malpa513 04.11.06, 21:08 czy musicie je ululkać do snu? cy może zostawiacie w łóżecku aż się wypłaczą i zasną? moja mała ma 3 tygodnie i sama nie chce zasnąć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:12 nie płacze, pada bezdzwiecznie, na ogól przy cycu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazmudziak Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:26 Mój Synek ma 2 miesiące i zasypia w łóżeczku bez lulania. Zasypia ze smoczkiem w buzi i przy ulubionych kołysankach. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:14 kobieto, boj sie boga takie malenstwo zostawiac do wyplakania!!!!ono cie potrzebuje, moja nauczyla sie sama zasypiac jak miala 5 m-cy-bez placzu, samo przyszlo. takie male to lulac trzeba, ono jeszcze nie wie ze ma spac i placze zezmeczenia np.mozesz probowac odkladac ale nic na sile, jak nie zasypia i plazce wez pokolysz, pospiewaj, to dla niego wazne aby czulo sie bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolekaga Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:25 Mój Jaś urodził się 19.05.06, do tej pory nie zasypia sam, czasami mu się zdarzy, ale w zasadzie usypiany jest w wózku. Przez pierwsz miesiące dużo płakał i zasypiał tylko na rękach, więc "nauczenie" go zasypiania w wózku uznałam za sukces. Tylko jak nauczyć go zasypiania samemu? Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:32 sprobuj na lozku-ja sie klade z Mala, smoczek , herbtaka, troche powierzga sie, potem sie przytual i zasypia.wczesniej jak poplaakiwala to bralam na rece, uspokajalam i z powrotem na lozko az w koncu zasypia bez placzu za bujaniem na rekach.wiecorem zasypia sama w lozeczku, poprostu pewnego dnia ja tam polozylam i zasnela bez placzu - bylam w szoku i tak zostalo.mysla ze sprobuj-przyzwyczailas sie ze zsypia w wozku a moze sie okazac ze sobie swietnie poradzi z zasypianiem na lozku lub w lozeczku. Odpowiedz Link Zgłoś
pollys do sokolekaga 04.11.06, 21:32 najlepiej to przyuważyć kiedy syn robi się senny. u mojego widać jak na dłoni najpierw robią mu sie ciepłe dłonie, trze oczka, zaczyna ziewać...jak czuję, że ma ciepłe rączki to powoli go wyciszam. ciszej do niego mówię, delikatnie zaczynam gładzić po poliku. jak jest taki spokojny i senny to biorę go i przenoszę do łóżeczka. odkładam go baaardzo powoli. cały czas delkatnie głaszczę po poliku. zazwyczaj zasypia od razu. jeżeli nie to znowu biorę na ręcę, uspokajam i odkadam- robię tak do bólu (max 5-6 razy muszę)tak wygląda to u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
sokolekaga do pollys 04.11.06, 21:36 no widzisz! o tych ciepłych rączkach to ja nie wiedziałam, spróbuję od jutra. A w ciągu dnia ta sama zasada obowiązuje? w zasadzie to mój jasiek śpi do 5 rano, zasypia po pół godzinie - około 5.30, a potem jeszcze ze 3 lub 4 drzemki w ciągu dnia po 40 min. Odpowiedz Link Zgłoś
pollys Re: do pollys 04.11.06, 21:45 tej zasady trzymam sie głównie w ciągu dnia bo wieczorem mój młody jak jest po kąpieli i cycku to zasypia jak zabity zasypia po 20 i śpi do 7-8 (z 2 krótkimi przerwami na cycka, pierwsza koło 2 nad ranem a kolejna koło 6)a za to w ciągu dnia najlepiej wcale by nie spał więc muszę go pilnować Odpowiedz Link Zgłoś
pollys zostawić aż się samo wypłacze??? w życiu 04.11.06, 21:20 mój syn od jakiegoś czasu sam zasypia- ma 3.5miesiąca. zdaża mu się czasami, że nie może, że jest zbyt przemęczony to mu pomagam biorąc na ręce i tuląc. nie wyobrażam sobie sytuacji, że on płacze a ja czekam aż zaśnie z wyczerpania...dla mnie takie podejście jest nieludzkie. tak małe dzieci tylko poprzez płacz mogą się z nami komunikować, że jest im źle, potrzebują mamy, jedzenia itp. jak dziecko płacze to się do niego idzie i robi wszystko by mu pomóc zasnąć Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_1207 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:28 Mojego synka usypiałam na rekach od urodzenia do niedawna czyli prawie 11 mies. Na początku miał kolki wiec nie chciał inaczej zasnac,potem zaczeły isc ząbki a potem sie przyzwyczaił i tak zostało. Dopiero od niedawna zdarza mu sie samemu zasnac czasem jak leze koło niego i go głaszcze po pleckach. Jednak z reguły musze polulac go na rekach tyle ze teraz siedze juz na łózku bo za ciezki jest i kołysze go na kolanach! Bolą mnie plecy i rece ale za nic nie oddałabym widoku jego buźki jak zasypia... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.23 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:31 mój ma 5 miesięcy, zasypia sam od urodzenia, po prostu odkładam go do łóżeczka, kiedy jest śpiący, gaszę światło (w dzień zasłaniam zasłony) i wychodzę z pokoju. Jedynie musi mieć smoczka Odpowiedz Link Zgłoś
anagram2 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:37 tak, sam zasypia. Ma 4 miesiące. łóżeczko Mikiego było obok i trzymałam go za rączkę. Od tygodnia śpi w swoim pokoju. Przy zasypianiu nadal potrzebuje potrzymania za rączkę. Mala potrzebuje Twojej bliskości ale pamiętaj, że jak dziecko nauczysz tak będzie zasypiać. Wypłakiwanie to jak dla mnie głupi pomysł. Ja bym tego nie wytrzymała. Spróbuj tego. Połóż ją w łóżeczku, lekusieńko klep po pleckack (będzie ptzypominać bicie serca z łona matki) i do uszka mów szszsz. Nie cicicic tylko szum. To podobno przypomina odgłos wód płodowych. To z ksiązki Tracy Hogg. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hekate_mw Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 21:38 Od początku przyzwyczajałam Zuzię do samodzielnego zasypiania - nie pamietam dokładnie do kiedy ale napewno przez pierwszy miesiąc - po kąpieli ją tulałam i jej śpiewałam i na wpółusypiającą odkładałam do łóżeczka lub do wózka. Gdy znów zaczynała płakać - brałam na ręce i tulałam dalej do półsnu. Jeżeli tylko marudziła i wierciła się podawałam jej smoka i kładłam rękę na brzuszku ale nie podnosiłam na ręce. Gdy się uspokoiła wyciągałam smoka i czekałam aż zaśnie ale nie wisiałam nad łóżkiem tylko byłam w jej polu widzenia. czasem trzeba było całe procedury powatarzać od nowa. Najcześciej jednak zasypiała. Od kiedy skończyła 2.5 mca zrobiła się cwana i po tulaniu i wyciszeniu przy odkładaniu płacze ale bez łez wtedy nie podnoszę jej tylko głaszczę trzymam za rękę mówię dobranoc i wychodzę (nie podaję smoka). Jak znów płacze - słucham natężęnia płaczu- i w zależności od tego albo wracam i dalej głaszczę albo ją przeczekuję. Jeżeli przeczekuję - zajmuje to 2 min i marudzniowy płacz cichnie a Zuz śpi. To moja metoda - nie mówię że dobra ale usypianie łącznie zajmuje max.20min i daje radę od miesiąca bez smoka. Oczywiście są wyjątki jak zły humor, potrzeba bliskości danego dnia. Nie trzeba kategorycznie przestrzegać reguł, warto posłuchać czasem maleństwa i pójść na ustępstwa Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaimaluszek Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 22:19 Wcale mnie nie dziwi, ze nie chce takie malenstwo samo spac. Moj synek dopiero od 5 dni (ma 17 tygodni) zasypia w lozeczku, ale nie sam. Stoje przy nim, kolysze lozeczkiem, glaszcze po glowce i trzymam za raczke. I tak sobie zasypia w ciagu 15-20 minut. Jak byl w wieku Twojej coreczki to zasypial przy piersi, prawie zawsze. Pozniej mial kolki, wiec nosilam go na rekach, tulilam,kolysalam sie z nim na fotelu, az zasnal. Przez chwile mialam klopoty gdy zrobil sie ciezki i nie mialam sily go nosic, a on wcale sie nie spieszyl aby pojsc spac. Ale chociaz krzyczal nie zostawialam go samego tylko nosilam z mezem na zmiane. Teraz jest juz super, bo nie musze go dzwigac, a jak zasypia to lubie popatrzec jaki jest slodki i jak powoli w miare zmeczenia wypuszcza moja reke (a wlasciwie palec)ze swojej raczki Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 22:34 Moja córka zaczeła sama zasypiać mając ponad rok. Bez wypłakiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo78 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 23:21 Mój mały na noc zasypia sam w łóżeczku, stoję przy nim troszkę, to pocałuje, to pogłaszcze i odchodzę. Jak zakwęka to znowu podejdę i aż do skutku. W sumie trwa to ok 10 min i zasypia. A dzień lulam go na rękach, bo inaczej nie zaśnie, a 8300 ponosić 10-15 min to mięśnie niedługo będą większe jak mój biust.. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
lamicka Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 04.11.06, 23:31 moj malutki nauczyl sie ze jak babcia go od czasu do czasu usypia to na rekach, wiec mamusia tez musi. wczesniej nie mialam z nim problemow, zasypial przy cycu, terz nawet jak poje musze go nosic zeby usnal. pozdrawiam mama filipka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=51539855 MOJ SKARB Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 05.11.06, 09:13 Moja córka ma 5 msc i od miesiąca zasypia sama w łóżeczku ze smoczkiem, i kocykiem przy buzi. Do 4 mies życia z usypieniem były problemy. Tylko przy cycu, jeśli nie to noszona z reguły z wielką histerią. No i w chuście. Nigdy nie zostawiałam samej płaczącej. Z reguły dla świętego spokoju dawałam pierś do uśpienia. Nie uczyłam zasypiać samodzielnie, przyszło samo ku mojej wielkiej radości Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 05.11.06, 09:24 Moja z tego co pamiętam odpływała po jedzeniu.Trzeba ją było tylko odłożyć do łóżeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 05.11.06, 10:27 nie za dużo wymagasz od 3 tyg. malucha ???? Nie wszystkie dzieci zasypiaja przy piersi, mój nigdy tego nie robił ) W ciągu dnia zasypia sam, ale wieczorem musze go trochę wyciszyc i wożę go wózkiem po pokoju,jak przymknie oko zostawiam i dalej sam zasypia. Myślę ze na samodzielne zasypianie ma jeszcze czas. Odpowiedz Link Zgłoś
natasza213 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 05.11.06, 10:59 Moja coreczka zasypiala tylko przy piersi. Tata uwielbial ja nosic, ja wkladalam w chuste. Gdy miala roczek przestalam karmic piersia w ciagu dnia. Wtedy tata usypial corke, lezal obok na duzym lozku. Pozniej zostawialam ja sama na lozku, pilnujac aby nie spadla. Po ok 2 tygodniach zasypiala sama w swoim lozeczku. Nie plakala nigdy, bez traumatycznych przezyc dla dziecka i rodzicow. Jeszcze dodam, ze zawsze zachwycalismy sie jej lozeczkiem i mowilismy: jakie piekne, jaka miekkka kolderka, ale bym chciala tutaj pospac ... i misiu tutaj spi, i poduszeczka taka sliczna... U nas to sie sprawdzilo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiatweety Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 05.11.06, 18:44 my też mamy takiego malucha 3tyg i od 2dni uczymy go samodzielnego zasypiania bo do tej pory nie mógł usnąć sam, tylko na rękach, tulany, bujany... płakał strasznie do tego. Stosujemy metodę z książki 'Język niemowląt' Tracy Hogg i Melindy Blau, jest teraz w księgarniach i w necie można znaleźć wersję elektroniczną.Dowiedzieliśmy się bardzo dużo o potrzebach naszego synka i o tym jak funkcjonuje, dzięki temu wiemy jak reagować na jego sygnały. Jeszcze nie osiągnęliśmy sukcesu ale im wcześniej się zacznie tym szybciej maleństwo się nauczy. Teraz czujemy się dużo pewniej. Bardzo polecam i życzę powodzenia. gosia Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: czy Wasze dzieci same zasypiają 05.11.06, 18:58 gosiu, nie chce ostudzac Twojego zapalu ale metody pani Hogg nie dzialaja na wszystkie dzieci bo czasami sa egzemplarze wyjatkowo wrednemam takiego a zasypiac sama sie nauczyla sama, bez placzu i moich nerwow jak miala 5 miesiecy. p. Hogg owszem, lektura uwazam ze potrzebna aczkolwiek nie jest to biblia dla matek ani instrukcja obslugi do wszystkich dzieci. pozdrawiam i zycze aby Wam sie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś