Dodaj do ulubionych

CO MAM ZROBIĆ?

IP: *.* 29.12.01, 19:58
Mój synek skończył trzy tygodnie. Niestety, nie karmie go piersią :( Słyszałam,że dzieci karmione butelką powinny robić sobie przerwy w jedzeniu minimum trzy godziny. Mój mały czasem robi takie przerwy a czasem nie.Bywa, że zje bardzo mało i budzi się nawet co godzinkę na jedzenie. Radzono mi go "przetrzymać" aby robił większe przerwy w jedzeniu.Jest mi ciężko robić takie dłuższe przerwy (np. trzy godziny) gdy on nie chce - strasznie wtedy płacze :(Nie wiem co mam zrobić.Czy te dłuższe przerwy są niezbędne? Czy synek sam w przyszłości zacznie więcej jeśc na raz i będzie robił takie przerwy?Podobno jeśli go tego nie nauczę to będę cały czas "stać nad nim z butelką"?Ale czy już jest czas na takie metody?Poradźcie coś...PETRA
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosiat Re: CO MAM ZROBIĆ? IP: *.* 29.12.01, 20:07
      Ja przez to przeszłam. Takie maleństwo również butelką karmi się na żądanie. I dawaj mu pić, bo może jest spragniony, a nie głodny. Z czasem niemowle samo zacznie sobie robić dłuższe przerwy.
      • Gość: guest Re: CO MAM ZROBIĆ? IP: *.* 29.12.01, 20:17
        Dzięki zaa dobre słowo.Daję mu pić i będę czekać aż sam zacznie robic przerwy.A pamiętasz kiedy twój dzidziuś zaczął robić dłuższe przerwy?
        • Gość: guest Re: CO MAM ZROBIĆ? IP: *.* 30.12.01, 00:10
          Mniej więcej koo trzeciego miesiąca a nawet trochę wcześniej
    • Gość: guest Re: CO MAM ZROBIĆ? IP: *.* 29.12.01, 20:59
      PETRA, moj Michal jadl co 2 godziny mieszanke.I juz. Widac tyle potrzebowal.Jak wczesniej marudzil dopajalam woda z glukoza.PozdrawiamYM
    • Gość: guest Re: CO MAM ZROBIĆ? IP: *.* 29.12.01, 22:34
      To nie prawda że musisz go tego nauczyć mały jak trochę podrośnie sam będzi robił sobie dłuższe przerwy i jego tryb jedzenia się unormuje.Narazie karm go wtedy kiedy chce a nie wtedy kiedy powinien jeść z czasem nabierze apetytu więc tym się nie martw.Dla pocieszenia powiem ci że mój synek ma 5 miesięcy je regularnie co 4 godziny przepisową porcję i przesypia całe noce, więc życzę wytrwałości i cierpliwości ja z moim synkiem miałam to samo.Poza tym próbuj go budzić podczas jedzenia bo pewnie często przysypia najlepszy sposób to delikatne łaskotanie w stópki.Zyczę powadzenia
      • Gość: guest Re: CO MAM ZROBIĆ? IP: *.* 29.12.01, 23:19
        Ja to samo przeszlam z moja corcia, karmilam ja na zadanie. Raz wypijala wiecej raz mniej ale jadla wtedy ile chciala okolo trzeciego miesiaca pomalu zaczela sama regulowac sobie pory na jedzonko, a takze przesypiac noc od 23 do 10 rano z rzerwa na jedzonko o 6 rano.Teraz Natalie ma 5 miesiecy i jest zdrowym pogodnym bobaskiem. Niemartw sie z czasem i twojej dzidzi unormuja sie pory jedzenia i apetyt wzrosnie, mosisz uzbroic sie w cierpliwosc.pozdrawiam i zycze powodzenia.Asia m. Natalie
    • Gość: guest Re: CO MAM ZROBIĆ? IP: *.* 30.12.01, 06:51
      Cześć Petra,Piszę z Kanady, tutaj jest takie motto jeżeli chodzi o karmienie dzieci, nieważne czy piersią czy butelką, PATRZ NA DZIECKO A NIE NA ZEGAREK. Jeżeli dziecko jest głodne, musi być nakarmione, kropka. Nie słuchaj rad że np. musi być przetrzymane żeby jeść trzy godziny itd. , trzy godziny to może być naprawdę za długo dla trzytygodniowego malucha.Poza tym dzieci nie rosną cały czas w tym samym tempie, mają okresy gwałtownego wzrostu kiedy potrzebują więcej jeść i okresy względnego spokoju kiedy mniej więcej jedzą w regularnych odstępach. Właśnie taki gwałtowny wzrost często występuje około 2, 3 tygodnia życia, potem chyba jest też taki wzrost około 2 miesiąca. Jest to bardziej zauważalne kiedy dziecko jest karmione piersią, wtedy chciałoby ssać pierś bez przerwy i często matki narzekają że mają nagle za mało pokarmu. Może to być trochę trudniej do zauważenia gdy dziecko jest karmione butelką. Karm go wtedy kiedy chce, dzieci w tym wieku mogą jeść co 1.5, 2 godziny i to jest zupełnie normalne. Nie mogę sobie wyobrazić płaczącego wniebogłosy z głodu dzidziusia który nie dostanie jeść bo nie minęły jeszcze przepisowe trzy godziny. Mały sam sobie ustali grafik karmień kiedy będzie na to gotowy. Nie musisz go tego uczyć. Mój Kubuś ma cztery miesiące i je co 2, 3 godziny, zależy od dnia, jeżeli je częściej to zjada mniej na jedno karmienie itd. Obserwuj małego i pozwól mu zadecydować ile chce zjeść i jak często. Przypuszczam że Twój mały przechodzi przez ten okres gwałtownego wzrostu i po prostu jego organizm potrzebuje więcej pokarmu, po paru dniach to wszystko się unormuje. Mam nadzieję że te wszystkie posty Ci pomogły i problem się rozwiązał. Pozdrowienia,Agnieszka
    • Gość: guest Re: CO MAM ZROBIĆ? IP: *.* 30.12.01, 10:42
      Oczywście - swojego maluszka karmię wtedy gdy się obudzi i gdy ma na to ochotę...Nie wyobrażam sobie, aby nie dać mleczka dzidziusiowi, który płacze i jest głodny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka