Dodaj do ulubionych

nie je, nie śpi:(

19.10.06, 13:31
dziewczyny, macie może pomysł, co to może być?
mój synak ma 4,5 miesiąca, od pewnego czasu zaczął wyczyniać "cyrki" przy
cycku, wyginał sie, nie chciał jeść; stopniowo odrzucił pierś w ogóle, jadł z
butelki odciągane mleko naprzemian z modyfikowanym;
otatnio nie chce jeść tez z butelki, zjada 60-80ml i wypluwa smoczek, zamyka
buzię,czasem się usmiecha przy tym a czasem płacze..mam wrażenie, że z dnia
na dzien je coraz mnie..
do tego słabo spi w nocy, budzi się czasem kilka razy w ciągu godziny, miota
sie po łóżeczku..
macie pomysł, co to może być?
ewentualnie jakie badania mu zrobić?
bylismy u lekarza, ale może któraś z Was miała podobne doświadczenia i zechce
podzielić się nimi..
jestem załamana..
Obserwuj wątek
    • komyszka ząbki?? n/t 19.10.06, 13:37

• remangel Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 13:42
      Hmmmm..może to ząbki-trochę może boleć przy wyrzynaniu się ząbków i maluch może
      być troszkę marudny (choć to trochę wcześnie, ale na to nie ma regułysmile ). Nie
      pamiętam dokładnie, czy Calgel można jużstosować, ale zapytaj się najlepiej w
      aptece.Pozdrawiam!
      • olimpia_b81 Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 13:45
        calgel jest od 3 miesiaca
        • b.brzozowska1 Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 15:17
          stosujemy żel na dziąsełka..z nijakim skutkiem..niby lekarka mówiła, że ząbki
          ida, są już w połowie dziąseł..ale ten brak apetytu byłby stąd?
    • domiwika Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 16:28
      co do jedzenia, być może zauważył różnice między twoją piersią a butlą i wybrał
      butelkę,przy piersi trzeba bardziej się pomęczyć żeby popłynęło mleczko, do
      tego może idą ząbki, dzieci często tracą apetyt przy ząbkowaniu. sprawdż mu
      dziąsełka. jeśli chodzi o częste budzenie w nocy, to pewnie chce mu się jeść bo
      w dzień mało je. moje rady to: kup żel na ząbkowanie, ibufen, mojej małej to
      pomagało, a jeśli to nie ząbki to może spróbuj mupodać na noc gęstsze mleko,
      albo viburcol(czopki homeopatyczne na stany niepokoju u niemowląt)zważ go, w
      razie gdyby słabo przybierał na wadze,idz do innego lekarza, on pewnie kazałby
      zrobić badanie krwi i moczu.
      Myśle że wszystko będzie ok.powodzenia
    • domiwika Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 16:33
      a ha, możesz też za nie cały miesiąc zacząć podawać pierwsze zupki, jabłuszko
      gotowane, może to mu posmakuje
      • b.brzozowska1 Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 18:31
        dziękuję za rady..
    • piewa Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 18:43
      tez bym obstawiala zabki. Ja od kilku tygodni przespalam znowu cala noc -
      historia z zabkami skonczona. A tak to do tej pory byly pobudki co 2-3h
      wlasciwie nie wiadomo dlaczego - pokrzykiwania nocne, smok nie dzialal, mleko
      dzialalo zawsze, bo synek lubi zjesc wink ale przerazalo mnie karmienie w srodku
      nocy 8 miesiecznego bobasa, ktory do tej pory nie mial tego w zwyczaju. Po
      prostu uzbroi sie w cierpliwosc. Mi aptekarka radzila pryskac na dziasla Tantum
      verde (bo zel maluchy ponoc zaraz zjadaja) i zamiast ibuprofenu polecam
      paracetamol. bo bezpieczniejszy.
    • naati Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 19:24
      U mojej corki tez były takie objawy, tzn, była niespokojna przy jedzeniu,
      wyginała sie i nagle przestawala jesc...a kiedys usypiala przy jedzeniu itd.
      Wszyscy tez obstawiali ząbki, ale mnie niepokoiło to wyginanie podczas i po
      jedzenieu. Poszłam do lekarza i powiedział, ze dziecko jest "zagazowane", nie
      odchodziły jej bączki - taki jaby nawrot kolki... Dostała debridad i lakcid i
      powoli wszystko wraca do normy...a w nocy tez była niespokojna...wiec sprawdz
      jeszcze ten wariant.. pozdrawiamy
    • naati Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 20:07
      jeszcze dodam, ze u mnie przyczyną takiego stanu było to, ze dziecko dostawało
      zbyt mało do picia plus wprowadzenie kleików...
    • jdylag75 Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 20:51
      Mój syn nie jadł i nie spał bo miał bakterię w moczu, a stawiałam na ząbki. Dla
      pewności zrób badania moczu skoro żele i syropy przeciwbólowe nie pomagają. U
      nas przy bakterii były identyczne objawy: fatalny sen, czeste pobudki, niepokój
      coraz gorszy apetyt, syn nie jadł prawie nic. Pozdrówka, napisz co to było smile
    • agnieszka129 Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 21:14
      U mnie było identycznie - też to był 4 miesiąc. Moja córcia poprostu zniechęciła
      się do samego mleka (była juz wtedy na modyfikowanym). Zaczęłam jej więc podawac
      mleko z kaszką smakową ale tak aby przeszło przez smoczek od butelki. Dodatkowo
      wprowadziłam jej kaszki robione na gęsto (półgesto) i zupki. To podawałam jej
      łyżeczką i jadła bardzo pięknie. Potrafiła zjeśc nawet 170ml i to tylko dlatego,
      że nie chciałam jej da więcej aby nie miała problemów żołądkowych. To wszystko
      jak się okazało nie było wynikiem ani ząbkowania ani problemów z infekcją
      (zrobiłam badania krwi i moczu). Tak po prostu sobie dziecko wymyśliło i tak
      zostało już do dzisiaj. Je tylko łyżeczką. Jedynie herbatki i soczki pije z
      butelki.
    • agnieszka129 Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 21:17
      I jeszcze jedno. U mnie też jadła coraz mniej - dochodziło do tego że zjadała na
      posiłek 30-40 ml. Ale z tą łyżeczką od razu się zmieniło. Spróbuj może też Ci
      się uda. A wtedy noce na pewno bedziesz miała przespane. Powodzenia!
      • b.brzozowska1 Re: nie je, nie śpi:( 19.10.06, 21:31
        dzięki dziewczyny ogromne!
        u nas też już łyżeczka poszła w ruch, zawsze coś niecoś nią dojada, ale w końcu
        i tak zaciska usteczka albo wypluwa mleko..
        zrobię jeszcze morfologię i badania moczu, na wszelki wypadek..
        szkoda mi synka straszniesad
        lekarka, u której bylismy stwierdziła, ze brak apetytu może byc wynikiem
        niedoboru żelaza, ponoć tak się często zdarza w wieku mojego synka, zdaje sie,
        że krwinki się wymieniaja..
        a ja bym chciała wykluczyc np. bakterie w moczu..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka