Dodaj do ulubionych

Śpiworek dla noworodka.

IP: *.* 12.06.02, 15:58
Dziewczynki, co myślicie na temat stosowania śpiworka zamiast kołderki dla noworodka (i czy wiecie gdzie można kupić taki w W-wie). Pytam bo ostatnio kilka osób bardzo sobie chwaliło ten sposób. Ciekawa jestem w co ubierałyście maleństwo tuż po porodzie. Niektore osoby radzą, by zakladać jedynie koszulki i pieluchy a potem owijać. W czym najlepiej czuły się wasze pociechy. Mój dzidziuś urodzi się na jesieni, więc przed nami zima.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jągo Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 12.06.02, 16:10
      Jestem gorącą zwolenniczka śpiworka i zamierzam w to ubierać Dzidzulę. Jest jej w tym ciepło, na pewno nie odkryje się i ma swobodę ruchów.Kupić można je np. w Smyku, lub w hurtowniach z rzeczami dla niemowląt.Jeli chodzi o ubieranie, to nie jestem zwolenniczką przegrzewania.Pozdrawiam,Jągo
    • Gość: gosiaLachowska Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 12.06.02, 22:42
      z tego co wiem to takie spiworki do spania sa przeznaczone juz dla wiekszych niemowlaczkow,ktore sa aktywne i odkrywaja sie w nocy,ale jesli intuicja matczyna :) podpowiada Ci,zeby urzywac taki spiworek to czemu nie,tylko musisz uwazac na przegrzanie tak jak Jago podkreslila.moj synek urodzil sie w polowie wrzesnia i bylo dosyc cieplo,wiec Go nie owijalam (masz na mysli pieluchami? bo juz to gdzies slyszalam)ubieralam Go przewaznie w body i spiochy,bo zakrywaly dodatkowo plecki i klatke piersiowa.zawsze po kapaniu (praktykuje to do dzisiaj) zakladam Mu czapeczke cieniutka z bawelny,jak byl miejszy to nawet spal w tej czapeczce,teraz to sam sobie ja sciaga po paru minutach :)a kiedy urodzi sie dokladnie Twoja dzidzia?jak masz jakies pytania to pytaj,jesli chcesz to na priva :)pozdrawiam gosia m.Filipka
    • Gość: KasiaL Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 13.06.02, 10:18
      Hmm... A ja sobie nie wyobrażam, żeby moja mała spała w śpiworku. Ale może dlatego, że u nas w domu jest bardzo ciepło - teraz 22-24 stopnie, zimą jak grzeją to nawet wiecej niestety. Mała w domu jest tylko w body, śpi pod cienkim bawełnianym kocykiem, jak się nawet rozkopie to i tak rączki, nóżki i kark ma cieplutkie. Czapeczki też używamy sporadycznie tylko na spacerach.
    • Gość: Aluc Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 13.06.02, 16:53
      A u mnie ani zawijanie ani śpiworek totalnie się nie sprawdziły, Maksio (urodzony w lutym) był od samego początku bardzo aktywny i nie znosił wszelkiego ograniczania ruchów. Więc tylko ciepły pajacyk ze stópkami i zimą polarowy, a potem bawełniany kocyk, a jak było bardzo zimno, to jeszcze okrywałam go moją kołdrą (bobas spi razem z nami)
      • Gość: Aluc Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 13.06.02, 20:40
        a czapki w domu nigdy nie używaliśmy, a na spacerach tylko jak na dworze jest chłodniej niż w domu albo bardzo mocno (ale tak naprawdę bardzo mocno) wieje
    • Gość: DorotaJ Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 13.06.02, 20:36
      Cześć Zosiu,my Ninkę ubieralismy na początek (urodziła się w lutym tego roku) w body i śpioszki; teraz jak się wierci to myślę o uszyciu letniego śpiworka; czapkę uzywamy wyłącznie na spacerach (a teraz bywa, że i nie gdy nie ma wiatru a jest upał)Kieruj się intuicją.PozdrawiamDorotaJ
    • Gość: bobas Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 13.06.02, 21:35
      Dziewczyny kochane dziękuję Wam serdecznie za tyle odpowiedzi. Dzidzia ma się urodzić ok. 29.09., ja nie mam żadnego doświadczenia, powoli próbuję to sobie wszystko uporządkować w głowie i szczerze mówiąc nie czuję się pewnie. Co nie przeszkadza mi cieszyć się ciążą, jeśli macie jeszcze jakieś rady piszcie proszę. Ja mam mnóstwo pytań jak je przemyślę to Was jeszcze pomęczę. Pozdrawiam :hello:
    • Gość: kocurek Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 13.06.02, 22:27
      My używaliśmy dla Mikołaja najpierw rożka, ponieważ noworodek lubi być ciasno opatulony (jak u mamusi w brzuszku). Kiedy z rożka wyrósł, kupiliśmy śpiworek kilka rozmiarów większy- zaczynał się ruszać, machał rączkami i nóżkami- swoboda wskazana :) . Nie ma według mnie lepszej rzeczy do spanka: dzidkowi jest lużno ale ciepło no i nie musisz się obawiać, że się rozkopie i zmarznie. Gorąco polecam ;) .A co do ubierania: owijanie pieluchą to nie najlepszy pomysł, ciuszki na dzidki mają teraz szereg nap ułatwiających szybki dostęp do maluszka i rozebranie nie stanowi problemu. Na wielki upał wystarczy samo body / rampers.
      • Gość: Dorota Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 17.06.02, 20:51
        Moje pierwsze maleństwo też najpierw spało w rożku, gdzie był przytulnie otulony. A potem w śpiworku. Mógł nogami wywijać ile się dało, a ja byłam spokojna,że się nie odkryje i nie będzie mu zimno. Śpiworki są wróżnych rozmiarach oraz w wersji zimowej i letniej tzn. grubsze i cieńsze. Dorota K
    • Gość: madzia22 Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 13.06.02, 22:34
      Śpiwór ma jeden wielki minus - nie możesz w nim kłaść dziecka na brzuszku, na boczku też jest chyba niezbyt wygodnie. Moi chłopcy od urodzenia spali na brzuchach i za nic w świecie nie chcieli inaczej. Mnie też to odpowiadało, bo nie martwiłam się, że im się uleje i się uduszą etc.Ubierałam ich na początku w koszulki albo body i do tego śpioszki - jeśli było zimniej zakładałam im po prostu cieplejsze śpiochy i dodatkową bluzeczkę. Ponieważ byli wcześniakami na początku cały czas nosili czapeczki, ale o ile sobie przypominam około pierwszego miesiąca zrezygnowałam z tego.PozdrawiamMadzia
    • Gość: kabat Re: Śpiworek dla noworodka. IP: *.* 17.06.02, 07:56
      Ja uważam śpiworki dla noworodków za zbędne. Dziecko jest tak małe, że się nie rozkopie. Większe brzdące to owszem. Sama stosowałam od ok.3 miesiąca. Niestety dzieko będzie się jeszcze długo rozkopywało, a takie śpiworki z kamizelkami są małe. Większe chyba trzeba szyć. Maluszkowi moim zdaniem do spania wystarczy body i śpiochy /oczywiście zależy to od pogody/. A do przykrycia w dzień kocyk, w nocy kołderka, ale nie za gruba. Ubranka powinny być o nr większe, żeby dzieko miało wygodnie.pozdrawiamLidka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka