dzień tez mu cięzko zorganizować bo
              on poprostu nie spi tylko na spacerze troszke teraz tez niestety trzymam go na
              rekach i pisze.
              • mamakarolka1 Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 13:26
                Dziewczyny jaki jest tytuł tej ksiązki i gdzie ja można kupić????
                • beckas27 Re: Do Mamykarolka 12.10.06, 15:08
                  Tytuł książki "Język Niemowląt - moja mam mnie rozumie". Możesz ściagnąć z
                  internetu w formir elektronicznej lub zakupić w księgarni. Ja kupowałam na
                  Allegro w bdb cenie.
    • komyszka Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 13:42
      u mnie było identycznie. okazało sie ze dziecko było głodne (mój pokarm nie
      wystarczał, technika ssania była dobra, kolek prawie wcale)i za zgoda pediatry
      zaczełam dokarmiac- zmiana na plus jak ręką odjął. porozmawiaj z lekarzem.
    • madzia444444 Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 13:53
      uzywasz smoka ?
      moze ma duza potrzebe ssania i dlatego jest spokojny przy cycu
      • mika99 Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 15:44
        uzywam smoka tzn bardzo rzadko pozwala sobie go wetknac do buzi tylko jak jest
        bardzo zmeczony i najedzony a nie moze sie uspokoić lub zasnąć
    • denea Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 21:58
      Mój też tak płakał i okazało się, że to po herbatce dla matek karmiących -
      piłam ją zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, a jednak musiała szkodzić, bo po
      odstawieniu okazało się, że mam całkiem inne dziecko...
      • olimpia_b81 Re: mały nerwus??????????? 12.10.06, 22:10
        u nas rowniez za czasow kolek mala chciala non stop ssac piers bo to jej pomaga, zauwaz ze szuka piersi jak zaczyna bolec brzuszek-ssanie pomaga, ale pewnie zaraz odrzuca piers a po chwili chce znowu?
        dawaj mu-to dla niego ulga, kiedys mu przejdzie-tez w to nie wierzylam ale to prawdasmileja nawet kupilam chuste i mala ssala cale dnie a ja sie moglam przemieszczac w miare autonomicznie.
        powodzenia
        • kmalczyk Re: mały nerwus??????????? 13.10.06, 10:36
          wlacz suszarke dla szkraba poloz na lozku swoim lub kanapie przykryj kocykiem i
          poglaszcz po glowce i suszarka niech przy ni pobrzeczy to pomaga naprawde
          sprobuj dziecko skupia sie na szumie i zasypia przyzwyczaj szkraba do
          godzinnych karmin i snu moja mala jak w zegarku juz wim kiedy spi kiedy je i
          jest ok a tez mialam problem z brzuszkiem kolkami i jeszcze sa ale radze sobie
          napisz jak zadziala pozdrwiam i zycze wytrwalosci przeciez je kochamy pa
    • kanaviosta Re: mały nerwus??????????? 13.10.06, 16:06
      jeśli ma kolki i cierpi, to naturalne jest, ze szuka pomocy u Ciebie-czyli uspokaja się przy cycu, chce byc kołysany, noszony, przytulany. ma niecały miesiąc, jest jeszcze zbyt mały na naukę czegokolwiek. potrzebuje teraz tylko i wyłacznie Twojej bliskości. sytuacja jest dla Ciebie na pewno bardzo męcząca i trudna, ale musisz jakos przetrzymać, za jakiś czas wszytko sie unormuje. dobrym pomysłem jest zmiana diety, a dla dziecka noszenie w chuście.
      naprawde nie warto w obecnej sytuacji, gdy maluch cierpi z powodu kolek i nie rozumie niczego, oprócz tego, że cos go bardzo boli i chce być blisko mamy, niepotrzebnie go stresować zostawianiem w łóżeczku do wypłakania itp.
      w chwili, gdy jest naprawdę ciężko, dobrze jest uświadomic sobie, że jeszcze przez dłuzszy czas to Ty jestes dla swojego dziecka jedynym bezpiecznym i stałym punktem otoczenia.
      • kanaviosta Re: mały nerwus??????????? 13.10.06, 16:07
        moja córka wkładała rączki do buzi wtedy, gdy potrzebowała cyca. przez dłuzszy czas tylko przy nim potrafiła uspokoić się i zasnąć.
    • kaasiaal Re: mały nerwus??????????? 13.10.06, 16:14
      wiesz może spróbuj nie podawać mu zbyt często piersi. Postaraj się żeby jadł co
      2 godz bo moze zamiast kolek ma wzdęcia z przejedzenia?
    • kaasiaal Re: mały nerwus??????????? 13.10.06, 16:16
      acha może maluszek ma potrzebę ssania i dlatego uspakaja się przy piersi?
      Spróbuj może ze smoczkiem kup balonik albo anatomiczny i próbuj wkładać mu - u
      mnie podziałało
    • kanaviosta Re: mały nerwus??????????? 13.10.06, 16:24
      nie wiem czy to maly nerwus czy ja cos zle
      > robie
      kazda matka martwi się o to samo- że nie robi czegos dobrze. zamiast tego lepiej po prostu posłuchac tego, co chce powiedzieć dzieckowink a z Twojego malucha żaden nerwus, tylko normalny mały dzieciaczek, który ma wielka ochote na cyca i ciepełko mamy wink przejdzie, jak zacznie interesowac się otoczeniem i zauważać coś mniejszego od Ciebiesmile
    • melka_x Re: mały nerwus??????????? 13.10.06, 17:04
      Absolutnie nie wiąż mu rączek. Dziecko samo się uspokaja wkładając ręce do buzi
      i nie należy mu w tym przeszkadzać. Z całym szacunkiem dla Tracy Hogg
      3tygodniowemu dziecku nie powinno się organiczać piersi. 20dniowy noworodek ma
      jeszcze pełne prawo 'wypracowywać' sobie pokarm poprzez częste ssanie. Uważa
      się, że poziom laktacji dostosowuje się do potrzeb dziecka w przeciągu 3 - 4
      tygodni, więc jeśli to jest to, to raptem jest to pewnie kwestia jeszcze kilku
      dni. Nie zostawiaj też go do wypłakania (chyba, że czasem naprawdę musisz
      odpocząć, tak też się zdarzasmile, ale staraj się nie robić tego za często),
      takiego małego dziecka niczego jeszcze nie nauczysz, a zostawiany sam będzie
      stawał się bardziej nerwowy i płaczliwy. Noworodek instynktownie czuje, że nie
      poradzi sobie sam, więc zostawiony bez opieki (w swoim rozumieniu) boi się i
      płacze, potrzeba bezpieczeństwa jest niemal tak silna jak głód. Z małymi
      dziećmi zasada jest na pozór paradoksalna, im bardziej zależy Ci na tym, żeby
      czasem leżał czasem sam i był spokojnym dzieckiem, tym więcej mu musisz teraz
      poświęcić czasu. Jeśli nauczysz go, że zawsze może Cię przywołać, to z czasem
      zacznie się czuć się bezpiecznie i będzie godzić na poleżenie jakiś czas bez
      Ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka