Dodaj do ulubionych

pozycja do spania

IP: *.* 12.11.01, 11:30
Drogie eMamyczy niemowlaki mogą spać w każdej pozycji, czy tylko na pleckach?Wiem, że na brzuszku raczej nie, bo mogą sobie przytkać nosek, ale chodzi mi o to czy mogą spać na boku.Lekarz zalecił, aby mój synek spał na plecach (chodzi chyba o kręgosłup) ale on za nic w świecie tak nie uśnie, a jak go przekręce śpiącego z boku na plecy zaraz się budzi.Czy ta pozcja "na boku" może wpłnąc na kształt kręgosłupa?Prosze napiszcie w jakich pozycjach śpią wasze dzieci.I czy materac koniecznie musi być twardy, bo ja często biorę maluszka do siebie do łóżka i śpi on na wielkiej, miękkiej poduszce (tak, że aż w nią wpada). acha, mój dzidziuś ma 2 miesiące.Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 12.11.01, 11:38
      Moja córeczka spała na boku. Wyczytałam że w tej pozycji łatwiej uniknąć zadławienia w czasie snu. Moja teściowa oczywiście zaraz podniosła larum, że spłaszczy jej się główka na boku i często przekręcała ją na plecy. Główkę ma super kształtną. Dzieci które spały na wznak mają przeważnie spłaszczone główki, ale to wszystko podobno mija. Mogę Ci tylko powiedzieć, że sama zaobserwujesz , która pozycja jest ulubiona przez Twojego szkrabka. CałuskiKaruszynka mama Karolinki
    • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 12.11.01, 13:21
      Moje dieci już kilka dni po urodzeniu spały na brzuszku - ta pozycja polecana przez pediatrów ma dobry wpływ na stawy biodrowe ,pomaga w usuwaniu gazów i gdy się maleństwu ulewa - nie zakrztusi się , ale oczywiście ci, którzy boją się tzw.śmierci łóżeczkowej nie polecają spania na brzuszku do 3 miesiąca.Ja spałam (z Jędrkiem śpię nadal) z dzidzią na dużym łóżku ,ale maleństwu nie podkładałam pod główkę nic poza dodatkowym prześcieradełkiem (żadnych poduszek!!!).POzdrawiam ,Beata
      • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 12.11.01, 14:58
        Moja mała też śpi bez poduszek. Moja siostra chciała jej dogodzić i położyła ją na podusi. Mała płakała, nie wiedziała jak sobie z poradzić z tą pozycją i dopiero jak zabraliśmy poduszkę zasnęła w minutkę. Pozdrawiam Kruszynka
    • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 12.11.01, 22:04
      Cześć Gosiu!Moja Ola śpi bardzo często na boku. Pytałam lekarza i powiedział, że może spać cały czas na boku, tylko żeby go zmieniać.Nawet na spacerze kładę ją na boku bo lepej śpi.PozdrawiamMonika
      • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 13.11.01, 11:53
        Hej Monika :)Zmianiam strony synkowi - raz śpi na prawym boku raz na lewym. Ale czy takie spanie na boku nie wpłynie niekorzystnie na bioderka? dodam że ja nie zakładam 2 pieluszek. Czy coś wspominał o tym twój lekarz?
        • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 13.11.01, 20:35
          Pytałam właśnie pod tym kątem i powiedział że spokojnie mogę ją kłaść. Ja też nie zakładam 2 pieluch. PozdrawiamMonika
    • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 12.11.01, 22:13
      Mój synek ( 3 m-ce ) chętnie zasypia na boku albo częściowo na boku. Podobno zalecana jest pozycja na plecach z przekręconą główką w jedną ze stron dla zapobiegania zachłyśnięciu. Z mojego "doswiadczenia" wiem że Michaś lubi zasypiać na boku, a potem sam przewraca się na plecki z główką w bok, a gdy zasypia głęboko to nawet rozkłada rączki. Myślę, że ważne żeby dziecko nie spało ciągle w jednej pozycji.Pozdrowienia Aśka
    • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 13.11.01, 11:54
      hejMoja coreczke Magdę (5 tygodni) w nocy kładę raz na jednym boku-raz na drugim. A w dzien staram się klaść na brzuszku ( ze wzgledu na kolki)Aga z Kubusiem i Magdusią
    • Gość: MJS Re: pozycja do spania IP: *.* 13.11.01, 11:58
      Nasz kolega ortopeda przestrezgał, zeby niemowląt nie układać na boku, bo to niekozystnie wpływa na rozwój bioderek. Tak więc z tego co wiem zdecydowanie najlepsza jest pozycja na pleckach. nasza Julka, teraz 8,5 mies. sama wybiera sobie pozycję do spania. Nienawidziła wcześniej na brzuchu, a teraz uwielbia.
      • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 13.11.01, 12:35
        Układam Luizkę raz na jednym boku, raz na drugim, bo na lezaco bardzo jej sie ulewa i obawiam sie zachłyśnięcia. Jak mocno zaśnie, to sama przekręca się na plecki albo ja to robię. W dzień pod moim nadzorem lezakuje na brzuchu, ale nie umie tak zasnąć. Oczywiście żadnych poduszek.:hello:Kasia r mama 21-dniowej Luizy
        • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 17.11.01, 16:44
          Poprawiam się - ortopeda zabronił kłaść na boczku! Za to ma przebywać co najmniej 10 godzin dziennie na brzuszku, chociaż akurat nie ze względu na bioderka, ale ze względu na wykryty kręcz szyi jako skutek ułożenia w brzuszku u mamusi.:hello:Kasia R mama Luizy
          • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 18.11.01, 23:50
            Kasiu dokładnie to samo stwierdzili u mojego synka - też ma często przebywać na brzuszku (żeby kręcić główką w lewo i prawo) ze względu na kręcz szyi jako skutek ułożenia w brzuszku.
    • Gość: JoasiaD Re: pozycja do spania IP: *.* 15.11.01, 19:12
      CześćDzieci mogą spać w różnych pozycjach i oczywiście różne pozycje preferują. ALE!Spanie niemowlaka na boku może być przyczyną dysplazji stawów biodrowych (zwłaszcza u dziewczynek). Nasz lekarz również nam powiedział, ze na boku jak najbardziej a później stwierdził ze spokojem, że spanie na boku mogło spowodować dysplazję stawów. Nasza Ala od 7 tygodni nosi rozwórkę Koszli i cały czas śpi na plecach! Radzę aby dziecko układać w różnych pozycjach ale na boku jak najrzadziej. My w jeden dzień musieliśmy nauczyć dziecko spać na plecach. To było trudne!!!! Uważajcie.Asia i Jacek
    • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 15.11.01, 23:38
      Mnie mowil lekarz ze nie ma problemu zeby maly spal na boku - tyle ze koniecznie na plaskim podlozu, nie na poduszce - podobno to wlasnie szkodzi kregoslupowi przez pierwsze trzy miesiace. Kosma spal przez pierwszy okres na boczku (raz jednym raz drugim), ma super zgrabna lepetyne i kregoslup w porzadku, nigdy nie bylo problemow z zachlystywaniem. Na twoim miejscu bym sie nie bala klasc na boku, ale chyba bym zrezygnowala z poduchy w ktora sie dziecko zapada.Pozdrawiam, Malgosia i dwuzebny Kosmek
      • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 16.11.01, 00:11
        Dzięki za ten post. Moja teściowa robiła nam wymówki za to kładzenie na boczku. Moja córcia ma 8 miesięcy i teraz śpi jak jej wygodnie, ale oczywiście bez poduszki. Poduszek to powinni zakazać chyba prawnie. Może przesadzam. Do tego też teściowa miała zastrzeżenia, że ma być wyżej. Moja mała jest zgrabną, uszczuplutką panienką i pięknych prostych nóżkach. Kruszynka
      • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 16.11.01, 10:30
        Ja sobie nie wyobrażałam układać mojej Julci na pleckach w pierwszych miesiącach życia, bo miała zwyczaj obficie i nieustannie ulewać, a jak tylko była na plecach to zachłystywała się tym okropnie i były problemy. Zresztą nawet się bałam odejść od niej po karmieniu oprzez to ulewanie i krztuszenie się. Dlatego spała na boku, a pod nadzorem również lubiła sypiać na brzuszku (do dziś w wieku prawie 2 lat tak śpi), z pleców obraca sie od razu przez sen od 7 miesiąca życia. Szczęściem nie ma kłopotów z bioderkami, choć spała na boku i nie była szeroko pieluchowana.
    • Gość: guest Re: pozycja do spania IP: *.* 20.11.01, 21:04
      do 4 m-ca mój mały też spał na dużej miękkiej poduszce razem ze mną.Czytałam jednak, że to źle wpływa na kręgosłup dziecka ( ostatni artykuł "dziecka" ). Teraz mały śpi w swoim łóżeczku na pleckach, na twardym materacyku i potrafi obudzić się tylko raz w ciągu nocy. A ja też lepiej się wysypiam. Osobiście myślę, że dziecko samo potrafi znaleźć dogodną pozycję do spania. A jeśli lubi spać na boczku, to czemu nie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka