Dodaj do ulubionych

Wcześniaki

IP: *.* 27.08.01, 06:43
Mam wcześniaka, który urodził się w 28 tygodniu.Ma co prawda w tej chwili 7 miesięcy, ale mimo to wielkość 4 miesięcznego dziecka donoszonego.Szukam kontaktów z mamami innych wcześniaków.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Wcześniaki IP: *.* 27.08.01, 08:13
      Czesc.....Moj dzidzius tez urodzil sie nieco wczesniej, wprawdzie w 36 tyg.ale i tak zostal sklasyfikowany do grupy wczesniakow... obecnie tez ma 7 miesiecy i mam nadzieje, ze najgorsze problemy za soba(urodzil sie bez odruchu ssania- albo inaczej utracil go podczas odsluzowywania)...jak bedziesz miala ochote napisac - to pisz na priva aaba@poczta.onet.plPozdrawiam i buziaczki dla MaluszkaAnita i MatiP.S. Moj wagowo tez jeszcze nie dogonil kolegow/-zanek urodzonych w tym samym okresie
    • Gość: guest Re: Wcześniaki IP: *.* 27.08.01, 08:56
      Jestem mamą Piotrusia, który urodził się w 32 tyg. ciąży. Ważył 1770 g. Obecnie ma już roczek, ale gdybyś Go zobaczyła, to powiedziałabyś, ze ma gdzieś 6-7 miesięcy. Jest bardzo szczuplutki, bo mało przybiera na wadze przez ostatni miesiąc uwaga............30 g. Poza tym to wspaniałe, wesołe i cudowne dzieciątko. Umysłowo rozwija się świetnie, tylko ruchowo jest trochę " do tyłu ". Niedawno zaczął siedzieć, jeszcze nie raczkuje, ale pełza. Z chęcią wymienię się z Tobą moimi doświadczeniami i przyjmę Twoje. Pozdrawiamy z Poznania - Groszek z mamusią
    • Gość: guest Re: Wcześniaki IP: *.* 27.08.01, 10:02
      Moja córeczka urodziła się w 31 tugodniu, ważyła 1800g. Teraz ma rok, rozwija się całkiem prawidłowo. Waży dużo, ale jest strasznym głodomorem. Stresujące były tylko piersze trzy miesiące - pobyt w szpitalu i ciągłe wizyty lekarzy.Jeśli masz pytania pisz na priva. admin007@poczta.onet.pl
    • Gość: guest Re: Wcześniaki IP: *.* 02.09.01, 21:31
      Mam dwóch synków - trzyletniego Filipa (urodzony w 35 tygodniu z wagą 1850) i ośmiomiesięcznego Franka (w 36 tygodniu - 2000). Filip miał gorszy start - infekcja, tlen, sonda, punkcja lędźwiowa itd... miesiąc w szpitalu. Widywaliśmy się przez szybkę inkubatora. Nadrabiał dzielnie wszystkie zaległości, ale pozostał drobny i szczuplutki. Franek natomiast tylko 11 dni spędził w szpitalu, a potem był tylko cyc, cyc, cyc, no i teraz przypomina małego Buddę.Rodziłam w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Była tam wtedy Gosia, która w 28 tygodniu urodziła córeczkę Wiktorię. Może to ty?
    • Gość: guest Re: Wcześniaki IP: *.* 03.09.01, 11:17
      Moje wczesniaczki (29 tydzień - 1200g) mają już teraz 2,5 roku, więc , mam nadzieje, że wszystko najgorsze już za nami. Długo byli bardzo chudzi ( Julek jak miał pół roku ważył 4 kg) i rozwijali się wolniej i w swoim rytmie np. Julek wczesniej chodził niż siedział ( i tak mu zostało, bo w ogóle nie może usiedzieć, tylko ciągle biega...).Byli rehabilitowani, chodziłam z nimi na basen ( i dalej chodzę, bo uwielbiają pływać). Ale już dogonili swoich rówieśników i rozwijają się rewelacyjnie. I nie są już tacy chudzi, choć grubasami to oni raczej nie będą.Gosia, Maks i Julek z Poznania
      • Gość: guest Re: Wcześniaki do Gosi IP: *.* 03.09.01, 21:35
        My też jesteśmy z Poznania. Może się kiedyś spotkamy, to Cię o wszystko wypytam. Groszek też jest chudziutki. Pozdrawiam, Lidka mama Groszka( wcześniaka)
        • Gość: guest Re: Wcześniaki do Gosi IP: *.* 04.09.01, 13:39
          Chętnie się spotkam. Choć moje urwisy skutecznie uniemozliwiają wszelkie kulturalne rozmowy. Ale ciągle próbuję ich cywilizować. Jak masz ochotę to napisz na malgosik@wp.pl A czy leżeliście na Polnej?PozdrawiamGosia
          • Gość: guest Re: Wcześniaki do Gosi IP: *.* 04.09.01, 23:48
            Leżeliśmy na Polnej. Wspominam ten pobyt dość dobrze oprócz warunków na oddziale położniczym, ale nie można mieć wszystkiego. Piotruś leżał 3 tyg. trochę nie podobało mi się podejście lekarzy, którzy nic o stanie dziecka nie powiedzieli zanim się nie spytałam, a czasem nie wiedziałam po prostu o co pytać oprócz ogólnego stanu. Na szczęście już jesteśmy w domu, chodzimy tylko do przyszpitalnej poradni dla wcześniaków. Pozdrawiamy Lidka z synkiem Groszkiem
    • Gość: guest Re: Wcześniaki IP: *.* 04.09.01, 07:26
      Urodzilam Monike w 32 tygodniu wazyla 1500g.Na poczatku przybierala pieknie na wadze,tak ze zrobila sie apetycznie okraglutka. Teraz ma 1,5 roku i mi wyszczuplala(ok 10,5 kg). Wszystko inne jest ciekawsze oprocz jedzenia czym doprowadza mnie do szalu( z troski oczywiscie ze sie calkiem zabiedzi). Psychoruchowo to nie bylo widac jakis opoznien chociaz zalecali rehabilitacje.Ja, czym doprowadzalam rodzine do szalu, zawsze mowilam ze ma np 10 m-cy a mialaby 8 m-cy. Dla nich to bylo 10 m-cy i juz.Tak wiec jak skonczyla 4 m-ce to juz trzymala glowe prosto, to ja liczylam ze normalnie to glowe by trzymala majac skonczone 2 . Zaczela chodzic majac 12 m-cy czyli ja 10 m-cy. Teraz ma 1.5 roku i juz zupelnie nie rozni sie od innych dzieci o czasie.Mam jedna rade dla wszyskich mam wczesniakow zwlaszcza tych najmlodszych , aby jak najmiej chorowaly NIE KAPCIE ICH CODZIENNIE W WANIENCE, NIE MYJCIE IM CODZIENNIE GLOWEK .TA WARSTEWKA TLUSZCZU KTORA MAJA NA SKORZE JEST IM OCHRONA.Robcie to tylko raz w tygodniu a codziennie przemywajcie przegotowana woda pupke, buzke(oczka,uszka tylko z wierzchu), raczki, pod pachami,pachwinami i szyjke.Tulcie je caly czas jak tylko mozecie. Nie przegrzewajcie i codziennie spacery.Pozdrawiam wszystkie dzielne mamy tych najmniejszych z najmniejszych.
    • Gość: guest Re: Wcześniaki IP: *.* 04.09.01, 11:35
      Gosiunie jestem wprawdzie mamą wcześniaka ale siostrą młodszą odemnie o 16 lat.moja siostryczka urodziła sie pod koniec 6 miesiaca ważyła niespełna kilogram. to co przezyli moi rodzice to tylko oni wiedzą. Ale teraz ma juz 9 lat jest wspaniała inteligetna dziewczynką ,wysoką i wcale nie chudziutką, to ja jestem chuda :)Chce powiedzieć żebys sie nie martwiła twoja dzidzia napewno wszystko nadrobi , zajmnie jej to wiecej czasu ale wszystko bedzie dobrzepozdrawiamKasiaK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka